Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ, Детальна інформація

Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 31.5
Скачувань: 1144
Дт 67-1 «З податкових зобов’язань»

Кт 68, субрахунок «З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав» - 225

15. Приклад 4. На відображення в обліку повернення товарів, відвантажених покупцю після 1.10.97 р. на умовах наступної оплати.

1. Відвантажено товари покупцю. За товарним документом значиться:

Товари за відпускними договірними цінами - 1000 грн.

Податок на додану вартість, 20% від 1000 - 200 грн.

До оплати покупцем - 1200 грн.

2. Вартість відвантажених товарів за обліковими купівельними (без ПДВ) цінами - 880 грн.

3. При відвантаженні товарів покупцю були зроблені облікові записи способом нарахування реалізації:

Дт 46 - Кт 41 - 880

Дт 62(45) - Кт 46 - 1200

Дт 46 - Кт 68, субрахунок «З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав» - 200

Дт 46 - Кт 80 - 120

15.1. При поверненні покупцем товарів, відвантажених йому на умовах наступної оплати після 1.10.97 р., і оприбуткуванні їх на підприємстві за даними прикладу 4 мають бути складені бухгалтерські проводки:

1. На зменшення обороту з реалізації товарів і заборгованості покупця способом червоного сторно в сумі 1200 грн.:



Дт 62(45) - Кт 46 - 1200



2. На зменшення затрат з реалізації і надходження повернених товарів способом червоного сторно на суму 880 грн.

Дт 46 - Кт 41 - 880

3. На сторнування способом червоного сторно нарахованого при відвантаженні покупцю товарів податкового зобов’язання з ПДВ в сумі 200 грн.

Дт 46 - Кт 68, субрахунок «З податку на додану вартість, розрахунковий період

якого не настав» - 200



В результаті зроблених сторнувальних записів на бухгалтерських рахунках будуть зменшені в звітному місяці суми доходів і витрат. Сторнування фінансового результату від реалізації повернених цінностей можливе але недоцільне. Зазначимо, що в місяці повернення цінностей і сторнування суми їх реалізації фінансовий результат звітного місяця буде відповідно зменшений на суму доходу від реалізації повернених цінностей, який був відображений в обліку в місяці їх відвантаження.

15.2. Зазначимо також, що відображення в обліку повернених покупцем товарів впливає на визначення і відображення в обліку податку на додану вартість з реалізованих товарів та на величину фінансових результатів від реалізації товарів підприємством у звітному місяці.

При необхідності, для кращого розуміння економічного змісту наведених вище бухгалтерських записів, зроблених на надходження повернених покупцями товарів, доцільно рознести їх на схематичних рахунках та проаналізувати записи. Слід врахувати при цьому, що зроблені записи по кредиту рахунку 41 «Товари» способом червоного сторно рівнозначні звичайним записам по дебету рахунку 41 на надходження товарів.

16. Як видно із викладеного вище, рахунок 67 "Податкові розрахунки" введено до плану бухгалтерських рахунків виключно для обліку розрахунків з ПДВ, пов’язаних із застосуванням відповідно до Закону принципу події, що відбулася раніше, тобто для податкового обліку податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ. І це при тому, що поєднання системного бухгалтерського обліку з несистемним податковим обліком недопустиме, бо застосовуються в них різні моменти відображення в обліку реалізації товарів.

Застосування в бухгалтерському обліку рахунку 67 "Податкові розрахунки" вимагає, щоб за кожним первинним документом, пов’язаним з оплатою і надходженням товарів, бухгалтер встановив, яка з цих подій відбулася раніше, оплачені цінності чи ні. Це надто складні і вельми трудомісткі облікові функції при незначній кількості господарських операцій на підприємстві. На підприємствах, де таких операцій протягом місяця здійснюються сотні і тисячі, затрати часу на виявлення подій, що відбулися раніше, та на їх облік непомірні.

Спрощення обліку надходження цінностей.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes