Амортизація в податковому та бухгалтерському обліку, Детальна інформація

Амортизація в податковому та бухгалтерському обліку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.1
Скачувань: 1987
6





другого року:

2

------- = 0,333 ;

6

третього (останнього) року:

1

-------- = 0,1667.

6

Простежується певна незручність цього методу: для кожного року експлуатації необхідно визначати свою норму амортизації (кумулятивний коефіцієнт).

Визначимо суму амортизації:

1-й рік: 25,0 х 0,5 = 12,5;

2-й рік: 25,0 х 0,333 = 8,325;

3-й рік: 25,0 х 0,1667 = 4,17.

Разом: 24,995, що за незначним відхиленням (5 грн) дорівнює вартості, яка амортизується, 25,0 тис. грн.

За своїми результатами цей метод мало чим відрізняється від методу зменшення залишку: в нашому прикладі за перший рік експлуатації амортизується 50% вартості, яка підлягає амортизації, за другий - понад 80%, а до кінця третього - всі 100%. Так само, як і при застосуванні методу зменшення залишку, сума амортизації останнього року потребує незначного коригування, щоб зрівняти залишкову вартість з ліквідаційною. Тобто в останньому році до визначеної таким способом суми амортизації додати ще 5 грн і провести в обліку не 4,17 тис. грн, а 4,175 тис. грн. Отже, два прискорені методи (кумулятивний і метод зменшення залишку) відрізняються лише за процедурою обчислення, а не за результатами. Тож кому не подобаються радикали - обирайте кумулятивний метод.

3.5. Виробничий метод

Виробничий метод базується на обсягах виробництва, і відрізки часу, протягом яких об'єкт експлуатується, не мають жодного значення для нарахування амортизації. Інакше кажучи, виробнича амортизація нараховується як безпосередній результат експлуатації об'єкта.

Цитата з ПБО 7: "5) виробничого, за яким місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобів".

Шкода, що у процитованому нами пункті ПБО 7 нічого не сказано про одиниці виміру обсягу продукції, на який ділиться вартість (яка амортизується) при визначенні виробничої ставки амортизації. Можна подумати, що про грошові. Ні, виявляється, - про фізичні. Але про це, на жаль, потрібно здогадатися.

Виконаємо зазначені дії на нашому прикладі з вантажівкою.

Хай ця вантажівка розрахована на пробіг 170,0 тис. км протягом запланованих нами трьох років експлуатації. Отже, виробнича ставка амортизації дорівнює:

PRIVATE ставка амортизації = 25,0

-----------

170,0 = 0,147.

Таким чином, ми визначили, що виробнича ставка амортизації становить 14,7 копійки за один кілометр пробігу.

Припустімо, що фактичний пробіг протягом трьох років експлуатації становив:

1-й рік: 70,0 тис. км;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes