Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ, Детальна інформація

Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 31.5
Скачувань: 1145
Дт 68, субрахунок "З податку на додану вартість"

Кт 51 "Розрахунковий рахунок", 55, 90 і інших

Одночасно на суму податкового кредиту відображається в обліку сплата ПДВ постачальнику бухгалтерською проводкою:

Дт 60 і ін. - Кт 67-2 "З податкового кредиту" (п.9)

В результаті наведених вище записів у синтетичному і аналітичному обліку рахунок 67 "Податкові розрахунки", субрахунок 2 "3 податкового кредиту" закривається.

3. Вважаємо, що на платіжних дорученнях на передоплату цінностей постачальникам необхідно вказувати, що здійснюється передоплата, в т.ч. сума ПДВ. При бухгалтерській обробці платіжних документів в бухгалтерії в бухгалтерській проводці треба виділити запис: Дт 68 - Кт 51. Сплата постачальнику ПДВ при передоплаті цінностей повинна бути виділена в обліковому регістрі, що складається по кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" та інших рахунків у банку. За підсумком цих записів за звітний місяць треба скласти додатковий запис на відображення в обліку нарахування або списання нарахованого податкового кредиту з ПДВ (п.п. 2, 9):

Дт 60 - Кт 67-2 "3 податкового кредиту"

4. Згідно зі змінами до Закону України "Про податок на додану вартість" (п. 1) до 1 січня 1999 р. за отриманими але неоплаченими товарами право на податковий кредит виникає у разі списання коштів з рахунку платника в рахунок оплати цінностей. Після 1.01.99 р. право на податковий кредит згідно з Законом (ст. 7.4.1) складається із сум податків, сплачених або нарахованих платником податку в звітному періоді (Дт 68 - Кт 51, 55, 90 і ін. або Дт 68-Кт 60, 76 і ін.).

5. Враховуючи суттєве ускладнення бухгалтерського обліку надходження цінностей у зв’язку з введенням податкових розрахунків з податку на додану вартість на рахунку 67, наводимо загальну схему відображення в обліку надходження цінностей і податкового кредиту з податку на додану вартість (рис. 1).

Рисунок 1

Загальна схема

бухгалтерського обліку надходження цінностей від постачальників

і податкового кредиту з ПДВ

Облік надходження цінностей













Облік податкового кредиту з ПДВ

51 і ін.



68 ПДВ



1.2









The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes