Про Державну програму приватизації (03.06.97), Детальна інформація

Про Державну програму приватизації (03.06.97)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.8
Скачувань: 783
4.10. Частки підприємств із змішаною формою власності, що перебувають у державній власності, які за вартістю основних фондів належать до об'єктів групи А, приватизуються до 1 січня 1998 року шляхом викупу зазначеної частки співзасновниками цього підприємства з урахуванням вимог установчих документів цих підприємств. Вартість державної частки визначається експертним шляхом. Після зазначеного терміну приватизація таких часток здійснюється на конкурентних засадах.

Р О З Д І Л 5. ОСОБЛИВОСТІ ПРИВАТИЗАЦІЇ ОКРЕМИХ ГРУП ОБ'ЄКТІВ

5.1. Закріплення у державній власності пакетів акцій відкритих акціонерних товариств та управління такими акціями

5.1.1. Кабінет Міністрів України щодо об'єктів групи Г за поданням Фонду державного майна України може приймати рішення про закріплення у державній власності пакета акцій. Рішення про закріплення пакета акцій у розмірі 26 чи 51 відсотка статутного фонду відкритого акціонерного товариства (далі - ВАТ) у державній власності на термін до п'яти років приймається окремо щодо кожного об'єкта. Після закінчення терміну закріплення акцій у державній власності Кабінет Міністрів України за поданням Фонду державного майна України може прийняти рішення про закріплення у державній власності цього пакета акцій на новий термін, але не більше п'яти років.

Кабінет Міністрів України за поданням Фонду державного майна України може приймати рішення про достроковий продаж зазначеного пакета акцій чи його частини. У цьому разі акції підлягають продажу відповідно до пункту 4.1 розділу 4 цієї частини.

У разі збільшення статутного фонду ВАТ, акції яких закріплені у державній власності відповідно до цього пункту, Фонд державного майна України приймає рішення про придбання за рахунок коштів позабюджетного Державного фонду приватизації акцій такого ВАТ пропорційно державній частці з урахуванням вимог установчих документів ВАТ.

5.1.2. Виконання функцій щодо управління акціями, які перебувають у державній власності, здійснює уповноважена особа, яка визначається на конкурсних засадах і призначається Фондом державного майна України.

Порядок проведення конкурсу по відбору уповноважених осіб та порядок здійснення ними функцій щодо управління акціями, які перебувають у державній власності, визначається відповідно до закону Фондом державного майна України, Міністерством економіки України та Антимонопольним комітетом України. До складу конкурсної комісії по відбору уповноважених осіб у обов'язковому порядку входить представник відповідного органу виконавчої влади.

Частина дивідендів, нарахованих на акції ВАТ, які перебувають у державній власності, перераховується у порядку, що визначається відповідно до закону Фондом державного майна України та Міністерством фінансів України, як винагорода уповноваженим особам.

Визначення уповноваженої особи за конкурсом, здійснюється за наявності не менш як двох претендентів, які у встановленому законом порядку подали заяви до Фонду державного майна України. У разі наявності тільки одного претендента Фонд державного майна України може надати право здійснювати функції управління пакетом акцій цьому претенденту на підставі договору доручення із збереженням умов, що передбачались умовами конкурсу.

Уповноваженими особами не можуть бути члени правління акціонерного товариства, акції якого передаються в управління.

Статутний фонд уповноваженої особи не може бути меншим, ніж 5 відсотків розміру номінальної вартості пакета акцій, що передається уповноваженій особі в управління.

Уповноважена особа зобов'язана перерахувати до позабюджетного Державного фонду приватизації кошти в сумі 10 відсотків вартості акцій, щодо яких їй надаються функції з управління. Зазначені кошти залишаються на рахунку позабюджетного Державного фонду приватизації і не підлягають вилученню до Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

У разі невиконання уповноваженою особою умов, передбачених договором доручення, внесені нею кошти цій особі не повертаються, вона зобов'язана сплатити штраф в розмірі 10 відсотків вартості акцій, а також відшкодувати збитки, які заподіяні державі внаслідок невиконання уповноваженою особою умов договору.

Уповноважена особа несе відповідальність за невиконання умов договору доручення щодо здійснення функцій по управлінню акціями, які знаходяться в державній власності. Санкції за невиконання уповноваженою особою умов договору доручення визначаються у порядку здійснення уповноваженими особами функцій щодо управління акціями, які перебувають у державній власності, що затверджується Фондом державного майна України, Міністерством економіки України та Антимонопольним комітетом України, і включаються окремим розділом у договір доручення.

5.1.3. В акціонерних товариствах, створених на базі майна об'єктів групи Г, в обов'язковому порядку утворюється спостережна рада. До складу спостережної ради обов'язково входить акціонер (уповноважений представник акціонера), який володіє не менше 10 відсотками акцій такого товариства.

5.1.4. Якщо планом приватизації (розміщення акцій) передбачена передача пакета акцій до статутного фонду державної холдингової компанії, то такий пакет акцій закріплюється за державою і передається до статутного фонду холдингової компанії лише після прийняття на загальних зборах акціонерів відповідного рішення. До моменту передачі зазначеного пакета акцій до статутного фонду холдингової компанії управління ним здійснює Фонд державного майна України.

5.1.5. Акції ВАТ, що перебувають у державній власності, не можуть передаватися будь-яким органам, підприємствам, організаціям для формування їх статутних фондів, крім випадків, передбачених у підпункті 5.1.3 цього розділу.

5.1.6. Акції, що перебувають у державній власності і передані в управління чи для формування статутного фонду холдингової компанії або будь-якої іншої державної компанії чи комітету, не можуть бути відчужені з державної власності, на них не може бути звернено стягнення, до них не можуть вчинятись дії, наслідком яких може відбутися відчуження цих акцій з державної власності.

5.1.7. Порядок здійснення функцій управління акціями ВАТ, що перебувають у державній власності, встановлений у підпунктах 5.1.1

- 5.1.6 цього розділу, застосовується до набрання чинності законом, що регулює питання управління державним майном.

5.2. Приватизація об'єктів соціальної сфери

5.2.1. Приватизація об'єктів соціальної сфери (крім об'єктів житлового фонду), що знаходяться на балансі державних підприємств, підприємств, що перебувають у процесі приватизації, приватизованих підприємств, у разі коли зазначені об'єкти не ввійшли до складу майна, що приватизується, здійснюється за погодженням з відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування шляхом:

продажу акцій (часток, паїв) господарських товариств, створених на базі майна таких об'єктів;

продажу на аукціоні, за конкурсом;

викупу.

5.2.2. Спосіб і порядок приватизації об'єктів соціальної сфери залежно від вартості та галузевої належності визначаються відповідно до закону Фондом державного майна України.

5.3. Приватизація підприємств агропромислового комплексу

5.3.1. Приватизація майна в агропромисловому комплексі здійснюється у порядку, встановленому Законом України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" ( 290/96-ВР ) зі збереженням завдань щодо обсягів приватизації, визначених цією Програмою.

5.3.2. При перетворенні радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств у колективні сільськогосподарські підприємства бізнес-план не розробляється, оцінка вартості об'єкта приватизації здійснюється відповідно до методики, затвердженої Кабінетом Міністрів України, без застосування експертних методів оцінки, що враховують потенційну прибутковість.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes