Аналіз прибутковості і рентабельності підприємства, Детальна інформація

Аналіз прибутковості і рентабельності підприємства
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Анатомія
Автор: Іванов Юрій Олександрович
Розмір: 272
Скачувань: 12859


;

.

Якщо частка позикового капіталу становить 30 %, то зміна валового прибутку на 1% спричинює збільшення Rвк на 1,6%, при П/К = 50 % — на 2,62 %, при П/К = 80 % — на 63,14 %. Точка перетину на рис.1.5.3.1 відповідає валовому прибутку 1600 тис. грн, тобто значення показника Rвк не змінюється при різних значеннях П/К (фінансовий важіль нейтральний). Якщо прибуток менший, підприємству доцільно нарощувати капітал за критерієм Rвк, використовуючи власні джерела (від'ємний фінансовий важіль), якщо прибуток більший, доцільно залучати позикові кошти (додатний важіль).

Слід зважати також на зворотний напрямок дії фінансового важеля. При незначному зменшенні валового прибутку рентабельність власного капіталу істотно знизиться на підприємстві з високим фінансовим важелем і несуттєво — з низьким.

П'ятифакторна модель рентабельності власного капіталу.

Перелік показників-співмножників, що визначають рентабельність власного капіталу, можна розширити. Йдеться про такі важливі показники фінансового стану підприємства, як ліквідність, оборотність поточних активів, співвідношення термінових зобов'язань і капіталу підприємства.

,

де ПА, ПП — відповідно поточні активи та пасиви за даними балансу підприємства.

П'ятифакторна модель включає такі показники: рентабельність реалізації, коефіцієнт фінансової залежності, частка термінових зобов'язань у валюті балансу, коефіцієнт загхтьного покриття (поточної платоспроможності), оборотність поточних активів.

Для розглядуваного наскрізного прикладу рентабельність власного капіталу за звітний період обчислюється як добуток наведених показників:



де 1975,4170 —середньорічні поточні пасиви і поточні активи.

1.4.4 Аналіз рентабельності виробничих фондів

Факторна модель рентабельності виробничих фондів може бути подана так:

(1.4.4.1)

= коефіціент закріплення обігових коштів.

Кількісну оцінку впливу окремих чинників на рівень рентабельності виробничих фондів визначають методом ланцюгових підстановок або інтегральним методом оцінювання впливу чинників.

Наведемо приклад аналізу впливу чинників на рівень рентабельності виробничих фондів. Вихідні дані та розрахункові показники наведені в табл. 12, першоджерело даних —дод. 1.1 та 1.2.

Рівень рентабельності виробничих фондів за звітний рік становить 26,29 %, а за попередній — 22,49 %, тобто рентабельність збільшилась на 3,8 пункта.

Таблиця 1.4.4.1.

Вихідні дані для факторного аналізу рентабельності виробничих фондів

Номер решка Показник Період





звітний попередній

1 Прибуток від звичайної діяльності, тис. грн. 1200 967

2 Чиста виручка від реалізації продукції, тис. грн. 10000 9167

3 Середньорічна вартість основних виробничих фондів, тис. грн. 2650 2400*

4 Середньорічна вартість оборотних виробничих фондів (запасів), тис. грн. 1915 1900*

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes