Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1447
Встановлення загальнодержавної оптової ринкової ціни є особливо важливим, тому що за рахунок неї фінансується розвиток нетрадиційних джерел електричної енергії, компенсується знижений тариф для сільського господарства, пільгові тарифи для населення всієї країни, а також покриваються витрати на регулювання об'єднаної енергетичної системи України.

НКРЕ згідно з Законом України "Про електроенергетику" забезпечує порядок формування за затвердження тарифів для ліцензіатів, які здійснюють підприємницьку діяльність з виробництва, а саме:

НАЕК "Енергоатом";

генкомпаній ТЕС;

теплоелектроцентралей (ТЕЦ);

генкомпаній ГЕС;

вітрових електростанцій;

блок-станцій та малих ГЕС і ТЕЦ.

На підставі Договору між членами Оптового ринку електроенергія, яка вироблена НАЕК "Енергоатом", генкомпаніями ГЕС, теплоелектроцентралями (ТЕЦ), вітровими електростанціями продається на Оптовий ринок за тарифами, затвердженими НКРЕ.

Генеруючі компанії теплових електростанцій (ТЕС) продають електроенергію в ринок за заявленими погодинними цінами на засадах конкуренції. При цьому насамперед завантажуються енергоблоки з найнижчими ціновими заявками.

При затвердженні тарифів на 1999 рік простежувалась тенденція до зростання тарифу у зв'язку із:

— зростанням ціни на паливо;

— встановленням цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію для фінансування витрат, пов'язаних із добудовою енергоблоків, на підставі постанови Кабінету Міністрів України.

Тарифи на передачу розподільчими мережами енергопостачальних компаній (напруга 0,4-154 кВ) і постачання електричної енергії встановлюються Національною комісією регулювання електроенергетики України на основі кошторисів витрат компаній

Тарифи на передачу та постачання електроенергії розраховуються згідно з "Тимчасовою методикою розрахунку роздрібного тарифу на спожиту електроенергію, тарифу на передачу електроенергії місцевими (локальними) електромережами та тарифу на постачання електроенергію", затвердженою постановою НКРЕ від 06.05.98 №564. Відповідно до цієї методики роздрібні споживачі об'єднані у дві групи:

1 група - споживачі промислові та прирівняні до них, комерційні, сільськогосподарські споживачі-виробники, непромислові;

2 група - міське та сільське населення.

Крім того, роздрібні споживачі розподіляються за класами напруги, з шин якої вони живляться:

1 клас напруги — 154 - 35 кВ;

2 клас напруги — 10 — 0,4 кВ.

Тарифи на передачу розраховуються для двох класів напруги, а тарифи на постачання для двох груп споживачів на підставі наданих обґрунтованих витрат енергопостачальних компаній на передачу та постачання з урахуванням необхідних витрат на розвиток виробництва.

На час введення методики для формування роздрібного тарифу на спожиту електроенергію, нашій компанії були затверджені:

Тариф на передачу для споживачів

1 класу напруги - 10 грн/МВт.г;

2 класу напруги - 23 грн/МВт.г.

Тариф на постачання для

1 групи споживачів (крім населення) - 1,64 грн/МВт.г;

2 групи споживачів - 8,64 грн/МВт.г.

Самостійне формування роздрібного тарифу для споживачів (крім населення) за формулою, наведеною в Умовах та Правилах здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом наша Компанія почала здійснювати з 1 січня 1999 року.

Всі складові формули, задіяні в розрахунку роздрібного тарифу затверджуються постановами НКРЕ і доводяться до Компанії.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes