Аграрні відносини та їх особливості, Детальна інформація

Аграрні відносини та їх особливості
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Економіка
Автор: South
Розмір: 38.3
Скачувань: 4516
Суть питання полягає в тому, що майно пайового фонду в більшості випадків фактично не відокремлене від загального майна, тобто не виділене в натурі та за напрямками використання – під погашення боргів, майно, що не підлягає розподілу на паї, майно соціальної сфери. Тобто майно, що використовується новоствореними сільськогосподарськими підприємствами, не має чіткого юридичного статусу. В інтересах власників паїв існує загальна потреба врегулювання питання майнових, що сприятиме припливу інвестицій у сільське господарство.

У регулюванні майнових відносин зацікавленні дві сторони: пайовики , щоб отримати майно у власність і на законних підставах володіти, користуватися та розпоряджатися ним на власний розсуд; юридична особа – правонаступник КСП, щоб визначитися з правовим статусом майна, яке залишилось у користуванні підприємства, відокремити майно пайовиків від майна підприємств і правильно оформити використання майна пайовиків.

Аграрні відносини піддані реформуванню економічної реформи і без її здійснення неможливий перехід до ринкових відносин.

Економічне значення аграрних реформ в Україні

Постановка питання про визначення економічного значення аграрних реформ в Україні, обумовлюється як життєвою необхідністю, так і потребами науки.

Стан економіки аграрного сектора зумовлює активізацію пошуку шляхів виходу з економічної кризи та розвитку підприємницької діяльності.

®

\x840F\x02C5\x845E\x02C5\x1900кономічних завдань та забезпечення продовольчої безпеки країни.

Найголовнішим на сьогодні є створення передумов для довгострокового економічного зростання, зокрема: посилення інноваційного спрямування аграрної політики; визначення пріоритетів структурної перебудови, технологічного і технічного забезпечення; вирішення питань земельних відносин; структуризація власності та формування організаційно – правових структур АПК; стимулювання кооперації.

Стратегія і тактика реформ АПК повинні концентрувати на трьох взаємопов’язаних напрямках. Перший – формування ефективного господаря – власника. Другий – створення сприятливого економічного середовища на ринку. Третій - активний пошук і мобілізація внутрішніх резервів зростання обсягів виробництва, підвищення ефективності. Сучасна агарна реформа за своєю суттю, цільовим призначенням і масштабністю належать до найважливіших складових процесу переведення агропромислового сектору економіки на принципово нові засади розвитку .

Аграрна реформа неможлива без радикального політичного відновлення країни, послідовної демократизації суспільства. В цьому усвідомлено визначена величезна складність агарної реформи і водночас реальність її задуму і головне - реформа за концепцією не повинна була обмежуватись зміною зовнішніх форм економічного життя, складу і функцій центральних органів управління, економічних важелів, стимулів. Логіка реформ потребує почати масштабне оновлення відносин власності, що дозволить перейти від локальних перетворень до перебудови всієї системи господарювання. На початковому етапі з участю багатьох вдалося сформувати первинні стратегічні цілі аграрних перетворень, а саме:

відхід від планово – розподільчої економіки та надання суб’єктам господарської діяльності у формуванні виробничих програм економічної самостійності, виборі каналів реалізації та визначенні цін на продукцію;

широкомасштабне роздержавлення і приватизація державної власності в агропромисловому комплексі;

перерозподіл землі між власниками і скорочення частки державного сектора і перехід до різноманітних форм власності на землю;

розвиток кооперації в агропромисловому комплексі;

лібералізація цін, скорочення дотацій і субсидій;

створення ринку сільськогосподарської продукції і формування продовольчих резервів;

формування ринку матеріально – технічних ресурсів і послуг;

розвиток ринкової інфраструктури;

лібералізація зовнішньоекономічної діяльності;

надання пріоритету розвитку соціальної сфери села.

Незважаючи на їх завершеність, на практиці вдалося реалізувати ряд базових заходів, важливих для подальших реформ. У сільському господарстві України відбулися і відбуваються події, які мають історичне значення. Вперше селянин не на словах, а реально одержав у володіння і користування землю. Відбулися зрушення у бік ринкових відносин, самостійно господарюючі суб’єкти вільні у виборі діяльності, розпорядженні засобами виробництва та виробленою продукцією, на них не тисне, як було донедавна, адміністративна система. Кількість державних сільськогосподарських підприємств значно скоротилась. Суттєво зросла чисельність особистих підсобних господарств. У самостійний сектор формуються фермерські господарства. Зокрема за цим процесом можна прослідкувати по району області (таблиця 1)

Роки Державні

господарства Колективні

господарства Товариства з обмеженою

відповідальністю Фермерські господарства Приватно – орендні підприємства

1998

1999

2000 2

-

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes