Науково-термінологічна, виробничо-професійна лексика, її роль і місце у текстах ділової української мови. Синоніми та пароніми в діловому мовленні, Детальна інформація

Науково-термінологічна, виробничо-професійна лексика, її роль і місце у текстах ділової української мови. Синоніми та пароніми в діловому мовленні
Тип документу: Лекція
Сторінок: 8
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: Олексій
Розмір: 26.4
Скачувань: 5499
Мовні знання – один з основних компонентів професійної підготовки. Оскільки мова виражає думку, є засобом пізнання й діяльності, то правильному професійному спілкуванню людина вчиться все своє життя.

Знання мови професії підвищує ефективність праці, допомагає краще орієнтуватися в ситуації на виробництві та в безпосередніх ділових контактах.

Термінологічний словничок

(економічної діяльності)

Абсолютна праця - специфічна спеціально-економічна форма праці в умовах товарного виробництва, розвинутого суспільного поділу праці, в якій виражається суспільний характер праці.

Аванс - грошова сума або інша майнова цінність, що видається за рахунок наступних платежів за матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги.

Акциз - різновид непрямого податку переважно на товари масового споживання.

Антимонопольне законодавство - закони, спрямовані на обмеження діяльності монополій, а також законодавство про “нечесну конкуренцію”, “нечесну торгівлю” тощо.

Баланс грошових доходів і видатків - частина загального балансу народного господарства держави.

Банкрут - юридична або фізична особа, яка розорилася і неспроможна оплатити свої зобов’язання.

Безготівкові розрахунки - платежі без участі готівки, тобто через перерахування сум з рахунків платників на рахунки кредиторів.

Брокер - посередник при укладанні угод між зацікавленими сторонами (клієнтами) про купівлю-продаж на біржах товарів, цінних паперів валют.

Валова продукція - статистичний показник у грошах, що характеризує загальний обсяг виробництва продукції окремими підприємствами, галузями, сферами, регіонами. народним господарством в цілому за певний період часу.

Валовий дохід - частина вартості валової продукції підприємства, яка залишається після покриття всіх матеріальних витрат або новостворена на підприємстві вартість як результат живої праці колективу підприємства.

Вексель - цінний папір і вид кредитних грошей, який засвідчує грошове боргове зобов’язання векселедавця і в певному порядку визначену суму власнику.

Гроші - особливий товар, який служить загальним еквівалентом (рівноцінністю) при обміні товарів, є для них формою вартості.

Грошовий обіг - безперервний рух грошей у сфері обігу і виконання ними функції засобу обігу та платежу.

Девальвація - здійснюване державою зниження обмінного курсу своєї грошової одиниці стосовно іншої.

Депозит - гроші або цінні папери, внесені до банку, підприємствами і громадянами на зберігання.

Дивіденд - дохід, одержаний власником акцій за рахунок прибутку акціонерного товариства.

Додатковий прибуток - прибуток, отриманий підприємством понад середньогалузевий рівень за рахунок зниження індивідуальних витрат виробництва.

Ембарго - засіб економічного та політичного впливу однієї або декількох країн на інші країни шляхом заборони вивозити із будь-якої країни або заборони ввозити в будь-які країни товари, валюту, цінні папери, а також затримання суден, вантажів та іншого майна, що належить іноземній державі.

Закон вартості - загальний економічний закон, який виражає внутрішньо необхідні, суттєві і сталі зв’язки між суспільно необхідною працею і цінами товарів за умов відносної відповідності попиту та пропозиції.

Застава - спосіб забезпечення виконання зобов’язання, своєрідна майнова гарантія його виконання в обумовленому обсязі й у визначенні умовами терміни.

Інфляція - процес знецінення грошей у результаті перевищення кількості грошових знаків, що перебувають в обігу, над сумою цін товарів та послуг, тобто недотримання вимог закону грошового обігу.

Квота - доля участі у виробництві, збуті, експорті, імпорті товару.

Кредит - угода між партнерами про надання у власність майна або грошей іншій особі на умові відстрочки повернення такої ж вартості з виплатою проценту.

Лізинг - особливий вид оренди рухомого і нерухомого майна, виробничого призначення на підставі відповідного договору між орендодавцем і орендарем.

Маклер - посередник при укладанні торгових, біржових угод, який діє за дорученням і за рахунок клієнтів на валютних, товарних та фондових біржах.

Національний дохід - частина сукупного суспільного продукту, в якому представлена новостворена протягом року в тій чи іншій країні вартість.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes