Науково-термінологічна, виробничо-професійна лексика, її роль і місце у текстах ділової української мови. Синоніми та пароніми в діловому мовленні, Детальна інформація

Науково-термінологічна, виробничо-професійна лексика, її роль і місце у текстах ділової української мови. Синоніми та пароніми в діловому мовленні
Тип документу: Лекція
Сторінок: 8
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: Олексій
Розмір: 26.4
Скачувань: 5495
Речові докази - у кримінальному процесі предмети, які були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі сліди злочину або були об’єктом злочинних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті злочинним шляхом, і всі інші предмети, які можуть бути засобами для розкриття злочину і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом’якшення вини обвинуваченого.

Саботаж - шкідництво, навмисне невиконання певних зобов’язань або умисне недбале виконання їх з метою ослаблення держави.

Судочинство - порядок провадження цивільних і кримінальних справ, встановлений законом.

Третейський суд - орган, що обирається учасниками цивільного спору для розгляду конкретної цивільно-правової справи.

Умисел - одна з форм вини, яка полягає в тому, що особа, яка вчинила злочин, усвідомлює суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачає його суспільно небезпечні наслідки і бажає або свідомо допускає настання їх.

Утриманці - особи, які перебувають на повному утриманні іншої особи або одержують від них допомогу, що становить постійне й основне джерело засобів їхнього існування.

Феміда - у грецькій міфології богиня прав, законного порядку.

Халатність - злочин, який полягає в невиконанні або неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов’язків через недбале або несумлінне до них ставлення.

Цивільне судочинство - зосередження управління, керівництва в єдиному центрі; зосередження більшої частини функції держави у віданні центральних установ.

Цивільний позов у кримінальній справі - вимога потерпілого від злочину (громадянина або юридичної особи) відшкодувати матеріальні збитки, заподіяні даним злочином, яка розглядається разом з кримінальною справою.

Часткова власність - форма спільної власності кількох осіб, у якій визначено частину майна, належну кожному співвласникові.

Чинність закону - дія нормативного акту – обов’язковість виконання закону, обмежена певним часом, простором і колом осіб.

Шантаж - погроза розголошення компрометуючих або начебто компрометуючих відомостей з метою одержання будь-яких політичних, майнових чи інших вигод.

Шкода - в цивільному праві знищення або зменшення особистого або майнового блага.

Щире розкаяння - в кримінальному праві обставина, що пом’якшує відповідальність.



Діяльності фінансистів

Абсолютна рента - форма земельної ренти при капіталізмі, яку необхідно сплачувати власникові за будь-яку ділянку землі, незалежно від її родючості й місця розташування.

Акциз - різновид непрямого податку переважно на товари масового споживання

Баланс грошових доходів і видатків - частина загального балансу народного господарства держави.

Банкрути - юридична або фізична особа, яка розорилася і неспроможна оплатити свої зобов’язання.

Бартер - обмін товарами на безгрошовій основі.

Валовий дохід - частина вартості валової продукції підприємства, яка залишається після покриття всіх матеріальних витрат або новостворена на підприємстві вартість як результат живої праці колективу підприємства.

Валовий оборот - сумарна вартість всіх видів виробленої продукції, незалежно від того, продана вона підприємством чи використана на внутрішні виробничі потреби.

Валовий прибуток - вся сума прибутку підприємства до здійснення платежів і відрахувань; вартісний вираз загального фінансового результату діяльності підприємства.

Валютні операції - операції купівлі-продажу валютних цінностей.

Вартість - втілена й уречевлена в товарі суспільна праця. економічна категорія, яка виражає відносини між суб’єктами господарської діяльності, що пов’язані суспільним поділом праці і обміном.

Вексель - цінний папір і вид кредитних грошей, який засвідчує грошове боргове зобов’язання вексилодавця сплатити у встановлений строк і в певному порядку визначену суму власнику.

Гроші - особливий товар, який служить загальним еквівалентом при обміні товарів, є для них формою вартості.

Девальвація - здійснюване державою зниження обмінного курсу своєї грошової одиниці стосовно іншої.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes