Науково-термінологічна, виробничо-професійна лексика, її роль і місце у текстах ділової української мови. Синоніми та пароніми в діловому мовленні, Детальна інформація

Науково-термінологічна, виробничо-професійна лексика, її роль і місце у текстах ділової української мови. Синоніми та пароніми в діловому мовленні
Тип документу: Лекція
Сторінок: 8
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: Олексій
Розмір: 26.4
Скачувань: 5496
Оптова торгівля - форма організації товарного обігу, що забезпечує економічні зв’язки між підприємствами і здійснює доставку товарів роздрібній торгівлі.

Податки - обов’язкові платежі в бюджет, які здійснюють фізичні та юридичні особи.

Прибуток - одна з форм чистого доходу в умовах розвинутих товарно-грошових відносин, що виражає вартість додаткового і часткового необхідного продукту.

Ринок - система товарно-грошових відносин, що виникають між покупцем і продавцем, яка включає механізм вільного ціноутворення, вільне підприємство, що здійснюється на основі економічної самостійності, рівноправності та конкуренції суб’єктів господарювання у боротьбі за споживача.

Споживча вартість - корисність, її здатність задовольнити певну потребу людини, суспільства.

Товар - продукт праці, виготовлений з метою обміну або продажу.

Трудова угода - документ, який регулює взаємовідносини робітників, службовців, інженерно-технічних працівників і адміністрації підприємства.

Фонд споживання - частина національного доходу, яка використовується на задоволення матеріальних та соціальних потреб членів суспільства.

Ціна - грошовий вираз вартості, кількість грошей або інших товарів і послуг, що сплачуються та отримуються за одиницю товару або послуг.

Юридичної діяльності

Ввізне мито - грошовий збір, що його стягує держава при завезенні на її територію іноземних товарів.

Вирок - рішення суду першої інстанції про винність або невинність підсудного і про застосування або незастосування до нього покарання.

Гарантії прав особи - умови і засоби, які забезпечують реальне (фактичне) здійснення прав і свобод людини.

Громадянство - правова залежність особи до певної держави, в силу якої на дану особу поширюється суверенна влада цієї держави й забезпечується захист з боку держави її прав і законних інтересів як всередині країни, так і за її межами.

Докази - будь-які фактичні дані, одержані у визначеному законом порядку, що мають значення для правильного розв’язання кримінальної чи цивільної справи.

Ембарго - заборона державною владою будь-якої країни ввозити або вивозити золото, іноземну валюту, певні товари та інші цінності; заборона заходити в порти і виходити з них іноземним суднам; затримання (арешт) у країні власності іноземної держави.

Етика судова - наука про принципи і вимоги моралі в специфічних умовах судової, прокурорської, слідчої та адвокатської діяльності.

Житлове право - сукупність правових норм, що регулюють умови і порядок надання жилих приміщень громадянам, умови користування і розпорядження ними, а також зміни в користуванні жилими приміщеннями і припинення цього права.

Засуджений - особа, щодо якої суд виніс вирок про визнання її винною у вчиненні злочину.

Злочин - суспільно небезпечне діяння, що посягає на суспільний лад держави, її політичну і економічну систему, власність, особу, політичні, трудові, майнові, - інші права і свободи громадян, а також інше суспільно небезпечне діяння, яке посягає на правопорядок.

Імпічмент - в парламентах процедура обвинувачення вищих службових осіб (президентів, міністрів, федеральних суддів тощо).

Касація - у судочинстві форма оскарження і перевірки судом другої інстанції вироків, рішень, ухвал і постанов судів першої інстанції, що не набрали законної сили; визнання недійсними виборів, що відбулися.

Латентна злочинність - частина злочинності, яку з тих або інших причин не встановлено, не виявлено, і тому її не було відображено в офіційному обліку відповідних державних органів, спеціально покладених боротися з злочинністю.

Легалізація - узаконення, надання законної сили документів або дії.

Мито - збір, який справляє держава за перевезення вантажів через її кордон, а також за користування для цього шляхами, мостами, портовими спорудами.

Наклеп - поширення в будь-якій формі за відомо неправдивих вигадок, які ганьблять іншу особу.

Непрямі докази - докази, які на відміну від прямих доказів безпосередньо не встановлюють факти, що підлягають доказуванню по даній справі.

Образа, ображання - злочин, що полягає в умисному приниженні честі й гідності особи, вираженому в непристойній формі.

Патент - документ, що посвідчує державне визнання технічного рішення винаходом пріоритет та авторство на нього, а також виключне право патентовласника на винахід.

Погроза - виявлене на словах, письмово або іншим способом нахваляння завдати шкоди громадських інтересам.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes