Аграрні відносини та їх особливості, Детальна інформація

Аграрні відносини та їх особливості
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Економіка
Автор: South
Розмір: 38.3
Скачувань: 4517
- 40

7

7 -

17

17 7

49

73 -

18

18



Дехто звинувачує науковців в тому, що вони своїми рекомендаціями розвалюють суспільний сектор. Кількість колективних господарств за рахунок їх поділу зростає. Особливо цей процес відбувається інтенсивно в попередні роки. Сприяло цьому і роздержавлення частини радгоспів, які реформувалися в КСП або акціонерні товариства. Всі ці факти спростовують звинувачення на адресу науковців. За вказаний період відбулися зміни в користуванні сільськогосподарськими угіддями на їх структурі по землекористувачах (малюнок)[12]











Серед найважливіших напрямів забезпечення аграрної реформи чи не найголовнішим є реформування відносин власності на засоби виробництва, як бази для створення ринкового середовища в агропромисловому комплексі. Зокрема, вже розпайована земля в 11 тис. Недержавних сільськогосподарських підприємствах, або 99% від їх наявності а в 96,5% господарств усім громадянам видано сертифікати на земельну частку[3]. Більшість з них - колективні сільськогосподарські підприємства (КСП), акціонерні товариства (АТ), сільськогосподарські кооперативи, селянські спілки, різні товариства довіри, корпоративні господарські об’єднання селянські (фермерські) господарства, державні (казенні) підприємства, агрофірми та деякі інші. Останнім часом виникли приватно – орендні підприємства.

У системі Мінагропрому України перебуває 6 тис. переробних, агросервісних і будівельних підприємств та організацій, з яких 5,3 тис. загальнодержавної і 0,7 тис. повністю приватизовані підприємства загальнодержавної власності і комунальної власності.

Розгорнуті роботи по реформуванню власності підприємств системи хлібопродуктів, загальна кількість яких – 878 підприємств, у тому числі 204 хлібоприймальні пункти, 91 елеватор, 281 переробне підприємство, які щодоби можуть приймати 1,3млн т. зерна, очистити 900 тис та висушити 530 тис т зернових і 270 тис т кукурудз. Крім того, система елеваторів здатна забезпечити зберігання 30 млн. т зерна[3,13]

Одже, з огляду на перспективу розвитку ринку зерна в Україні протягом найближчого часу підприємства системи хлібопродуктів будуть одними з найбільших об’єктів для потенційних інвесторів у процесі їх приватизації.

За даними 1998р. в цілому по країні одержано 35,4 млн. т зерна, з них продовольчого – 20,5 млн. т . валовий збір зернових порівняно з 1997р. збільшився на 44% . цього досягнуто за рахунок розширення посівних площ (майже на 14%) і підвищення врожайності (на 25%)[3,13]. Одержано найвищий за останні вісім років урожай кукурудзи – 5,3 млн. т. однак у 1998р. через зменшення посівних площ частково посуху суспільний сектор виробив близько 24 млн. т зерна, а з урахуванням приватного сектора його валовий збір був трохи більший 27 млн. т . Слід наголосити, що зменшення виробництва продукції сільського господарства досить суттєве. Якщо в 1991р. її вироблялось на 49 млн. грн., то в 1997р. – 28,6, в 1998 р. – 28,4 в 1999р. – 27,6 млн. грн., або на 3% менше попередніх років.[3]

Незважаючи на відносно високі обсяги виробництва, фінансовий стан сільськогосподарських підприємств незалежно від організаційно – правових форм господарювання і власності є надзвичайно складним. Для сільськогосподарських підприємств стали недоступними кредити. Скоротилося також бюджетне фінансування сільського господарства до мінімуму. Розвинулась платіжна криза, загальмувавши грошові розрахунки, в тому числі і по платежах до бюджету. Господарства вдалися до бартерних операцій, натурального ведення господарства.

Збереглися серйозні недоліки у приватизації землі і майна. В руках одних не виправдано концентруються великі земельні масиви, нагромаджений працею декількох поколінь виробничий потенціал колгоспів і радгоспів, тоді, як значна кількість селян під приводом різних умов позбавляються своєї частки власності. В занепаді соціальна сфера села та сільська інфраструктура. Відсутні умови для подальшого розвитку усіх форм власності та господарювання в сільському господарстві. Не виправдано зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції в колективному секторі. Це зокрема можна побачити по виробництву валової продукції по господарствах району області у порівняльних цінах 1996 року (таблиця 2)

Виробництво валової продукції по господарствах району області у порівняльних цінах 1996 року [14]

Роки

Товариства

Колективні с/г підприємства

ПОП

всього в тому числі всього в тому числі

всього в тому числі

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes