Про вибори депутатів і голів сільських, селищних, районних, міських, районних у містах, обласних Рад (24.02.94), Детальна інформація

Про вибори депутатів і голів сільських, селищних, районних, міських, районних у містах, обласних Рад (24.02.94)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 0
Скачувань: 1646
Стаття 42. Організація голосування

1. Голосування проводиться у спеціально відведених приміщеннях, в яких повинні бути обладнані в достатній кількості кабіни або кімнати для таємного голосування, визначені місця видачі виборчих бюлетенів і встановлені виборчі скриньки. Виборчі скриньки встановлюються таким чином, щоб голосуючі при підході до них обов'язково проходили через кабіни або кімнати для таємного голосування. Вхід до кабін або кімнат для таємного голосування, вихід з них, а також шлях від них до виборчих скриньок і самі скриньки повинні бути в полі зору членів дільничної виборчої комісії. У приміщеннях для голосування в доступних для виборців місцях повинна розміщуватися офіційна інформація про кандидатів, а також текст цього Закону.

2. Відповідальність за організацію голосування, забезпечення таємниці волевиявлення виборців, обладнання приміщень і підтримання в них необхідного порядку несе дільнична виборча комісія. Виборець може знаходитися в приміщенні для голосування лише протягом часу, необхідного для голосування.

3. У день виборів перед початком голосування виборчі скриньки перевіряє, пломбує або опечатує голова дільничної виборчої комісії у присутності членів комісії. Після цього у виборчі скриньки опускається контрольний лист, підписаний членами комісії і виборцем, який з'явився першим для голосування. У контрольному листі зазначається час його опускання у виборчу скриньку.

4. Кожний виборець голосує особисто. Голосування за інших осіб не допускається. Виборчі бюлетені видаються дільничною виборчою комісією на підставі списку виборців виборчої дільниці по пред'явленні виборцем паспорта або іншого документа, який посвідчує його особу. Про одержання виборчого бюлетеня (бюлетенів) виборець розписується в списку виборців.

5. У випадках, коли окремі виборці за станом здоров'я або з інших поважних причин не можуть прибути у приміщення для голосування, дільнична виборча комісія на їх прохання доручає не менш як двом членам комісії організувати голосування в місцях перебування цих виборців. При цьому робиться виписка із списку виборців за формою списку, яка вручається головою дільничної комісії відповідним членам комісії разом з необхідною кількістю виборчих бюлетенів. При голосуванні в місці перебування виборця він розписується про одержання виборчого бюлетеня (бюлетенів) у виписці із списку виборців і голосує з додержанням вимог цього Закону. У списку виборців після проведення голосування в місці перебування виборця робиться відповідна відмітка. Виписка із списку виборців додається до списку виборців.

Стаття 43. Процедура голосування

1. Виборчий бюлетень заповнюється голосуючим у кабіні або кімнаті для таємного голосування. При заповненні бюлетеня забороняється присутність будь-кого, крім голосуючого. Виборець, який не має можливості самостійно заповнити бюлетень, може запросити в кабіну або кімнату для таємного голосування іншу особу за своїм розсудом, крім членів виборчої комісії, кандидатів, які балотуються по даному виборчому округу, їх довірених осіб.

2. Голосуючий може залишити в бюлетені прізвище лише одного кандидата або не залишити жодного, викресливши прізвища тих кандидатів, проти яких він голосує.

3. Заповнений виборчий бюлетень голосуючий опускає у виборчу скриньку.

4. Розкриття виборчих скриньок до закінчення голосування забороняється.

Стаття 44. Дострокове голосування

При зміні виборцем місця свого перебування в період між поданням списків виборців для загального ознайомлення і днем виборів він може проголосувати достроково. У такому випадку дільнична виборча комісія на прохання виборця і по пред'явленні ним паспорта або іншого документа, який посвідчує його особу, видає йому виборчий бюлетень. Про одержання виборчого бюлетеня виборець розписується у списку виборців і зазначає дату голосування. Голосуючий заповнює бюлетень і опускає його в опломбовану або опечатану виборчу скриньку. Виборча скринька зберігається дільничною виборчою комісією і розкривається у день загальних виборів під час підрахунку голосів.

Стаття 45. Порядок підрахунку голосів на виборчій дільниці

1. Підрахунок голосів на виборчій дільниці проводиться дільничною виборчою комісією окремо по кожному виборчому округу і по кожному кандидату.

2. Під час підрахунку голосів дільнична виборча комісія повинна дотримуватись такої послідовності дій:

1) після оголошення головою комісії про закінчення голосування виборча комісія погашає і підраховує невикористані виборчі бюлетені, упаковує їх в окремі пакети по кожному округу, Раді. На пакеті зазначається номер виборчої дільниці, округу, найменування Ради і кількість невикористаних бюлетенів. Пакет опечатується і підписується головою комісії або його заступником чи секретарем;

2) за списком виборців виборча комісія встановлює загальну кількість виборців на дільниці по кожному виборчому округу, а також кількість виборців, які одержали виборчі бюлетені;

3) голова виборчої комісії в присутності членів комісії перевіряє цілість печатки або пломби на виборчих скриньках, розкриває їх і перевіряє наявність контрольних листів у скриньках;

4) на підставі бюлетенів, що знаходились у виборчих скриньках, комісія в межах даної виборчої дільниці встановлює по кожному виборчому округу (кандидату):

- загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні;

- кількість голосів, поданих "за", і кількість голосів, поданих "проти" кожного кандидата;

- кількість бюлетенів, визнаних недійсними.

3. Прізвища громадян, додатково вписані виборцями в бюлетені, до уваги не беруться.

4. Недійсними визнаються виборчі бюлетені невстановленого зразка, бюлетені, в яких при голосуванні залишено більше одного кандидата, а також бюлетені, на яких відсутня позначка відповідної дільничної комісії. В разі виникнення сумнівів щодо дійсності виборчого бюлетеня питання вирішується дільничною виборчою комісією шляхом голосування.

5. Після цього виборча комісія упаковує бюлетені відповідно до вимог пункту 1 частини другої цієї статті.

6. Результати підрахунку голосів розглядаються на засіданні виборчої комісії і заносяться до протоколу. Протокол підписується головою, заступником голови, секретарем і членами комісії і негайно надсилається до відповідної окружної (територіальної) виборчої комісії. Виборчі бюлетені передаються на зберігання відповідним окружним (територіальним) виборчим комісіям у встановленому ними порядку.

Стаття 46. Встановлення результатів виборів депутата по

виборчому округу і голови Ради

1. Окружна (територіальна) виборча комісія на підставі протоколів дільничних виборчих комісій встановлює: загальну кількість виборців по округу (по території відповідної Ради); кількість виборців, які одержали виборчі бюлетені; кількість виборців, які взяли участь у голосуванні; кількість голосів, поданих "за", і кількість голосів, поданих "проти" кожного кандидата в депутати (на посаду голови Ради); кількість бюлетенів, визнаних недійсними.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes