Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ, Детальна інформація

Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 31.5
Скачувань: 1145
Кт 60 "Розрахунки з постачальниками і підрядниками", Кт 76 і ін. - 520

3. Одночасно списується нарахований при передоплаті цінностей податковий кредит з ПДВ

(операція 1.2):

Дт 67-2 "3 податкового кредиту" - Кт 60 - 104

Відображення в обліку нестач цінностей, виявлених при прийманні цінностей, що надійшли на підприємство від постачальників, також пов’язане з обліком ПДВ. Виявлені в цьому разі нестачі цінностей повинні бути записані по кредиту рахунку 60 "Розрахунки з постачальниками і підрядниками" за купівельними (з ПДВ) цінами. Записи по дебету відповідних рахунків повинні бути зроблені в залежності від характеру виявлених нестач (з вини працівників, перевізника, природний убуток і ін.). Відображення при цьому на бухгалтерських рахунках податку на додану вартість нормативними документами не регламентовано.

8. У тому разі, коли оплата цінностей здійснюється після їх надходження на підприємство, бухгалтерські записи за даними наведеного вище прикладу 1 (п.п. 2.2, 5, 6) будуть наступними:

1. Дт 05, 41 і ін. - Кт 60 - 520

2. Дт 67-2 - Кт 60 - 104

3. Дт 60 - Кт 51 - 520

4. Дт 68 - Кт 51 - 104

5. Дт 60 - Кт 67-2 - 104

Запис Дт 68 - Кт 60 може бути тільки після 1.01.99 р. згідно із Законом і п. 3 Інструкції.

9. Так, як показано в операціях 4 і 5, повинні відображатись в обліку суми податкового кредиту з ПДВ згідно з пунктом 3 Інструкції.

9.1. Відповідно до п. 12.9.2. змін і доповнень до Інструкції від 17.10.97р. № 218 при оплаті товарно-матеральних цінностей (робіт, послуг) після їх одержання треба скласти бухгалтерську проводку:

Дт 60 - Кт 51 - на суму оплати вартості одержаних цінностей, включаючи ПДВ, і одночасно треба зробити запис:

Дт 68 - Кт 67-2 - на списання нарахованого при одержанні цінностей податкового кредиту з ПДВ.

Отже, п. 12.9.2. доповнень до Інструкції суперечить п.3. Інструкції.

9.2. Відображення в обліку оплати товарно-матеріальних цінностей постачальникам двома способами не допустиме, бо викличе значні ускладнення в облікових записах, плутанину в аналітичному обліку розрахунків з постачальниками. А взагалі п. 12 Інструкції відноситься лише до бухгалтерських записів у жовтні 1997р. - першому місяці чинності закону про ПДВ. Тому доповнення до Інструкції згідно з п. 12.9.2. змін до неї слід було внести до п.3. Інструкції та уніфікувати записи, пов’язані з оплатою товарно-матеріальних цінностей постачальникам.

На наш погляд, було б методологічно вірним, раціональним та сприяло б спрощенню бухгалтерського обліку здійснення вказаних вище записів у порядку, передбаченому п. 12.9.2. змін та доповнень до Інструкції:

Дт 60 - Кт 51 - на суму передоплати і післяоплати цінностей постачальникам, включаючи ПДВ, і одночасно на суму сплаченого постачальникам ПДВ і нарахованого до одержання цінностей податкового кредиту робити запис:

Дт 68, субрахунок "З податку на додану вартість"

Кт 67-2 "З податкового кредиту"

Такий порядок записів доцільний ще й тому, що аналогічно відображається в обліку згідно з пунктами 2 і 12.9.1 Інструкції ПДВ, одержаний в складі авансових платежів від покупців (Дт 51 - Кт 62 і Дт 67-1 - Кт 68). В цьому разі забезпечуватиметься єдинй принцип записів в обліку передоплат товарно-матеріальних цінностей.

Для забезпечення і перевірки правильності останнього запису ( Дт 68 - Кт 67-2) на нарахування суми податкового кредиту в обліковому регістрі по кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" необхідно виділити записи сум сплаченого постачальникам ПДВ, враховуючи структуру цього регістра на підприємстві.

Облік повернення цінностей покупцями

10. Порядок відображення в обліку повернення покупцями цінностей, відвантажених виробничими підприємствами на умовах наступної оплати, нормативними документами не регламентуєиться. Враховуючи особливості, облік повернення покупцями товарів розглядається окремо (п.п. 12 - 16).

Розглянемо на прикладі повернення покупцями готової продукції, матеріалів та інших цінностей, враховуючи, що методологія відображення в обліку їх реалізації аналогічна. Різниця в тому, що готова продукція облуковується за цінами фактичної виробничої собівартості, а сировина, матеріали та інші цінності – за купівельними (без ПДВ) цінами з врахуванням трансортно- заготівельних витрат.

Згідно з постановоою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1997 р. № 869 “Датою реалізації продукції, товарів (робіт, послуг) вважається дата відвантаження (передачі) продукції, товарів, підписання документів про виконані роботи”. Отже, після 1.08.97 р. для відображення в обліку реалізації цінностей міг та може застосовуватись тільки спорсіб нарахування реалізації.

11. Приклад 2. На відображення в обліку повернення покупцями готової продукції та інших цінностей (крім товарів).

11.1 Підприємство відвантажило до 1.08.97 р. покупцю цінності на умовах наступної оплати:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes