Про кваліфікаційні комісії,кваліфікаційну атестацію і дисциплінарну відповідальність суддів України (02.02.94), Детальна інформація

Про кваліфікаційні комісії,кваліфікаційну атестацію і дисциплінарну відповідальність суддів України (02.02.94)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 21.7
Скачувань: 922
1. Вища кваліфікаційна комісія суддів України:

- перевіряє дотримання щодо кандидатів на посади суддів вимог, зазначених у статтях 7 і 8 Закону України "Про статус суддів" ( 2862-12 );

( Абзац третій частини першої статті 6 виключено на підставі Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- за поданням Голови Верховного Суду України чи голови вищого спеціалізованого суду дає висновки (рекомендації) про можливість обрання кандидатів на посади суддів відповідно Верховного Суду України чи вищого спеціалізованого суду та про звільнення суддів із зазначених посад, а також припиняє перебування у відставці суддів цих судів; ( Абзац третій частини першої статті 6 в редакції Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- за поданням Голови Верховного Суду України проводить атестацію суддів Верховного Суду України, суддів вищих спеціалізованих судів, голів та заступників голів апеляційних судів; ( Абзац четвертий частини першої статті 6 в редакції Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

( Абзац п'ятий частини першої статті 6 виключено на підставі Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- порушує дисциплінарне провадження, проводить пов'язані з цим службові перевірки та розглядає питання про дисциплінарну відповідальність голів та заступників голів апеляційних судів; ( Абзац п'ятий частини першої статті 6 в редакції Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- розглядає скарги на висновки і рішення кваліфікаційних комісій суддів місцевих та апеляційних судів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, кваліфікаційних комісій військових та господарських судів, за винятком скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних та місцевих судів, які розглядає Вища рада юстиції; ( Абзац шостий частини першої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- переглядає справи, розглянуті кваліфікаційними комісіями суддів місцевих та апеляційних судів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, господарських і військових судів, в яких є окрема думка членів цих комісій.

2. Кваліфікаційні комісії суддів місцевих та апеляційних судів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, господарських і військових судів:

- перевіряють дотримання щодо кандидатів на посади суддів вимог, зазначених у статтях 7 і 8 Закону України "Про статус суддів";

- за заявами кандидатів у судді або за поданням голів апеляційних судів проводять кваліфікаційні екзамени та дають висновки про підготовленість до судової роботи кожного кандидата, який вперше висувається на посаду судді у місцевому чи апеляційному суді; ( Абзац третій частини другої статті 6 в редакції Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- за заявами кандидатів у судді, суддів або за поданням голів вищих спеціалізованих або апеляційних судів дають висновки про можливість обрання чи переведення суддів до місцевих, апеляційних судів; ( Абзац четвертий частини другої статті 6 в редакції Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- дають висновки про звільнення з посад суддів, зазначених в абзаці четвертому частини другої цієї статті;

- дають висновки про можливість обрання зазначених в абзаці четвертому частини другої цієї статті суддів безстроково; ( Абзац шостий частини другої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- за поданням зазначених в абзацах третьому та четвертому частини другої цієї статті голів судів проводять кваліфікаційну атестацію суддів місцевих та апеляційних судів та присвоюють їм кваліфікаційні класи; ( Абзац сьомий частини другої статті 6 в редакції Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- порушують дисциплінарне провадження, проводять пов'язані з цим службові перевірки та розглядають питання про дисциплінарну відповідальність суддів місцевих та апеляційних судів, крім голів та заступників голів апеляційних судів; ( Абзац восьмий частини другої статті 6 в редакції Закону N 2536-III ( 2536-14 ) від 21.06.2001 )

- припиняють перебування у відставці суддів.

Стаття 7. Голова кваліфікаційної комісії суддів

і його заступник

1. Голова кваліфікаційної комісії суддів і його заступник обираються відкритим або таємним голосуванням на першому засіданні комісії з числа її членів. Один з них не може займати посаду судді. Обраним вважається кандидат, який одержав більшість голосів членів комісії, присутніх на засіданні.

2. Голова кваліфікаційної комісії суддів організує роботу комісії, керує діловодством комісії, розподіляє обов'язки між членами комісії. Заступник голови комісії виконує обов'язки голови в разі його відсутності. У разі тимчасової відсутності голови комісії та його заступника обов'язки голови за рішенням комісії виконує один з її членів.

Стаття 8. Порядок роботи кваліфікаційних комісій суддів

1. Підготовка засідання кваліфікаційної комісії суддів забезпечується головою комісії, його заступником або за дорученням голови одним з її членів.

2. Час і місце проведення засідання визначає голова комісії і не пізніш як за 15 днів повідомляє про це особу, щодо якої вирішуватиметься питання, та осіб, за поданням яких воно буде розглядатися.

3. Засідання кваліфікаційної комісії суддів є правомочним, якщо в ньому бере участь не менш як дві третини членів комісії.

4. Кваліфікаційні комісії проводять свої засідання в міру необхідності. Кваліфікаційна комісія повинна винести рішення чи дати висновок протягом місяця з часу надходження в комісію відповідних матеріалів.

5. Засідання кваліфікаційних комісій проводиться відкрито і гласно.

6. Засідання кваліфікаційної комісії веде її голова, а в разі відсутності голови - його заступник або один з членів комісії, який обирається для цього комісією. На засідання комісії можуть бути запрошені представники законодавчої та виконавчої влади, голови відповідних судів.

7. Розгляд питань, що підлягають вирішенню на засіданні комісії, починається доповіддю головуючого або члена комісії, який попередньо вивчав подання та інші матеріали, що надійшли на розгляд комісії.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes