Вплив почуттів на розвиток пізнавальної і вольової діяльності дитини – дошкільника, Детальна інформація

Вплив почуттів на розвиток пізнавальної і вольової діяльності дитини – дошкільника
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Психологія
Автор: Олексій
Розмір: 35.5
Скачувань: 2674
Як і вся психіка, почуття людини є продуктом мозку, вищої нервової діяльності. Виникнувши в корі мозку, нервове збудження, спричинене сприйманням (або уявленням) того

чи іншого явища, до якого вже склалося певне ставлення, оживлює раніше утворені асоціації.

Вони збентежують розуміння даного факту і певну його оцінку: образив іншого – погано, допоміг товаришеві – добре.

У виникненні почуттів і в процесі їх протікання величезну роль відіграє мова. Позначаючи словами власні (чужі)

переживання, а також причини що їх зумовили, людина усвідомлює свої почуття. Вони стають зрозумілими самому суб’єкту і є могутнім засобом спілкування й пізнання людей, впливу їх одниї до одного.

Види почуттів :

Моральні почуття – це почуття, в яких виявляється стійке ставлення людини до суспільних подій до інших людей і, до себе самої. Вони нерозривно зв’язані з певними нормами поведінки, прийнятими в даному суспільстві, з оцінкою відповідності або суперечності дій, вчинків, намірів людини цим нормам. Джерелом цих почуттів є спільне життя людей їх взаємини, їх спільна боротьба за досягнення суспільних цілей.

Конкретний зміст моральних норм і почуттів визначається суспільними нормами людей. Моральним є все те, що сприяє цій великій справі, неморальними – те, що заважає їй., шкодить добробуту нашого суспільства.

Високим моральним почуттям наших людей є передусім, животворне почуття любові до своєї Батьківщини, почуття радянського патріотизму. Почуття радянського патріотизму багатогранне. Воно нерозривно пов’язане з почуттям найіональної гордості за свою країну, її культуру, за її народ. Це – діяльне почуття, що спонукає людину віддано служити народу, жити життям мільйонів людей нашої країни.

Почуття любові до Батківщни пов’язана не з любов’ю до людей, з почуттям гуманності.

Почуття гуманності виникає з почуття доброти, елементарні форми якого виявляються в дитинстві в ніжності до тварин, близьких дітей, дорослих, у співчутті, бажанні зробить корисне людям, прийти їм на допомогу тощо. На основі цих переживань формується доброзичливість, що виявляється в прагненні бачити в людях хороше, шукати і знаходити прояви його, радіти їм і пишптися ним, відгукуватись на радості і турботи інших людей. Почуття длброти може вести до щедрості і до безглуздого – марнотратства, воно може сприяти формуванню людяності і поблажливого ставлення до негативних якостей людей, від яких суспільство страждає.

Патріотичне служіння своєму народу виявляється в новому, комуністичному ставленні особистості до праці. Таке ставлення до праці- важлива складова риса комуністичної моралі. Воно вичвляється в цілому ряді переживань і передусім у любові до праці, трудовому піднесенні, ентузіазмі, задоволення працею, прагненні підвищувати її продуктивність, радості від того, що праця йде на загальну користь.

З комуністичним ставленням до праці тісно зв’язані такі дуже важливі моральні почуття, як дружба, товаришування і колективізм. Глибоке і міцне почуття дружби породжується взаєминами наших людей, спільністю їх виробничих громадських інтересів і виявляються в товариській взаємодопомозі.

Дружба – це предусім щирість, це критика помилок товарища. Друзі повинні першими дати жорстоку критику для того, щоб товариш міг виправити свої помилки. В колективі людей, з друзями, товаришами легше, ніж тоді коли людина одинока, самотня, переживається горе, невдачі. Недарма в народі кажуть: „Поділена радість- подвійна радість, поділене горе- півгоря”.

Важливим у житті людини є почуття любові чоловіка до жінки і навпаки. Виростаючи з природних джерел, воно стає суспільно обумовленним почуттям, в якому виявляється стійке позитивне ставлення людини до іншої.

Взаємна прив’язаність двох людей, характерна для почуття любові, міцніє, збагачується, коли чоловік і жінка живуть спільними, сусупільно важливими, ідейними інтересами. Коли ж вони живуть тільки почуттям любові, то неминуче послаблюється і зникає саме почуття.

Дуже важливим почуттям є батьківська любов до дітей. Набуває нового змісту в процесі догляду за дітьми, пілкування про них, передаванням їм людського досвіду, спостережень за пробудженням і розвитком їх свідомості. Почуття батьківської любові виявляються в різноманітних переживаннях ніжності, радості, турботи, смутку, задоволення, незадоволення залежно від того, як іде життя дитини, її навчальна та трудова діяльність, як формується її поведінка. Під впливом спільного життя з батьками

формується і почуття любові дітей до батьків. Це почуття стає тим багатим і міцним, чим тісніший ідейний зв’язок батьків з дітьми, особливо в середньому і старшому шкільному віці, чим більше батьки обізнані з інтересами і прагненнями підлітка, юнака, з тим, що його хвилює, турбує, чим більше останній знаходить у батьків керівника, друга і порадника, з яким можна поділитися своїми переживаннями.

Почуття честі – високе моральне почуття. Воно виникає при оцінці дій, вчинків особистості іншими людьми з точки зору її вірності тим моральним принципам, які вона вважає керівними для себе. Як і інші моральні почуття, дане почуття має узагальнений характер. Воно виявляється по-різному у різних життєвих ситуаціях, а саме тоді, коли людина обстоює честь своєї Батьківщини, честь своєї бригади, свого цеху, заводу, у тій чи іншій галузі, як особистості.

Почуття честі виявляється в цілому ряді моральних емоцій задоволення, поваги, приниження, образи, гніву до тих, хто принижує честь, гідність людини. Важливу роль відіграє це почуття і у взаєминах чоловіка з жінкою. Головним у почутті честі жінки є незаплямованість її поведінки в стосунках з чоловіком. Почуття честі тісно зв’язане з чесністю людини як рисою її характеру.

Оцінка людиною своїх власних вчинків, хороших і поганих, своєї діяльності свого ставлення до інших людей називається совістю. Ця оцінка є не тільки розумовою, а й емоціональною. Совість є важливою формою прояву моральної свідомості людини. Голос совісті є вищим регулятором її відносин до інших людей, він спонукає особистість стежити за своєю поведінкою. Голос совісті допомагає особистості приймати правильні рішення у складних життєвих ситуаціях. Сила і дійовість його залежить від міцності моральних переконань людини.

Інтелектуальні почуття.

До інтелектуальних почуттів належать переживання людини, що виконують і виявляються в її розумовій, пізнавальній діяльності. Такими є почуття любові до знань, почуття нового, здивування, сумніву, упевненості, неупевненості. Їх джерелом є навчальна діяльність, самостійна робота над книжкою, дослідна робота в тій чи іншій галузі, конструктивна, творча виробнича праця людини. Важливе значення в діяльності людини має почуття нового, яке є її важливим стимулом до творчості. В почутті нового відображаються невтомні шукання наших людей, які в своїй діяльності розв’язують величезні завдання.

Почуття сумніву виникає тоді, коли в діяльності людини стикаються різні можливі розв’язання тих чи інших питань. Самий сумнів сильний і плідний тільки в тому разі, коли він поєднується з сильним почуттям упевненості в можливості розв’язати питання, досягти істини.

Почуття любові до знання є стійкою емоціональноювластивістю особистості, яка виявляється в її невтомному прагненні поширювати і збагачувати свої знання. Інтелектуальні, як і моральні, почуття є специфічно людськими почуттями.

До естетичних почуттів належать почуття краси, прекрасного, які породжуються явищами природи, а ще більше самими людьми, їх працею, результатами їх мистецької та іншої творчої діяльності.

Естетичні почуття є відображенням красивого, в них виявляється естетичне ставлення особистості до її предметів і явищ. Воно виникає там, де особистість розкриває їх зовнішню і внутрішню красу, оцінює її естетичні почуття сформувалися в людині в процесі розвитку її суспільного життя. Могутнім джерелом збагачення естетичних почуттів у наших людей став розвиток соціалістичної культури, залучення широких мас трудящих до участі в різних видах художньої, пісенної, музикальної, драматичної та іншої самодіяльності.

Роль творів мистецтва в житті людей не вичерпується тільки естетичним їх впливом. Ці твори породжують у нас моральні почуття, вчать нас розуміти людей і співчувати їм, любити і ненавидіти, радіти і страждати разом з ними. Водночас вони породжують і глибокі естетичні переживання, нерозривно пов’язані з моральними почуттями. Естетичні почуття важливим фактором формування морального обличчя людини.

Одним із складних почуттів, яке поєднує і собі естетичні, моральні, інтелектуальні сторони, є почуття смішного, комічного. Його джерелом і об’єктом є людина, їх життя.

Почуття комічного виникає як прерживання особистістю невідповідності між формою і змістом у діях і вчинках людей.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes