Облік грошових засобів, Детальна інформація

Облік грошових засобів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 15
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 30.8
Скачувань: 1085
V. Завершальний етап – характерний тим, що банк здійснює функції, перевіряє цільове використання позики, надходження бору і відсотків за ним, оформляє акти відхилень.

5. Облік фондів і фінансових результатів

Фінансовий результат діяльності підприємства складається з прибутків та збитків. Вони відображаються на активно-пасивному балансовому рахунку №80 “Прибутки і збитки”. По дебету відображають збитки, по кредиту – прибутки. Прибуток (збиток) – є основним узагальнюючим показником діяльності підприємства. Балансовий прибуток (збиток) підприємства – це сума доходів (збитків) від реалізації продукції товарів нематеріальних активів, основних засобів і інших матеріальних цінностей, а також доходів від позареалізаційних операцій, зменшення на суму витрат по них. Прибуток утворюється з виручки від реалізації за вирахуванням повної собівартості реалізованої продукції, що включає витрати на заробітну плату. Визначення прибутку наприкінці звітного періоду відбувається за активно-пасивним рахунком балансу №46 “Реалізація”. При перевищенні кредитових оборотів над дебетовими ми маємо прибуток. В іншому випадку – збиток.

Рахунок №87 призначений для відображення руху коштів за всіма видами ФЕС, створених підприємством відповідно до чинного законодавства і статуту підприємства. До рахунку №87 відкривають відповідні субрахунки:

871 “Фонд розвитку науки і техніки”.

872 “Фонд соціального розвитку”

873 “Фонд матеріального заохочення”.

При створенні ФЕС за рахунок прибутку здійснюють такі бухгалтерські записи – Дт 81 Кт 87. На дебеті 87 відображають суми використаних фондів:

на суму премій і винагород – Дт 87 Кт 70

на суми видані у порядку надання одноразової допомоги працівникам на придбання путівок до будинків відпочинків до складу оборонних коштів – Дт 87 Кт 85.

Фонди спеціального призначення утворюються з прибутку підприємства після розрахунків з бюджетом по податках, відповідно до чинного законодавства та статуту підприємства.

Питання про види ФСП, процент відрахування до них вирішує підприємство самостійно, але має бути зафіксовано в установчих документах. Підприємство може створювати в складі фондів спеціального призначення, як фонди накопичення, тобто резервувати кошти для підприємства і фондів споживання. Облік ФСП ведеться на рахунку №88 за видами фондів. Рахунок №88 має такі субрахунки:

цільових внесків засновників;

ФСП від довірчих підприємств;

прибутку і інше.

Порядок формування статутного фонду регулюється законодавством та установчими документами. Статутний фонд – це сумарний внесок вкладів у майно (у грошовому виразі) засновниками підприємства при його створенні. Розмір статутного фонду визначається установчими документами і фіксується у статуті підприємства. Майно, внесене в натуральній формі у власність підприємства в рахунок вкладів до статутного фонду, оприбутковується в оцінці, що визначена за домовленістю засновників. При формуванні статутного фонду створюваного підприємства на суму вкладів засновників складається проводка:

якщо вклад вноситься готівкою – Дт 50 Кт 75 і Дт 51 Кт 50;

якщо вклади оформлюються через банк – Дт 51, 52 Кт 75;

якщо внесками до статутного фонду є основні засоби, інші матеріальні цінності, нематеріальні активи – Дж 01, 04, 05, 08 Кт 75.

6. Фондоутворюючі показники

Існуюча система показників ефективності відтворення основних фондів включає удосконалення з огляду методики, обчислення деяких з них та повноти охоплення окремих сторін відтворення засобів праці.

Коефіцієнт оновлення визначається відношенням абсолютної суми введення основних фондів до їх наявності на кінець року.

Коефіцієнт вибуття – відношення обсягу вибуття основних фондів до їх наявності на початок року.

Тому визначається коефіцієнт відтворення основних фондів за середньорічною вартістю, який слід вважати методологічно більш правильно.

Коефіцієнт використання устаткування позначається так:



nf – одиниця устаткування.

Коефіцієнт інтенсивного навантаження устаткування:

, де

ПРп1 – одиниця часу до технічної продуктивності відповідною устаткування.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes