Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1445
обов'язковий продаж всієї виробленої на електростанціях електричної енергії на оптовому ринку;

купівля електричної енергії на оптовому ринку здійснюється по оптовій ціні, яка купляється на ринку енергопостачальниками (в тому числі незалежними), і ця ціна формується як середньозважена ціна дешевої електроенергії ГЕС і АЕС і відносно дорожчої електричної енергії теплових електростанцій, а також з врахуванням вартості послуг НЕК "Укренерго" і дотаційних сертифікатів;

єдиний спеціальний розподільчий рахунок Оптового ринку електричної енергії України, на який повинні поступати всі кошти, які перераховуються за електричну енергію і з якого, згідно Інструкції про використання коштів оптового ринку електричної енергії (ІВКОР), по спеціальному алгоритму перераховуються на розрахункові рахунки енергопостачальних компаній, енергогенеруючих компаній і НЕК "Укренерго" кошти для їх власних потреб.

Фактично Оптовий ринок електричної енергії функціонує тільки з другої половини 1997 року після введення постанови КМУ № 487 від 21.05.97р. "Про удосконалення системи розрахунків за спожиту електричну і теплову енергію".

Функціональна схема Оптового ринку приведена в додатку №2.

З метою удосконалення механізму правого урегулювання взаємовідносин між учасниками ринку слід прискорити прийняття Верховною Радою:

Закону України "Про основи функціонування оптового ринку електричної енергії України";

Закону України "Про природні монополії";

Закону України "Про внесення змін в житловий кодекс України". Необхідно виключити поставку електричної енергії населенню і послуги, які надаються населенню при використанні електричної енергії, із категорії послуг, класифікованих в законі як комунальні послуги, тобто внести зміни в житловий кодекс відносно визначення електричної енергії, яка поставляється населенню товаром, а не послугами;

Закону України "Про внесення змін в деякі законододавчі акти України відносно пільг по оплаті споживачів електричної енергії".

На законодавчому рівні необхідно:

упорядкувати надання пільг по оплаті житлово-комунальних послуг, які надаються побутовим споживачам, визначити норми споживання, а також джерела фінансування витрат від надання цих пільг;

передбачити відповідальність посадових осіб за втручання в енергозбутову роботу постачальників електричної енергії;

прискорити прийняття КМУ положення про порядок стягнення з суб'єктів господарчої діяльності штрафів за правопорушення в електроенергетиці.

З метою забезпечення виконання Договору між членами Оптового ринку електричної енергії України (ДЧОРЕ), керуючись правилами функціонування Оптового ринку електричної енергії України Державне підприємство Національна енергетична компанія "Укренерго" (НЕК) в особі першого заступника директора — директора спеціалізованого відособленого підрозділу (СВП) "Енергоринок" та ВАТ ЕК "Житомиробленерго" (ЕК) в особі голови правління уклали Договір від 04.10.1999 року №81/01 згідно якого НЕК продає, а ЕК купує електроенергію, здійснює її оплату та погашає заборгованість перед НЕК, що склалася на дату підписання Договору. Умовами цього Договору є те, що сторони зобов'язуються здійснювати продаж і купівлю електроенергії по погодинному сальдо перетоків на підставі показників розрахункових (комерційних) систем обліку через визначені точки поставки. Сторони мають рівні права щодо встановлення систем комерційного обліку на межах балансової належності електричних мереж та експлуатаційної відповідальності. Ціна на електроенергію, яку НЕК продає ЕК, визначається згідно з Правилами ОРЕ і затверджується Постановою --Національної комісії урегулювання електроенергетики (НКРЕ). Для визначення обсягів купівлі-продажу електроенергії ЕК надає НЕК електронною поштою повідомлення про замовлення добового споживання електричної енергії (по годинах) через центральну енергосистему до 9-ої години дня, попереднього до розрахункового. Добові (погодинні) фактичні дані за попередню добу закупівлі електричної енергії від НЕК надаються ЕК на адресу НЕК до 10-ої години дня, наступного за розрахунковим.



V



V

~

¦

E

i

\x0A01\x6C03\x6100\x03F6u

$

$

\x2403\x0F03\x8E84\x1202\x3864\x0101\x5E00\x8E84\x6102\x0324

\x6000\x7184\x6100$^\x6B00\x7A64

&

^\x6B00\x0F64

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes