Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ, Детальна інформація

Облік надходження цінностей і податкового кредиту з ПДВ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 31.5
Скачувань: 1145
17. Бухгалтерський облік надходження цінностей суттєво ускладнився з введення для обліку розрахунків з бюджетом з податку на додану вартість додаткового рахунку 67 «Податкові розрахунки». Який вихід із становища, що склалося в обліку з відображенням податкових розрахунків з ПДВ? Чи можливий він взагалі? Вважаємо, що такий вихід є, і він можливий, якщо подумати і хотіти його знайти в найбільш доцільному варіанті. Раз уже рахунок 67 "Податкові розрахунки" до плану бухгалтерських рахунків введено і Інструкцією встановлений порядок його застосування, то в першу чергу необхідно спростити облік розрахунків з ПДВ із застосуванням цього рахунку і одночасно розрахунків з постачальниками.

17.1. Суть спрощення бухгалтерського обліку, пов’язаного з надходженням цінностей і застосуванням рахунку 67-2 "З податкового кредиту», має бути в тому, щоб обмежити записи на цьому рахунку податком на додану вартість лише в наступних випадках:

оплат цінностей, що надійшли без оплати в минулі місяці;

передоплат цінностей, які за станом на кінець місяця не були отримані;

- надходження цінностей від постачальників без оплати.

Виключити при цьому з обліку на рахунку 67 найбільш масові записи, що пов’язяні з оплатою в звітному місяці цінностей, які протягом цього місяця були отримані від постачальників, тобто рахунок 67-2 «З податкового кредиту» має застосовуватись лише відносно операцій з надходження і оплати цінностей, не збалансованих протягом звітного місяця ( і надходження цінностей, і оплата цінностей, здійснені в звітному місяці, залишились на кінець звітного місяця неперекритими).

В цьому разі відпаде сама собою необхідність за кожною із операцій з оплати і надходження цінностей в кожному окремому випаду виясняти, яка із подій відбулася раніше, не кажучи вже про значне скорочення кількості записів в синтетичному обліку на рахунку 67, а, головне, в аналітичному обліку до нього та в аналітичному обліку до рахунку 60 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками». Зрозуміло, наскільки це важливо.

17.2. Отже, питання бухгалтерського обліку податкових розрахунків з ПДВ можна вирішити досить просто. А чим рішення простіше, тим воно раціональніше і ефективніше. Для цього бухгалтер протягом звітного місяця відслідковує тільки операції, пов’язані з передоплатами цінностей постачальникам в минулі звітні періоди, в рахунок яких цінності надійшли в звітному місяці, а також операції, з оплати цінностей, що надійшли у минулі звітні періоди, та в звітному місяці на умовах оплати в наступні місяці (п. 17.1); вказує при цьому на первинних платіжних і товарних документах кореспонденцію рахунків на вказані операції з використанням рахунку 67-2 "З податкового кредиту", враховуючи особливості запису платіжних документів в обліковоиму регістрі по кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" та інших банківських рахунків (п. 21.3). І тільки за цими операціями, пов’язаними з податковими розрахунками з ПДВ за станом на кінець звітного місяця, повинні бути зроблені відповідні записи на відображення в обліку нарахованого податкового кредиту по дебету і кредиту рахунку 67 до наступного їх збалансування (відповідно надходження цінностей в рахунок авансових платежів (передоплат) минулих звітних періодів і оплат цінностей, що надійшли в минулі звітні періоди на умовах наступної оплати, й передоплат, в рахунок яких цінності не надійшли (п. 21.3): відповідно Дт 67-2 - Кт 60 і Дт 68 – Кт 67-2.

Записи за всіми іншими операціями, пов’язаними з оплатою і надходженням цінностей у звітному місяці, здійснюються без використання рахунку 67-2 (на надходження: Дт 41 - Кт 60 та на оплату: Дт 60 - Кт 51 і Дт 68 – Кт 60 – на суми сплаченого постачальникам в з вітному місяці ПДВ (п. 21.1, оп. 3).

18. Податок на додану вартість від сум авансових платежів (передоплат), сплачених постачальникам у звітному місяці, в рахунок яких цінності не не надійшли, відображається в обліку за даними спеціальної сальдової відомості, складеної за перевіреними даними аналітичного обліку розрахунків з постачальниками (табл. 1).

_____________________________________

(підприємство)



Таблиця 1



САЛЬДОВА ВІДОМІСТЬ

авансових платежів ( передоплат), сплачених за розрахунками з постачальниками , по дебету рахунку 60



станом на 1 травня 199_ р.



Передоплати попередніх

Місяців Передоплати звітного

місяця

№ Постачальник

Платіжні доручення

Сума Платіжні доручення

сума Разом

П/п

дата №

дата №

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes