Амортизація в податковому та бухгалтерському обліку, Детальна інформація

Амортизація в податковому та бухгалтерському обліку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.1
Скачувань: 1984
O

„J

^„J

„J

^„J

рештою. Гадаю, в офіційному документі не слід допускати таких неточних висловів. Особливо коли йдеться про формули, за якими обчислюються цілком конкретні величини. Можна також припустити, що автори ПБО 7 мали на увазі випадки, коли очікуваний термін експлуатації не перевищує одного року. Можливо. Але в такому разі замість слова "річна" (сума амортизації), нехай би стояло "місячна", і, відповідно до цього, вартість, яка амортизується, ділилася б (знову ж таки) не на "період часу", а на кількість місяців експлуатації. Одним словом, неточність бажано усунути.

На нашому прикладі з вантажівкою річна сума амортизації дорівнює:

25

------ = 8,33 тис. грн.

3

Отже, місячна сума становить:

8,33

-------- = 0,694 тис. грн.

12

3.2. Метод зменшення залишкової вартості

За ПБО 7 - це метод ,"за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного періоду або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації (на перше число місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося введення об'єкта в експлуатацію. - Р. Г.) та річної норми амортизації. Річна норма амортизації (у відсотках) (не розумію, до чого тут відсотки. - Р. Г.) обчислюється як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об'єкта з результату від ділення ліквідаційної вартості об'єкта на його первісну вартість". Формула здається запаморочливою. Але це тільки здається.

INCLUDEPICTURE \d "31k1.gif"

Якщо перенести формулу визначення річної норми амортизації

INCLUDEPICTURE \d "31k2.gif"

на наш приклад з вантажівкою, то річна норма амортизації дорівнює:

Розв'яжемо цей приклад послідовно, як це роблять школярі восьмих класів:

INCLUDEPICTURE \d "31k3.gif"

Отже, ми визначили, що річна норма амортизації вищезгаданої вантажівки становить 27,85%. Ми знаємо, що через три роки експлуатації залишкова вартість повинна дорівнювати ліквідаційній вартості (див. чисельник під радикалом). Спробуємо перевірити, чи це справді так (табл. 1).

Таблиця 1

Розрахунок залишкової вартості об'єкта в розрізі років

PRIVATE Первісна (залишкова)вартість Норма амортизації(річна) Сума амортизації Залишкова вартість

40,0 0,2785 11,4 28,6

28,86 0,2785 8,03751 20,82249

20,82249 0,2785 5,799 15,02349

Так, дійсно, під кінець третього року експлуатації залишкова вартість з невеликим відхиленням (0,02349) дорівнює ліквідаційній. Очевидно, в останній рік експлуатації сума амортизації повинна бути дещо відкоригована, оскільки сума амортизації останнього року експлуатації обмежується величиною, необхідною для зменшення залишкової вартості до ліквідаційної. Щоправда, про це в ПБО 7 - ані слова.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes