Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1445
100 457,2

75 151,6

25

7 Кількість точок обліку – всього шт. 591212 426996 164216

В тому числі:





7.1 Не побутовий сектор шт. 41295 29610 11685

7.2 Побутовий сектор шт. 549917 397386 152531

8 Товарна продукція млн.грн. 88,4 66,7 21,7

9 Реалізація електроенергії млн.грн. 76,9 56,5 20,4

10 Оплата електроенергії від товарної продукції % 87 84 94

11 Умовно-постійні витрати млн.грн. 20,3 12,5 7,8



В компанії працює 3443 чоловіка, із них 25% керівники і спеціалісти. Із 972 чоловік керівників та спеціалістів 85 % з вищою освітою. Середній вік керівного складу - 46 років.

Велика робота проводиться по покращенню якісного складу працівників, підвищенню кваліфікації, підготовки молодих спеціалістів.

Кожен рік більше ніж 250 чоловік проходить перепідготовку в учбовому комбінаті і на факультеті підвищення кваліфікації при Національному технічному університеті з тривалим відривом від виробництва.

По контракту 118 молодих людей оволодівають професією інженера -електрика, інженера - економіста, в тому числі 98 чоловік в Харківській державній академії міського господарства.

По підсумках роботи в 1998 році Компанія ввійшла в рейтинг 100 кращих підприємств України "ВАТ - 100", складених "Українською інвестиційною газетою.

ВАТ “ЕК ”Житомиробленерго” купує електричну енергію на оптовому ринку електроенергії.

Оптовий ринок електроенергії України (ОРЕУ) являє собою систему відношень між суб'єктами підприємницької діяльності, які отримали від НКРЕ ліцензії на право здійснення підприємницької діяльності по виробництву, передачі та постачанню електричної енергії.

Організаційно ринок електроенергії України створено на підставі Договорі між його членами, тобто умовою участі в Оптовому ринку електричної енергії є згода кожного Учасника ОРЕ визнавати та виконувати всі умови Договору.

Цей договір визначає права, обов'язки та відповідальність членів ринку, сторін цього Договору, загальних зборів. Ради оптового ринку електроенергії і порядок вступу чи виходу із Оптового ринку електричної енергії.

Суб'єктами ринку являються виробники та постачальники, які підписали цей Договір. Управління ринком здійснюється Радою Оптового ринку, в яку входять представники генеруючих та енергопостачальних компаній, незалежних постачальників електроенергії. До складу Ради входять 10 Голосуючих Директорів, в тому числі 5 від Постачальників: 4 Голосуючі Директори від місцевих постачальників (в т.ч. від ВАТ ЕК "Житомиробленерго") і 1 Голосуючий Директор від незалежних постачальників. При Раді ринку діють тематичні робочі групи при участі членів ринку, спеціалістів і консультантів.

Враховуючи такі аспекти і особливості діяльності оптового ринку, як:

наявність на ринку єдиного виду товару - електроенергії, єдине загальне коло питань суб'єктів ринку, пов'язане з виробництвом, передачею і реалізацією електроенергії, існуюче документально оформлену згоду - у вигляді Договору між суб'єктами ринку - можна зробити висновок, що ОРЕУ представляє собою одну із форм монополій - легальний картель. Але завдяки відсутності встановленої законом структури ринку і правовідносин його суб'єктів діяльності картель носить напівлегальний характер. Цей картель контролює, взагалі і ту діяльність на ринку, яка являється природною монополією.

Державне регулювання природних монополій - альтернатива, яку широко застосовують в багатьох країнах світу для забезпечення споживачів відповідними пільгами і обслуговуванням відповідної якості при умові контролю за цінами і тарифами, рентабельністю і т.і. В нашій країні держава відмовилась від монополії на поставку газу, тепло І електроенергії, нафтопродуктів, а конкретно, на оптову торгівлю цими енергоносіями.

В той же час торгівля газом, електро- і теплоенергією продовжує Існувати як державна монополія, але вона здійснюється від Імені держави окремими структурами і посадовими особами. Тому потрібен такий законодавчий документ, який би виявив види діяльності, які являються державною монополією, а також механізми і умови делегування прав державної монополії іншим суб'єктам.

Основні принципи роботи оптового ринку електричної енергії - рівні права і можливості для його членів, прозорість розрахунків, сумісна взаємодопомога, сумісна фінансова підтримка розвитку і функціонування оптового ринку електричної енергії і державне регулювання його діяльності з метою захисту прав споживачів, визначені Законом України "Про електроенергетику". Стаття 15 цього Закону передбачає, що "Оптовий ринок електричної енергії України створюється на підставі Договору". Договір між членами оптового ринку електричної енергії України визначив основні положення його функціонування, а саме:

збалансування попиту та пропозицій на електроенергію, яке здійснюється в масштабах всієї об'єднаної енергосистеми, і, відповідно, в границях України; формування єдиної оптової закупочної ціни. В межах* об'єднаної системи утворюється резерв потужності, регулюється частота струму, здійснюється централізоване диспетчерське управління, забезпечується його життєдіяльність. Тобто на базі єдиної енергосистеми може існувати тільки єдиний оптовий ринок електричної енергії;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes