Про охорону і використання пам'яток історії та культури (13.07.78), Детальна інформація

Про охорону і використання пам'яток історії та культури (13.07.78)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 18.9
Скачувань: 733
Заходи по забезпеченню схоронності пам'яток історії та культури при провадженні будівельних, меліоративних, шляхових та інших робіт організуються і координуються відповідними державними органами охорони пам'яток. Зазначені заходи включають виявлення пам'яток, їх дослідження і фіксацію, передачу речових знахідок в музеї або інші спеціальні сховища, а також інші необхідні роботи, які провадяться за вказівкою державних органів охорони пам'яток.

Стаття 37. Зупинення будівельних та інших робіт, які

становлять небезпеку для пам'яток історії та

культури

Державні органи охорони пам'яток мають право зупиняти будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи у разі виникнення в процесі проведення цих робіт небезпеки для пам'яток історії та культури або порушення правил їх охорони.

Відновлення робіт, зупинених у випадках, передбачених частиною першою цієї статті і частиною четвертою статті 35 цього Закону, допускається лише з дозволу органів, які прийняли рішення про їх зупинення.

Стаття 38. Ведення розкопок і розвідок пам'яток археології

Ведення розкопок і розвідок пам'яток археології допускається тільки при наявності дозволів (відкритих листів), що видаються і реєструються у встановленому порядку.

Організації і громадяни, які здійснюють археологічні роботи, зобов'язані забезпечити схоронність пам'яток.

Виконавчі комітети місцевих Рад народних депутатів сприяють організаціям і громадянам у проведенні археологічних робіт.

По закінченні строків дії дозволів (відкритих листів) організації і громадяни, які здійснюють археологічні роботи, зобов'язані у встановленому порядку повідомити Міністерство культури Української РСР або його органи на місцях про виявлені пам'ятки і проведені на них роботи; про передачу на зберігання в державні сховища всіх предметів, що становлять історичну, наукову, художню чи іншу культурну цінність; про вжиті заходи по забезпеченню дальшої схоронності археологічних пам'яток.

Стаття 39. Збирання пам'яток історії та культури

Збирання старовинних документальних пам'яток, творів стародавнього живопису і стародавнього декоративно-прикладного мистецтва організаціями або громадянами допускається при наявності спеціальних дозволів, які видаються і реєструються у встановленому порядку.

Стаття 40. Видача і реєстрація спеціальних дозволів на

збирання пам'яток історії та культури

Спеціальні дозволи на збирання організаціями або громадянами старовинних документальних пам'яток в Українській РСР видаються Головним архівним управлінням при Раді Міністрів Української РСР і реєструються відповідними місцевими архівними органами.

Спеціальні дозволи на збирання організаціями або громадянами творів стародавнього живопису і стародавнього декоративно-прикладного мистецтва в Українській РСР видаються Міністерством культури Української РСР і реєструються відповідними місцевими органами культури.

Стаття 41. Заборона вивезення пам'яток історії та культури за

межі СРСР

Відповідно до Закону СРСР "Про охорону і використання пам'яток історії та культури" вивезення пам'яток історії та культури за межі СРСР забороняється.

Виняток з цього правила допускається лише з особливого в кожному окремому випадку дозволу, який видається в порядку, що визначається законодавством Союзу РСР.

Стаття 42. Порядок тимчасового вивезення пам'яток історії та

культури за межі СРСР

Відповідно до Закону СРСР "Про охорону і використання пам'яток історії та культури" з метою розвитку міжнародного культурного обміну дозволяється тимчасове вивезення пам'яток історії та культури за межі СРСР з додержанням правил і умов, які спеціально встановлюються для кожного випадку відповідним державним органом Союзу РСР.

Стаття 43. Охорона пам'яток історії та культури, які

ввозяться в Українську РСР

Пам'ятки історії та культури, які є власністю іноземних держав, організацій та осіб і які тимчасово ввозяться в Українську РСР з метою культурного обміну на основі відповідних договорів, охороняються державою. ( Стаття 43 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР УРСР N 6485-10 від 30.01.84)

IV. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА

ПРО ОХОРОНУ І ВИКОРИСТАННЯ ПАМ'ЯТОК ІСТОРІЇ

ТА КУЛЬТУРИ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes