Громадянське суспільство та правова держава: їх співвідношення, Детальна інформація

Громадянське суспільство та правова держава: їх співвідношення
Тип документу: Курсова
Сторінок: 16
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 73.4
Скачувань: 1734
Закони

Закон - це прийнятий в особливому порядку первинний правововий акт по основних питаннях життя країни, що безпосередньо виражає державну волю й має вищу юридичну чинність.

Ознаки закону можуть бути розділені на: матеріальні і спеціальні правові. Матеріальні ознаки закону характеризують його з точки зору джерела, утримання і значення, а спеціальні правові ознаки відбивають юридичні властивості закону й особливості правотворчої процедури.

За своїм значенням закон є правовим актом первинного характеру, тобто юридичним розпорядженням, що представляє собою відправний початок усієї правової системи держави. “Єдність правового регулювання в країні реально можливо тільки при наявності єдиної правової основи, абсолютної незаперечності вищого юридичного авторитету, чіткої ієрархії правових форм.”

За своїми юридичними властивостями закон являє собою акт, що володіє вищою юридичною чинністю. Це виражається в тому, що:

всі інші правові акти повинні видаватися на основі законів і не суперечити їм;

як вище вираження державної влади, закони не підлягають контролю або затвердженню з боку якогось іншого органа держави, крім законодавчих зборів;

закони можуть бути скасовані або змінені тільки законами або ж актами, що мають законодавче значення.

X

l

\x0160

\x02DC

¬

\x00B2

oe

0

8

V

^

v

~

\x00A8

\x00B4

1/4

O

U

X

Z

\

^

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes