Авіація України у період відродження її державності, Детальна інформація

Авіація України у період відродження її державності
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: Олексій
Розмір: 43
Скачувань: 5049
Відсутність коштів необхідних для диференціації виробництва та укріплення самостійних позицій на ринку.

Розв”язувати проблему слід у таких напрямках:

Диференціація партнерів та ринків збуту. Тобто треба орієнтуватись, як на нових партнерів на заході, так і на російських колег, з якими існують налагоджені контакти та взаєморозуміння. Для того щоб вийти на західний ринок можливо потрібно розвивати партнерство з країнами Східної та Центральної Європи, майбутніми членами НАТО та Євросоюзу, що посилить політичнні позиції України при прийнятті рішень європейськими політичними иа військовими колами.

Диференціація продукції. ЇЇ слід здійснювати в напрямку розвитку тих проектів які вже розроблені українськими підприємствами та готові до серійного виробництва. Ці проекти вже згадувалися в попередніх розділах – багато з них є перспективними та не потребують великих фінансових вливань.

Розвиток внутрішнього ринку, який на сьогодні фактично відсутній в Україні. Тим не менш запровадження певних нових рішень, таких як розвиток цікавих лізингових програм, здешевлення виробництва невеликих транспортних літаків може врешті розшевелити цей ринок.

Ринок і продукція – два тісно взаємозалежних поняття. Без одного немає іншого. Тому, правильним буде – спочатку знайти “ринок”, а уж потім створювати під нього продукцію. А якщо продукція відповідає високій якості, то в неї завжди буде попит на цьому ринку. Наш ринок досить традиційний. По-перше, це країни СНД, де авіаційна техніка АНТК ім.Антонова має широке застосування. Наприклад, основним літаком на багатьох авіалініях є Ан-24, Ан-26, Ан-32. З цими літаками в нас в Україні й особливо в Росії, не можуть зрівнятися сучасні закордонні аналоги, оскільки під них не існує спеціалізованих аеродромів, у той час як нашим літакам вони в сибірських просторах і не вимагаються. Тому нашими партнерами традиційно є росіяни, ми з ними працюємо і створюємо техніку з урахуванням особливостей саме їхнього ринку. Також як наші ринки можна назвати Далекий Схід, Близький Схід, Африку, Індію, Китай. Зараз у цих і інших регіонах світу літає більш тисячі наших літаків. Що стосується Західної Європи, то в нас виникають визначені складності в освоєнні цього регіону, оскільки там уже традиційно закріпилися свої розроблювачі і виробники авіатехніки. Але ми представляємо свої розробки і на західних ринках і маємо там визначений успіх. І, роблячи якісну продукцію, ми і там знайдемо своїх замовників. Як приклад можна відзначити той факт, що зараз ведуться переговори з Чехією по закупівлі літака АН-70. Це ще, можна сказати, не західний ринок, але вже і не східний. Розробляючи нову техніку, ми завжди задаємося питанням – для чого вона створюється? Тобто, літак розробляється для роботи, він повинний бути економічно вигідним. Тоді обов'язково буде попит, а значить і ринок.

Авіаційна промисловість має державну підтримку. Держава продовжує розвивати високі технології в області радіоелектроніки, нових матеріалів, що використовуються як у космосі, так і в авіації. У нас також мається, уже друга, Програма розвитку авіаційної промисловості терміном до 2010 року, що передбачає виділення державних засобів на розвиток авіаційної промисловості. Але, зрозуміло, що їх недостатньо. І тому підприємства повинні заробляти гроші самі. По програмі АН-70 порядку 90-93% засобів АНТК заробив сам. Що це значить? По-перше, є контракти, у тому числі і з іншими країнами. Наприклад, по програмі АН-140 був контракт з Іраном. Виконавши обговорений контрактом ряд робіт, були зароблені кошти. Також АНТК ім..Антонова має власну компанію, що займається чартерними перевезеннями вантажів по усьому світі, використовуючи літак АН-124. Зароблені в такий спосіб кошти йдуть на нові проекти, а також на виплату зарплат і розвиток підприємства. Безліч літаків фірми “Антонов” виконують свої рейси по усьому світі. У зв'язку з тим, що придбання нових літаків – питання досить складне, замовники хочуть продовжити життєвий ресурс наявних літаків. Для цього необхідно вести велику науково-технічну роботу, на що вимагаються чималі засоби. Тому підприємство бере участь і в різних народногосподарських проектах, де експлуатуються різні модифікації літаків. Тому, можна сказати, що маючи визначену державну підтримку, авіаційні заводи в основному заробляють гроші самостійно. Наприклад, літак АН-74 ТК300 – це літак, розроблений на засоби АНТК ім. Антонова, ХАИ, “Мотор Січ” і КБ “Прогрес”. Економічні показники цього літака на 20% перевершують аналогічні показники його “побратима” АН-74 ТК200.

АВІАСАЛОНИ

Звичайно важливим елементом є участь України в авіасалонах світу та організація власних авіашоу. На таких заходах відбувається ефективний пошук нових партнерів, та підтримання стосунків з традиційними замовниками.

Так, найближчим часом АНТК імені Антонова планує виставити АН-70 на авіаційній виставці «Авіасвіт-XXI» у Києві, не виключається його участь у міжнародному Джухайскому авіасалоні в Китаї, наміченому в листопаду. Що стосується перспектив завоювання АН-70, азіатського ринку, на який ця виставка спрямована, то глава китайського уряду Чи Пен, говорячи про можливість придбання китайською стороною українського літака Ан-70, відзначив, що не може робити заяви від імені авіакомпанії, тому що це питання бізнесу. Він відзначив, що в даний час на внутрішньому авіаційному ринку Китаю панує тверда конкуренція, і додав, що раніше Китай закупив велику кількість аэробусів «Боінг». Але тим не менш азійський ринок – традиційний для України і наші позиції на ньому ще можна зберегти.

Кожна країна, у якої маються визначені досягнення в таких ведучих галузях як авіація і космонавтика, завжди прагне поділитися своїми досягненнями з іншими країнами і хоче продемонструвати те, що в неї є. Кожен авіакосмічний салон - це нові контакти, зустрічі з партнерами по бізнесі, нові договори. Тому проведення третього авіакосмічного салону “АВІАСВІТ-XXI” в Україні - це зовсім правильне рішення. Україна за роки своєї незалежності не тільки зберегла свої наробітки і продовжила старі традиції - у неї з'явилися і нові досягнення, що вона хотіла б представити партнерам з інших країн. Проведення таких салонів підвищує авторитет країни, допомагає формуванню іміджу України як розвитий країни в сфері високих технологій. А все це сприяє розвитку української економіки в цілому.

АНТК ім.Антонова бере участь у всіх українських авіасалонах. АНТК є розроблювачем авіаційної техніки, а також бере участь у серійному виробництві літаків. На цьому салоні АНТК покаже усі свої кращі досягнення. Насамперед, це буде техніка, виробництво якої вже давно налагоджене і вона знайшла своє застосування в господарстві країни. Це такі літаки, як АН-32, АН-26, АН-24, АН-3. На виставці будуть представлені найбільший у світі літак АН-225 і відомий в усьому світі АН-124, що зараз в основному експлуатуються в комерційних цілях. Також будуть показані літаки нашої розробки АН-74 ТК300, АН-74 ТК200. Ізюминкою показу буде, звичайно, літак АН-140, що зараз починають активно використовувати на українських авіалініях. Крім демонстрації літаків, перед АНТК коштує задача – представити на виставці новітні технології, що використовуються при створенні літаків. Це, насамперед, цифрові технології, зв'язані з електронним проектуванням. Також будуть показані нові технологічні можливості, що знайшли своє застосування в різних галузях. Дуже важливо, щоб усі відвідувачі виставки змогли наочно побачити й оцінити рівень розвитку авіаційної промисловості в Україні.

Проектів в галузі може бути безліч, але в сьогоднішній ситуації першочерговою метою – є принаймні збереження існуючих позицій промисловості. Для цього слід перш за все рятувати проект серійного випуску АН – 70 та збереження партнерства з Росією.

Активна підготовка до початку його серійного виробництва почалася лише влітку нинішнього року. Саме тоді стало зовсім зрозуміло, що Європа не має потреби в наших військово-транспортних літаках. Можливо, як субпідрядники ми влаштовуємо європейські країни - учасниці НАТО, але не більше того. І про форсування програми серійного виробництва АН-70 заговорили як в Україні, так і в Росії.

Програма розглядалася на високому державному рівні і була затверджена. Президентом України, підписаний ряд відповідних міждержавних угод. В останні півтора року програма випуску АН-70 розвивалася дуже повільно, оскільки український і російський уряди очікували результатів європейського тендера, що проводився, по закупівлі військово-транспортного літака. Мова йшла про постачання 225 військово-транспортних літаків, а вартість угоди попередньо оцінювалася експертами від $6,5 до 8 млрд. У випадку придбання країнами Європейського альянсу літака АН-70 його необхідно було б модифікувати під стандарти НАТО. Але шанси АН-70 у цьому тендері були дуже невисокі, оскільки європейські виробники заявили про створення власного військово-транспортного літака Аэробус-400М. Перемога в тендері дісталася консорціуму Airbus. Модель цього літака існує поки в ескізному варіанті. Очікується, що його експлуатація почнеться в 2007 році. За словами президента Росії Володимира Путіна, поки цей літак буде «поставлений на крило», ще років п'ять американці будуть постачати Європу своїми застарілими моделями.

Але незважаючи на провал літака на європейському ринку, — АН-70 усе рівно буде літати. Замовниками літака виступили військово-повітряні сили Росії й України. Тому не дивно, що фахівці головного розроблювача серійного літака — АНТК Антонова, не чекаючи результатів європейського тендера, вирішили прискорити програму по проведенню іспитів і налагодженню його серійного виробництва. Однак перший серійний АН-70 буде готовий не раніше кінця 2002 року.

Проект серійного виробництва літаків буде здійснюватися разом з Росією. Планується, що зборка літака Ан-70 буде одночасно відбуватися в Україні на Київському заводі «Авиант» і в Росії — на самарському авіабудівельному заводі «Авіакорів». У Росії на Самарському авіаційному заводі вже розпочалась підготовка до серійного виробництва АН-70. Київський державний авіабудівельний завод «Авіант» також планував почати її найближчим часом. Двигуни для АН-70 будуть робити запорізьке ОАО «Мотор-Сич» і завод «Салют», що знаходиться в Підмосков'ї.

Для впровадження в життя планів серійного випуску літаків у кооперації з Росією необхідні:

Фінансування проектів з українського боку

Створення ефективного механізму кооперації

Кабінет Міністрів передбачив фінансування державної програми іспитів і випуску літаків АН-70 і АН-140 — на ці цілі буде виділено 20,5 млн. грн. Закон про бюджет ставить за обов'язок Кабміну виділити кошти на фінансування програми проведення іспитів і випуску вітчизняних літаків АН-70 і АН-140. Фінансування підготовки заводу до серійного виробництва Ан-70 повинний здійснювати Державний комітет промислової політики. У жовтні передбачається виділити близько 8 млн. грн., а до кінця року, з урахуванням засобів на випуск Ан-140, — до 20 млн. грн. У наступному році фінансування робіт буде здійснюватися за рахунок засобів бюджету на капітальні вкладення, частини засобів від реалізації надлишкового озброєння і власних засобів підприємств галузі.

Для виконання державної програми серійного виробництва АН-70 утворений україно-російський консорціум. Його завдання полягає в координації робіт з літакобудування до 2018 року. Відповідно до проекту програми очікується, що до 2018 року міністерство оборони Росії закупить 164 літака, а Міноборони України — 65. Зацікавленість у придбанні цього літака висловило Міністерство з питань надзвичайних ситуацій України. За попередніми оцінками, виробництво і реалізація більш 110 літаків зробить даний проект рентабельним. А реалізація близько 200 літаків дасть понад $3 млрд. прибутку. Вартість літака складає приблизно $50 млн.

Підсумовуючи пропозиції урядовим та неурядовим організаціям, до яких можна віднети галузеві міністерства та відомства, підприємства галузі, галузеві асоціації, Міністерство Зовнішніх Справ та інші, можна виділити наступні:

Продовжувати всебічну співпрацю з традиційними партнерами, але тільки в тому випадку, якщо це дозволяє використовувати потенціал галузі ефективно та на користь України.

Налагоджувати зв’язки з фірмами середньої ланки Західної Європи. Адже разом з ними можна скласти конкуренцію “господарям” галузі – Airbus та Boeing.

Співпрацювати, в тому числі і на державному рівні з країнами Східної Європи – майбутніми членами ЄС та НАТО.

Розробляти проекти альтернативні АН –70, такі як випуск цивільної версії цього літака, запуск у серійне виробництво літака ТУ – 334 для ринку Росії, невеликого транспортного літака, що міг би замінити АН – 34 тощо.

Розвиток внутрішнього ринку – через запровадження спеціальних програм кредитування та лізингу.

Авіаційні власті України

  В   У рамках загальної адміністративної реформи в Україні, початок якої співпав з прийняттям України 15 грудня 1999 року у члени Європейської конференції цивільної авіації, відбувається послідовне реформування системи управління цивільною авіацією.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes