Функції менеджменту, Детальна інформація

Функції менеджменту
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Менеджмент
Автор: Холявко Олексій
Розмір: 26.9
Скачувань: 3977
- невизначеність майбутньої ринкової ситуації в країні, у тому числі відсутність достовірної інформації про майбутні дії постачальників у зв'язку з мінливими перевагами споживачів,

- невизначеності, зв'язані з коливаннями цін (динамікою інфляції), норми відсотка, валютних курсів і інших макроекономічних показників,

- невизначеності, породжені нестабільністю законодавства і поточної економічної політики (тобто з діяльністю керівництва країни, міністерств і відомств), зв'язані з політичною ситуацією, діями партій, профспілок, екологічних і інших організацій у масштабі країни.

Часто приходиться враховувати і зовнішньоекономічні невизначеності, зв'язані із ситуацією в закордонних країнах і міжнародних організаціях, з якими ви підтримуєте ділові відносини.

Таким чином, менеджеру приходиться прогнозувати майбутнє, приймати рішення і діяти, буквально купаючись в океані невизначеностей.

Корисно ввести їхню класифікацію на Степ-фактори (по перших буквах від слів - соціальні, технологічні, економічні, політичні) і фактори конкурентного оточення. Степ-фактори діють незалежно від менеджера, а от конкуренти аж ніяк до нас не байдужі. Можливо, вони будуть боротися з нами, прагнути до витиснення нашої фірми з ринку. Але можливі і переговори, що ведуть до взаємовигідної домовленості.

Кожна з перерахованих видів невизначеності може бути структурована далі.

Так, є великі розробки по аналізу невизначеностей при технологічних аваріях, зокрема , на хімічних виробництвах і на атомних електростанціях.

Ясно, що аварії типу Чорнобильської істотно впливають на значення Степ-факторів і тим самим на надходження і виплати з бюджету як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні.



2.2. Види прогнозів

Прогнози завжди спираються на деякі припущення. Найбільш звичайним є припущення стабільності: "якщо існуючі тенденції і зв'язки збережуться", "якщо не відбудеться нічого незвичайного"... Однак іноді треба спрогнозувати розвиток цікавлячого нас процесу саме в незвичайних умовах. Наприклад, що відбудеться з економікою України в цілому і з вашою фірмою зокрема , якщо будуть скасовані всі митні збори і мита на експорт і імпорт, тобто Україна перейде до політики "вільної торгівлі", що пропагандується у багатьох американських підручниках по економіці?

Якщо необхідно розглянути ситуацію, у якій події можуть розвиватися по декількох принципово різних варіантах, то застосовують метод сценаріїв. Це метод декомпозиції (тобто спрощення) задачі прогнозування, що передбачає виділення набору окремих варіантів розвитку подій (сценаріїв), у сукупності всі можливі варіанти, що охоплює, розвиток. При цьому кожен окремий сценарій повинний допускати можливість досить точного прогнозування, а загальне число сценаріїв - бути доступним для огляду.

У конкретній ситуації сама можливість подібної декомпозиції не завжди очевидна. При застосуванні методу сценаріїв необхідно здійснити два етапи дослідження:

- побудова вичерпного, але доступного для огляду набору сценаріїв;

- прогнозування в рамках кожного конкретного сценарію з метою одержання відповідей на цікавлячі менеджера питання.

Кожний з цих етапів лише частково формалізуємо. Істотна частина міркувань проводиться на якісному рівні, як це прийнято в суспільно-економічних і гуманітарних науках. Одна з причин полягає в тім, що прагнення до зайвої формалізації і математизації приводить до штучного внесення визначеності там, де її немає власне кажучи, або до використання громіздкого математичного апарата. Так, міркування на словесному рівні вважаються доказовими в більшості ситуацій, у той час як спроба уточнити зміст використовуваних слів за допомогою, наприклад, теорії нечітких безлічей (один з перспективних напрямків сучасної прикладної математики) приводить до дуже громіздких математичних моделей.

Наприклад, просипаючись ранком, ледачий і несумлінний менеджер може розглянути кілька сценаріїв свого поводження (жарт !):

- піти на роботу;

- залишитися вдома без усяких пояснень;

- залишитися вдома, пославшись на хворобу;

- подзвонити вищестоящому менеджеру і повідомити про те, що відправляється на переговори, а самому залишитися вдома, і т.д.

Деякі прогнози мають властивість самоздійснюватися. Саме їхнє висловлення сприяє їхньому здійсненню. Наприклад, висловлений по телебаченню прогноз банкрутства конкретного банку приводить до того, що багато вкладників відразу заявляють про бажання забрати свої внески з цього банку. Але жоден банк не може повернути внески одночасно всім вкладникам чи навіть досить великій їхній частці (наприклад, 4 з 10), оскільки частина засобів видана як кредити, частина вкладена в цінні папери того чи іншого ступеня ліквідності, частина витрачена на устаткування банку (будинок, комп'ютери, ...). У результаті банк дійсно виявляється банкрутом..

Один з варіантів застосування методів прогнозування - виявлення необхідності змін шляхом "приведення до абсурду". Наприклад, якщо населення Землі кожні 50 років буде збільшуватися вдвічі, то неважко підрахувати, через скільки років на кожен квадратний метр поверхні Землі буде приходитися по 10000 чоловік. З такого прогнозу випливає, що закономірності росту чисельності населення повинні змінитися.

Облік небажаних тенденцій, виявлених при прогнозуванні, дозволяє вжити необхідних заходів для їхнього попередження, а тим самим перешкодити здійсненню прогнозу. Прогнозування - приватний вид моделювання як основи пізнання і керування.

2.3. Методи прогнозування

Найпростіші методи відновлення залежностей у детермінованому випадку виходять із заданого тимчасового ряду, тобто функції, визначеної в кінцевому числі крапок на осі часу. Задачам аналізу і прогнозу тимчасових рядів присвячено багато літератури. Часовий ряд при цьому часто розглядається в рамках моделі можливостей, вводяться інші фактори (незалежні перемінні), крім часу, наприклад, обсяг грошової маси (агрегат М2). Часовий ряд може бути багатомірним, тобто число відгуків (залежних перемінних) може бути більше одного. Основні розв'язувані задачі - інтерполяція й екстраполяція (тобто власне прогноз). Метод найменших квадратів у найпростішому випадку (лінійна функція від одного фактора) був розроблений німецьким математиком К.Гаусом у 1794-1795 р. Можуть виявитися корисними попередні перетворення перемінних. Для гравців на фінансових ринках такий підхід іменується "технічним аналізом".

Досвід прогнозування індексу інфляції і вартості споживчого кошика накопичений у Лабораторії економетричних досліджень Московського державного інституту електроніки і математики (технічного університету). При цьому виявилося корисним перетворення (логарифмування) перемінної - поточного індексу інфляції. Характерно, що при стабільності умов точність прогнозування виявлялася досить задовільною - 10-15 %. Однак прогнозоване на осінь 1996 р. значне підвищення рівня цін не здійснилося. Справа в тім, що керівництво країни перейшло до стратегії стримування росту споживчих цін шляхом масової невиплати зарплати і пенсій. Умови змінилися - і статистичний прогноз виявився непридатним. Вплив рішень керівництва Москви проявився також у тім, що в листопаді 1995 р. (перед парламентськими виборами) ціни в Москві упали в середньому на 9,5%, хоча звичайно для листопада характерний більш швидкий ріст цін, чим в інші місяці року, крім грудня і січня.

Для застосування статистичних методів прогнозування потрібні довгі тимчасові ряди. Тому у швидко мінливій обстановці, при прогнозуванні розвитку знову виниклих ситуацій їх застосовувати не вдається. Конкретний приклад тільки що приведений: перехід уряду до нової політики змінив ситуацію і знецінив зроблені раніше прогнози. Альтернативою статистичним методам служать експертні методи прогнозування, що спираються на досвід і інтуїцію фахівців.

Для прогнозування можуть використовуватися також економетричні й економіко-математичні моделі, а також створюватися спеціальні комп'ютерні системи, що дозволяють спільно застосовувати всі перераховані методи. Метою є облік усіх можливих факторів, за допомогою яких є надія поліпшити прогноз. Для гравців на фінансових ринках такий підхід іменується "фундаментальним аналізом". Іноді великі державні чи приватні організації створюють т.зв. "ситуаційні кімнати", у яких група висококваліфікованих експертів аналізує ситуацію, маючи доступ до різних банків статистичних даних і базам знань, користаючись широким спектром математичних і імітаційних моделей.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes