Аудит бухгалтерсього обліку і звітності, Детальна інформація

Аудит бухгалтерсього обліку і звітності
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 47.4
Скачувань: 2719
Повнота і своєчасність оприбуткування матеріалів та дорогоцінних металів перевіряється за допомогою використання даних журналу обліку виданих доручень на одержання цінностей.

Всі документи, що відображують операції по руху дорогоцінних металів, повинні прокреслюватися червоними чорнилами.

При перевірці аудитор зіставляє дані прибуткових ордерів з даними матеріального звіту, а другі примірники прибуткових ордерів служать для перевірки розрахунків з постачальниками.

Коли виникають операції по закупівлі дрібних матеріалів на підставі авансових звітів перевіряються записи по дебету рахунку №05 "Матеріали" і кредиту рахунку №76 "Розрахунки з різними дебіторами та кредиторами", розрахунки по податковому кредиту, відображені по дебету рахунку №68 "Розрахунки з бюджетом" і кредиту рахунку №60 "Розрахунки з постачальниками та замовниками".

Дорогоцінні метали вважаються лімітованими матеріальними ресусами і підлягають централізованому розподілу. Вони відпускаються споживачам згідно з порядком, який встановлюється постановою Кабміну України за поданням Мінфіну України. Зацікавлені підприємства і особи подають у встановлені строки заявки з розрахунками до Головного управління дорогмету Мінфіну України на дорогоцінні метали.

4. Методика проведення аудиту операцій, пов(язаних з вибуттям та використанням матеріалів та дорогоцінних металів

Під час аудиту операцій, що пов"язані з використанням та списанням матеріалів та дорогоцінних металів насамперед здійснюють перевірку по суті та змісту первинних документів які підтверджують відпуск матеріалів та дорогоцінних металів зі складу на виробництво, потім дані цих первинних документів порівнюють з даними обліку де відображують облік цих витрат.

Спочатку перевіряються лімітно-забірні картки в яких відображається відпуск матеріалів для виготовлення продукції у відповідності з нормативами їх витрат на заданий обсяг виробництва продукції (додаток З). Таким чином на підставі лімітно-забірної картки перевіряється обгрунтованість лімітування витрат матеріалів, що повинно групуватись на прогресивних нормах витрат.

Поряд з цим при відпуску матеріалів на виробництво в обсягах виробничої програми цехів необхідно з"ясувати чи враховуються перехідні, не використані цехами запаси матеріалів на початок і кінець кожного місяця.

Крім того аудитор повинен перевірити чи відпускються ці матеріали на виробництво тільки тим представникам цехів списки яких погодженні з адміністрацією підприємства, або цеху.

На робочі місця, крім підрозділів покриття, дорогоцінні метали повинні видаватись в підзвіт виконавцям робіт не більш змінної потреби в них на виробниче завдання

Данні лімітно-забірної картки про відпуск сировини і матеріалів перевіряються за відповідністю записів по дебету рахунку №20 “Основне виробництво”, 24 “Витрати по утриманню та експлуатації машин та устаткування” і по кредиту рахунку №05 ”Матеріали”.

В окремих випадках відпуск матеріалів може здійснюватися разовими вимогами і накладними, за цих умов необхідно перевірити обгрунтованість цього списання згідно вимог та накладних, з"ясувати чим викликано даний відпуск матеріалів, що зазначається у вимогах і обов"язково перевірити обгрунтованість цього списання згідно вимог і накладних, також потрібно з"ясувати чим визвано цей відпуск матеріалів або дорогоцінних металів, який зазначається у вимогах і обов"язково перевірити ці дані з даними по дебету рахунків №№ 20 “Основне виробництво”, 24 “Витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування”, 23 “Допоміжне виробництво” і кредиту рахунку №05 “Матеріали”.

Понаднормовий відпуск матеріалів внаслідок заміни одних видів матеріалів іншими в умовах зміни виробничої програми, яка повинна підтверджуватись дозволом керівника або керівником технологічного відділу, оформлюється актом-вимогою. Цей акт повинен порівнюватися з даними обліку.

Коли матеріали відпускаються іншому підприємству за готівку або безготівково облік здійснюється на підставі доручення. В цьому випадку перевіряється накладна на відпуск матеріалів.

Перевіряється також правильність розрахунків з іншими підприємствами. Окремі матеріали списується на виправлення браку, аудитор повинен з"ясувати причини браку, якщо причина з винних осіб то сума цієї сировини, що списується, відшкодовується за рахунок цих осіб.

При необхідності заміни окремих видів матеріалів іншими, аудитор перевіряє чи обгрунтовано таку заміну виробничою програмою чи виробничим відділом і чи внесені ці корективи у відповідні лімітно-забірні картки, або вимоги, накладні.

Аудитор особливу увагу приділяє додержанню норм виходу продукції із переданих на переробку матеріалів. Якщо будуть встановлені окремі факти під час перевірки, недовкладання сировини і матеріалів, то з"ясовуються причини відхилень, куди списується лишки матеріалів.

Якщо перевіряються накладні на відпуск матеріалів на сторону то аудитор звертає увагу на ціни. Якщо по цим операціям допущені збитки (занижені ціни) то аудитор повинен здійснити коректування записів по рахунку №46 “Реалізація” і також аудитор перевіряє правильність нарахування прибутку.

Перевіряються первинні документи (лімітно-забірні картки, вимоги, накладні). Аудитор також повинен перевірити реєстрацію цих документів в накопичувальних відомостях.

При аудиті дорогоцінних металів перевіряються акти про вилучення деталей з дорогоцінними металами, які повинні складатися в двох екземплярах, де перевіряється найменування, кількість, маса деталей в чистому виді дорогоцінних металів згідно даних паспортів (додаток К ). Аудитор повинен перевірити чи списані названі в цих актах дорогоцінні метали з інвентарних карток, кількісно-сумових карток та чи приходуються на картки відходів по загальній масі відходів та масі дорогметалів що містяться в них згідно даних паспортів.

Ведення карток повинне здійснюватися завідуючим складом пункту збирання відходів.

Важливе значення має перевірка списання частки транспортно-заготівельних витрат або відхилень від облікових цін по рахункам №20 “Основне виробництво”, 24 “Витрати по утриманню та експлуатації машин і устаткування” і по кредиту рахунку №16 “Транспортно-заготівельні витрати” та 05 “Матеріали”.

Коли переревіряється рух матеріалів в катрках які списуються, або рух матеріалів в реєстрах, ці дані порівнюють з актами, вимогами.

В бухгалтерському обліку по надходженню і вибуттю матеріали перевіряються за обліковими цінами.

Вибуття матеріалів перевіряється на підставі аналітичних таблиць "Витрати матеріалів за напрямками виробничих витрат".

5. Аудит достовірності відображення в обліку результатів інвентаризації матеріалів та дорогоцінних металів

Одним з основних джерел інформації на яку спирається аудитор при проведенні перевірок та аналізу стану матеріалів та дорогоцінних металів є акти ревізії. В зв"язку з цим аудитор пересвідчується у правильності її проведення чи сам проводить інвентаризацію.

Головною метою інвентаризації є визначення фактичної наявності та стану майна об"єкту інвентарізації. Для того, щоб довіряти висновкам проведеної інвентарізації потрібно щоб її результати були підтверджені відповідальними посадовими особами.

Для проведення інвентаризації за наказом керівника підприємства або його заступника, створюється комісія з числа працівників підприємства при обов”язковій участі головного бухгалтера. Наказом встановлюється порядок, строки початку і закінчення інвентаризації звірення її результатів з даними обліку і відображення їх в облікових документах і звітності. До складу інвентаризаційної комісії не включаються матеріально-відповідальні особи, в підзвіті у яких знаходяться цінності, що підлягають інвентаризації.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes