Курортполіс "Трускавець", Детальна інформація

Курортполіс "Трускавець"
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Географія, Геологія
Автор:
Розмір: 22.5
Скачувань: 1580
джерела №1,2,3

джерело №12

Води для зовнішнього застосування:

розсоли без специфічних компонентів

сірководневі розсоли

Мінеральна лікувальна вода „Нафтуся” видобувається на однойменному родовищі „Нафтуся” в центрі міста. Експлуатаційні запаси затверджені в ДКЗ в 1973р. в кількості 47,2 м\x00B3/добу. Мінеральні води пов’язані з прошарками і лінзами пісковиків і пісків, тріщинуватих аргілітів воротищинської світи (загорська підсвіта) неогену. За хімічним складом це гідрокарбонатна магнієво-кальцієва вода з мінералізацією 0,6-0,8 г/дм\x00B3 і вмістом органічного вуглецю в межах 24,1-43,0 мг/дм\x00B3.

Виводяться мінеральні води 9-ма свердловинами і 1 джерелом на невеликій території південно-східного схилу „Курортної Балки”. Постійно експлуатуються 4 свердловини №1-но, 8-но, 17-н, 21-н, інші – резервні (періодично працюють) і використовуються, як спостережні. Свердловина №14-н теж пройдена на родовищі „Нафтуся”, але виводить прісні води, які використовувались для заправки сифонів. Сучасний середньодобовий видобуток „Нафтусі” складає 11,1 м\x00B3/добу, максимальний – до 15-18 м\x00B3/добу буває у липні-серпні.

Води джерел №1,2,3, - води високої (6-49 г/дм\x00B3) мінералізація хлоридного, сульфатно-хлоридного натрієвого складу. Затверджені запаси їх становлять 14,8 м\x00B3/добу. Технологічною схемою розробки родовища передбачено змішування видобутих солоних вод з прісною водою (мінералізація до 0,8 г/дм\x00B3) у співвідношеннях, які забезпечують мінералізацію підготовлених вод в 5 (вода джерела №1), 10 (вода джерела №2) і 15 (вода джерела №3) г/дм\x00B3.

Вихідні води високої мінералізації виведені 5-масвердловинами (2-РГ, 7-А, 7-К, 9-Б, 68-РГ), три з яких – експлуатаційні (2-РГ, 9-Б, 68-РГ); прісні – двома свердловинами №5-К і 16-РК. Запаси прісної води не затверджувались. За підсумками багаторічних спостережень вони становлять не менше 10 м\x00B3/добу при самопливі, близько 30 м\x00B3/добу – при примусовому видобутку.

Сучасне споживання вод високої мінералізації – 4,9 м\x00B3/добу.

Мінеральна лікувальна вода джерела №12 – вода малої мінералізації (2,9 - 4,2 г/дм\x00B3), за аніонним складом – сульфатна, за катіонним – кальцієво-натрієва. Затверджені запаси – 9,5 м\x00B3/добу по категорії С. Вода виведена двома свердловинами глибиною 135-140 м, які розташовані в західній частині міста, одна з яких експлуатаційна (15-РКД).

Останнім часом води не видобувались, що пов’язано з забрудненням водоносного горизонту.

Мінеральні води для ванн – розсоли та міцні розсоли різноманітного хімічного складу та мінералізації. За аніонним складом ці води хлоридні, сульфатно-хлоридні, за катіонним – натрієві, магнієво-натрієві, натрієво-магнієві. Мінералізація до 350 г/дм\x00B3.

За винятком ділянки „Нафтуся” в „Курортній балці” ділянки з розвіданими запасами розташовані в околицях міста Трускавця. Сучасне споживання розсолів становить 35-36 м\x00B3/добу (максимальне - 52 м\x00B3/добу), що складає близько 13% від затверджених запасів. В експлуатації знаходяться ділянки „Липки” та „Воротище”. Розсоли виведені 10-ма свердловинами. На ділянці „Пом’ярки”, розташованій за 2,5 км південніше міста, свердловинами №22-РГ і 85-РГ виведені сірководневі розсоли, які в даний час не використовуються. По свердловинах ведуться режимні спостереження.

Крім того такі ж сульфідні сульфатно-хлоридні кальцієво-натрієві води і розсоли з вмістом сірководню від 24 до 85 мг/дм\x00B3, розкриті в усті „Курортної Балки” 2 шахтними колодязями №6 і №7, по яких затверджені запаси в кількості 9,5 м\x00B3/добу, в даний час теж не використовують,ведуться режимні спостереження.

За технологічною схемою розробки середовища для передачі споживачеві видобуті розсоли доводяться до мінералізаціі 100 г/дм\x00B3. Для розбавлення використовуються води міського водогону з середньодобовим забором 61,6 м\x00B3(в т.ч. 53,1 м\x00B3 - технологічні).

Існуюча гідромінеральна база курорту повністю забезпечує його функціонування , а також перспективи розвитку.

Профіль курорту, лікувальні методики

Оздоровчі фактори.

\x00B4

*

0

2

4

6

P



A

oe

вне багатсьво Трускавця – це його природньо-оздоровчі фактори. Курорт набував слави завдяки лікувальній воді „Нафтуся” Трускавецького родовища. Це гідрокарбонатна, магнієво-кальцієва, слабомінералізована вода з високим вмістом органічних речовин нафтового походження. Саме органічними речовинами нафтового походження, які швидко руйнуються при контакті з повітрям, лікувальна „Нафтуся” Трускавецького родовища відрізняється від інших вод із вмістом органічних сполук. Тому „Нафтусю” необхідно пити лише в бюветі. Сьогодні немає їй рівних за лікувальним ефектом. Вода сприяє відходженню дрібних каменів і „піску” з нирок, жовчного міхура, сечо- та жовчовивідних шляхів, зменшує літогенність сечі та жовчі, тобто усуває небезпеку повторного каменеутворення. Лікувальна „Нафтуся” Трускавецького родовища нормалізує обмін речовин, зокрема вуглевадний обмін у хворих на цукровий діабет, поліпшує діяльність шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, підвищує активність залоз внутрішньої секреції, захищає і відновлює печінкові клітини, виводить з організму радіонукліди, шлаки та недоокислені продукти обміну речовин. Вона володіє сечогінною, жовчогінною, спазмолітичною, знеболюючою дією, знімає запальний процес у нирках, сечових шляхах, печінці, кишківнику тощо. Завдяки імуномодулюючій дії підвищує захисні сили організму , попереджує онкологічні захворювання.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes