Про зв'язок (16.05.95), Детальна інформація

Про зв'язок (16.05.95)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олкесій
Розмір: 24.8
Скачувань: 879
Підприємства, об'єднання зв'язку та власники засобів, споруд або мереж зв'язку, що входять до єдиної національної системи зв'язку, зобов'язані забезпечувати якісний зв'язок та оповіщення в умовах надзвичайного стану.

Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, виконавчі комітети обласних, міських, районних, районних у містах, сільських і селищних Рад народних депутатів подають підприємствам і об'єднанням зв'язку допомогу в ліквідації аварій, що сталися внаслідок стихійного лиха, і в усуненні їх наслідків, у придбанні необхідних матеріальних ресурсів, а також надають для цього робочу силу, транспортні та інші технічні засоби.

У разі стихійного лиха, аварій, епідемій, епізоотій та в екстремальних ситуаціях, що виникли внаслідок виробничих обставин, підприємства і об'єднання зв'язку з метою забезпечення зв'язком відбудовних робіт та недопущення розповсюдження епідемій, епізоотій через поштові відправлення за погодженням з Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, виконавчими комітетами обласних, міських, районних, районних у містах, сільських і селищних Рад народних депутатів встановлюють тимчасові обмеження щодо надання послуг зв'язку населенню до закінчення ліквідації наслідків зазначених обставин.

Забезпечення функціонування мереж зв'язку всіх форм власності в мирний і воєнний час та їх мобілізаційна готовність здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У воєнний час всі засоби та мережі зв'язку, які є в Україні, незалежно від форм власності використовуються для забезпечення потреб оборони та безпеки держави.

Стаття 11. Захист інтересів держави

Діяльність, пов'язана з виплатою та доставкою пенсій, грошової допомоги малозабезпеченим громадянам, здійснюється виключно державними підприємствами зв'язку.

Право власності, а також право на технічне обслуговування і експлуатацію мереж телекомунікацій загального користування може належати будь-якій юридичній особі - резиденту України. Відкрите акціонерне товариство "Укртелеком" не може передавати первинні мережі зв'язку загального користування у власність або управління іншим особам.

Розвиток первинних мереж зв'язку проводять суб'єкти права власності на первинні мережі.

У разі визнання відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" банкрутом переважне право на придбання первинних мереж зв'язку, що перебувають на балансі відкритого акціонерного товариства "Укртелеком", належить державі. ( Стаття 11 в редакції Закону N 1869-III ( 1869-14 ) від 13.07.2000 )

Стаття 12. Захист прав споживачів

Підприємства і об'єднання зв'язку вживають заходів щодо задоволення потреб юридичних та фізичних осіб у всіх видах послуг зв'язку та щодо підвищення їх якості.

Державні підприємства і об'єднання зв'язку зобов'язані задовольняти потреби споживачів зв'язку у всіх видах послуг зв'язку, які згідно з частиною першою статті 11 цього Закону віднесені до виключного права державних підприємств і об'єднань зв'язку, та у послугах міжнародного, міжміського телефонного і телеграфного зв'язку, а також у послугах щодо отримання державних телерадіомовних програм в межах своїх технічних та економічних можливостей, які встановлюються Кабінетом Міністрів України для кожного етапу розвитку мереж зв'язку та згідно з встановленими рівнями якості. Якісні показники послуг зв'язку встановлюються Адміністрацією зв'язку України відповідно до вимог Закону України "Про захист прав споживачів" ( 1023-12 ) і повинні відповідати вимогам державних стандартів та нормативно-технічної документації. Ці якісні показники є обов'язковими для всіх операторів зв'язку незалежно від форм власності.

Захист прав споживачів на послуги поштового і електричного зв'язку гарантованої якості, а також механізм реалізації захисту цих прав регулюються цим Законом, Законом України "Про захист прав споживачів" та Законом України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності" ( 2132-12 ).

Кожне підприємство зв'язку, яке надає послуги споживачам, повинно мати книгу скарг та пропозицій і видавати її на першу вимогу.

Керівники підприємств зв'язку зобов'язані розглядати скарги та заяви споживачів в терміни, передбачені чинним законодавством, та інформувати їх про це.

Стаття 13. Відповідальність підприємств і об'єднань зв'язку

перед споживачами послуг

Підприємства і об'єднання зв'язку всіх форм власності несуть матеріальну відповідальність перед споживачами послуг за невиконання чи неналежне виконання послуг:

за втрату внутрішніх поштових відправлень, посилок та контейнерів без оголошеної цінності - у розмірі вартості послуг;

за втрату цінних поштових відправлень - у розмірі оголошеної цінності і вартості послуг;

за невиплату грошей за поштовими і телеграфними грошовими переказами - у розмірі невиплаченої суми переказу і вартості послуг. Крім цього, за кожну добу затримки доставки поза контрольні строки в межах України споживачеві виплачується пеня у розмірі облікової ставки Національного банку України, встановленої на день нарахування пені;

за міжнародні поштові відправлення, телеграфні повідомлення та грошові перекази - згідно з угодами та актами Всесвітнього поштового союзу та Міжнародного союзу електрозв'язку;

за невручення або несвоєчасне вручення телеграм - у розмірі вартості послуги. Крім відшкодування збитків у випадках, передбачених абзацами другим, четвертим і шостим цієї частини, з підприємств і об'єднань зв'язку на користь споживача стягується неустойка (штраф, пеня) у розмірі 25 відсотків вартості послуг;

в разі усунення пошкоджень телефонного зв'язку та засобів радіотрансляції з порушенням контрольних строків абонентна плата за весь час пошкодження не нараховується. Крім цього, підприємство зв'язку сплачує абоненту пеню в розмірі 25 відсотків добової абонентної плати за кожну добу перевищення контрольних строків, але не більш як за три місяці. В останньому випадку, якщо з вини підприємств зв'язку не будуть усунуті пошкодження, абонент відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів" ( 1023-12 ) може доручити усунення недоліків третій особі за рахунок підприємства зв'язку. Такі ж санкції до підприємства зв'язку застосовуються і в разі, якщо якісні показники телефонного зв'язку або радіотрансляції у споживача не відповідають чинним стандартам та іншим нормативно-технічним вимогам;

за неналежне виконання зобов'язань, визначених договорами оренди технічних засобів зв'язку, телебачення і радіомовлення, - за умовами договорів.

Підприємства і об'єднання зв'язку не несуть матеріальної відповідальності перед споживачами за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань внаслідок дії непереборної сили (землетрус, повінь, ураган тощо) або з вини споживачів та у випадках, передбачених чинним законодавством.

В разі незгоди споживача послуг зв'язку з визначеним цією статтею розміром відшкодування питання відшкодування завданих йому фактичних збитків, моральної шкоди, втраченої вигоди через неналежне виконання операторами зв'язку своїх зобов'язань, а також інші спори між споживачами послуг та операторами зв'язку розглядаються судом, арбітражним судом.

Стаття 14. Порядок та умови надання послуг зв'язку

в мережах зв'язку загального користування

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes