Про Державну програму приватизації (03.06.97), Детальна інформація

Про Державну програму приватизації (03.06.97)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.8
Скачувань: 781
1.2. Покупець, який став власником об'єкта приватизації і не скористався на момент приватизації об'єкта правом викупу будівлі (споруди, приміщення) у межах займаної цим об'єктом площі, має право викупити відповідну будівлю (споруду, приміщення), якщо вона перебуває у державній чи комунальній власності та якщо немає прямої заборони у законодавстві України або відповідно Фонду державного майна України чи Верховної Ради Автономної Республіки Крим на приватизацію цієї будівлі (споруди, приміщення). За наявності такої заборони та у разі відмови власника об'єкта малої приватизації приватизувати відповідну будівлю (споруду, приміщення), зазначені будівлі (споруди, приміщення) передаються у встановленому порядку в оренду, на термін не менш як 10 років.

1.3. У 1997 році державні органи приватизації забезпечують продаж не менше 10 відсотків об'єктів групи А за приватизаційні папери та компенсаційні сертифікати.

Р О З Д І Л 2. ПОРЯДОК ПРИВАТИЗАЦІЇ ОБ'ЄКТІВ ГРУП Б, В і Г

2.1. Приватизація об'єктів груп Б, В і Г здійснюється шляхом продажу акцій відкритих акціонерних товариств, створених на базі майна державних підприємств.

2.2. Фонд державного майна щоквартально затверджує і публікує плани-графіки продажу акцій акціонерних товариств у регіональному і галузевому розрізах.

2.3. У 1997 році не менше 70 відсотків акцій відкритих акціонерних товариств, створених на базі об'єктів групи Б, не менше 50 відсотків акцій відкритих акціонерних товариств, створених на базі об'єктів групи В, та не менше 25 відсотків акцій відкритих акціонерних товариств, створених на базі об'єктів групи Г, пропонуються для продажу із збереженням передбачених законодавством про приватизацію пільг їх працівникам, а також на сертифікатних аукціонах громадянам України та фінансовим посередникам за приватизаційні папери та компенсаційні сертифікати.

Продаж акцій за кошти здійснюється виключно після пільгового продажу акцій та пропозиції акцій для продажу на сертифікатних аукціонах за приватизаційні папери та компенсаційні сертифікати у межах квот, встановлених цією Програмою.

2.4. Продаж акцій акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та корпоратизації, здійснюють державні органи приватизації шляхом:

пільгового продажу акцій працівникам підприємств, майно яких приватизується, а також колишнім працівникам підприємств, які вийшли на пенсію, звільненим на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України ( 322-08 ) і не працюючим з моменту звільнення на інших підприємствах, особам, які мають право відповідно до законодавства повернутися на попереднє місце роботи на цьому підприємстві, інвалідам, звільненим у зв'язку з каліцтвом або професійним захворюванням, та працівникам, звільненим у зв'язку із станом здоров'я, а також працівникам соціально-культурних та оздоровчо-лікувальних закладів, що приватизуються у складі підприємств, на балансі яких вони перебувають;

продажу громадянам України та фінансовим посередникам за приватизаційні папери та компенсаційні сертифікати через національну мережу центрів сертифікатних аукціонів у порядку, встановленому відповідно до закону Кабінетом Міністрів України;

продажу через систему біржової торгівлі згідно з правилами проведення біржових операцій відповідно до закону в порядку, що встановлюється відповідно до закону Фондом державного майна України, Антимонопольним комітетом України та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, та через позабіржову торгову систему у порядку, встановленому відповідно до закону Фондом державного майна України;

продажу за гроші через національну мережу сертифікатних аукціонів у порядку, що затверджується відповідно до закону Фондом державного майна України, Антимонопольним комітетом України та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

продажу на конкурсах згідно з положенням, що затверджується відповідно до закону Фондом державного майна України, Антимонопольним комітетом України та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

2.5. У разі додержання визначених планом розміщення акцій відкритих акціонерних товариств строків пільгового продажу акцій керівники, їх заступники, головні спеціалісти та керівники структурних підрозділів державних підприємств, що перетворюються у відкриті акціонерні товариства в процесі приватизації (в тому числі корпоратизованих підприємств), мають право після пільгового продажу та продажу на сертифікатному аукціоні за приватизаційні майнові сертифікати акцій відкритого акціонерного товариства на додаткове придбання акцій товариства за їх номінальною вартістю за компенсаційні сертифікати та житлові чеки на загальну суму до 5 відсотків від статутного фонду товариства у порядку, що визначається відповідно до закону Фондом державного майна України. При цьому відстрочка платежа не надається.

2.6. Власники акцій, придбаних на пільгових умовах, можуть передати їх органам приватизації на підставі відповідного договору у порядку, встановленому відповідно до закону Фондом державного майна України та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, для включення до пакету акцій, який продається на комерційному конкурсі за гроші. Виручені гроші за продані акції за вирахуванням комісійних повертаються членам трудового колективу та особам до них прирівняним, які передали їх державним органам приватизації для включення до пакету акцій, що продавався на комерційному конкурсі за гроші, по ціні продажу.

2.7. В установчих документах акціонерних товариств не можуть передбачатися обмеження прав акціонерів щодо розпорядження належними їм акціями, крім випадків, передбачених законодавством України.

2.8. При продажу пакету акцій на комерційному чи некомерційному конкурсі на умовах, передбачених бізнес-планом, право власності на цей пакет акцій інвестор набуває з моменту повної сплати вартості пакету акцій, визначеної договором купівлі-продажу.

2.9. Акції, не реалізовані в ході пільгового продажу, продажу на сертифікатних аукціонах, можуть бути запропоновані для продажу іншими способами, що передбачають конкуренцію покупців.

Акції підприємств, які не були продані будь-яким з передбачених законами способів, можуть бути приєднані до пакета акцій, закріплених за державою. На зазначені акції не поширюється порядок закріплення у державній власності, визначений у підпункті 5.1.1 розділу 5 цієї частини, рішення про їх продаж приймається державними органами приватизації у встановленому законом порядку.

Рішення про внесення змін до плану розміщення акцій (плану приватизації) приймається державними органами приватизації.

2.10. З метою поповнення Державного бюджету України Фонд державного майна України визначає перелік високоефективних, привабливих для покупців підприємств та розміри пакетів акцій таких підприємств, які пропонуються для продажу за гроші способами, що передбачають конкуренцію покупців, за умови виконання квот продажу акцій за приватизаційні папери та компенсаційні сертифікати, встановлених пунктом 2.3 розділу 2 цієї частини.

Кошти, одержані від продажу таких об'єктів, зараховуються до позабюджетного Державного фонду приватизації та розподіляються за напрямами:

Державний бюджет 90,0 відсотків

відшкодування витрат,

пов'язаних з проведенням

приватизації 10,0 відсотків.

Р О З Д І Л 3. ПРИВАТИЗАЦІЯ ОБ'ЄКТІВ ГРУПИ Д

3.1. Приватизація об'єктів незавершеного будівництва та законсервованих об'єктів, за умови відсутності джерел фінансування завершення їх будівництва, здійснюється шляхом:

продажу на аукціоні, за конкурсом - за наявності двох і більше покупців;

викупу - за наявності одного покупця (з забезпеченням цим покупцем умов, за яких продається об'єкт);

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes