Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1447
Тр= Цсз*Ккор +Тj+Ti

(1-Кр1)*(1-Кр2)

Де:

Цсз - прогнозована оптова ринкова ціна на електроенергію, яка затверджується НКРЕ і щомісячно після 20 числа поточного місяця доводиться компанії для розрахунку роздрібного тарифу на наступний місяць. Згідно п.3.8.4. Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електроенергії середня закупівельна ціна електроенергії формується як середньозважена від прогнозованої оптово ринкової ціни та ціни електроенергії закупленої у незалежних виробників електроенергії.

Якщо компанія не здійснює закупівлю електроенергії від незалежних виробників електроенергії, тоді середня закупівельна ціна (Цсз) дорівнює прогнозованій оптовій ринковій ціні.

Величина прогнозованої ціни може щомісяця змінюватися, що залежить від структури продажу електроенергії, виробленої різними генеруючими потужностями (АЕС, ТЕС, ГЕС).

Ккор - коефіцієнт корекції дорівнює відношенню фактичних технологічних витрат електроенергії до затверджених нормативних технологічних витрат на передачу.

Тj та Ті - тарифи на передачу та постачання, які згідно з ліцензіями затверджуються постановами НКРЕ для кожної окремої компанії.

Кр1 та Кр2 - коефіцієнти нормативних технологічних витрат на різних класах напруги.

Слід зазначити, що особливості перехідного періоду не дозволяють відразу і в повному обсязі здійснювати розрахунок тарифів за формулою, наведеною в Умовах та Правилах здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом.

При розрахунку роздрібного тарифу постачальник по регульованому тарифу повинен виходити із того, що вся закуплена електроенергія продається з врахуванням витрат. При цьому оптова ринкова ціна коригується на відповідні коефіцієнти технологічних витрат, які затверджуються НКРЕ щоквартально. Враховуються нормативні витрати для двох класів напруг. Таким чином від зниження рівня технологічних витрат залежить зниження величини роздрібного тарифу. Умовами ліцензії передбачено введення коефіцієнта корекції технологічних витрат після закінчення розрахункового місяця з врахуванням фактичних даних.

Однак, через високі фактичні понаднормативні витрати електроенергії (зокрема, внаслідок несплати і крадіжок електроенергії, не відображення дебіторської заборгованості населення, використання нераціональних схем живлення у зв'язку із зменшенням навантаження тощо) при розрахунках роздрібних тарифів не застосовується коефіцієнт корекції технологічних витрат електроенергії (він визначений на перехідний період у розмірі 1); з метою спрощення розрахунків середня закупівельна ціна електроенергії не корегується на розбіжність у планованих та фактичних обсягах купівлі електроенергії.

З 1 червня 2000 року постановою НКРЕ введено ринкове формування тарифів на всі групи споживачів (крім населення та сільськогосподарських споживачів), тобто роздрібні ціни на електроенергію формуються за повною формулою згідно з умовами та правилами здійснення підприємницької діяльності з постачання електроенергії, це значить відміну граничних рівнів тарифів. Така відміна дала змогу підвищити тарифи по першій групі споживачів на 4,8%.

Щодо тарифів на електричну енергію для населення. На кінець 1998 року склалася значна диспропорція між рівнем тарифів для побутових споживачів та тарифів для промисловості. У лютому 1999 року середньозважений для споживачів крім населення становив 12,15 коп. за 1 кВт. г. проти 10,65 коп. за 1 кВт. г. для побутових споживачів (враховуючи тих, проживають у сільській місцевості та в будинках, обладнаних електроплитами). Таким чином, на момент перегляду, тарифи на електроенергію для населення були у середньому на 20% нижчими за тарифи для таких груп споживачів. Враховуючи необхідність більш повного відшкодування населенням витрат з виробництва, передачі та постачання електроенергії, які були в середньому збільшенні на 20%, що відпускалася населенню та населеним пунктам (для міського населення з 11 коп. за 1 кВт. г. до 15 коп. за 1 кВт. г. (на 18,2%), для сільського – з 10 коп. до 12 коп. (на 20%), для міського населення в будинках, обладнаних електроплитами з 8 коп. до 10 коп., тобто – на 25%).

Ці тарифи для населення єдині на всій території України .

Постачання електроенергії пільговим категоріям споживачів, джерела компенсації пільг, які законодавчо не передбачені та електропостачання населенню за фінансовими тарифами зумовлює досить значні збитки компанії. З метою компенсації зазначених негативних наслідків та поліпшення економічного стану обласних енергопостачальних компаній НКРЕ на підставі відомчої статистичної звітності ліцензіатів проводить аналіз пільгового споживання і призначає відповідним постачальникам дотації на обсяг некомпенсованих витрат. У подальшому, сума дотаційних сертифікатів враховується НКРЕ при визначені ціни, за якою кожна окрема енергопостачальна компанія купує електроенергію на оптовому ринку. На цю суму збільшується оптова ринкова ціна електроенергії, яка є визначальною при розрахунку роздрібних тарифів для споживачів, крім населення. Таким чином, компенсація збитків від зазначених пільг (яка є безумовно необхідною) призводить до зростання тарифів для інших груп споживачів і як наслідок, до збільшення витрат підприємств на оплату електроенергії. Ця негативна тенденція може і має бути усунута шляхом перегляду на законодавчому рівні надто широкого кола споживачів, яким надано пільги, або визначенням джерел покриття додаткових витрат.

2.3 Первинний облік (документування розрахунків)

Документування – це відображення господарських операцій у визначених носіях інформації, письмове свідчення про здійснення господарської операції, що надає юридичної сили даним бухгалтерського обліку.

ВАТ ЕК ”Житомиробленерго” проводить розрахунки за купівлю електроенергії з ДП “Енергоринок” за регульованим тарифом на основі укладеного договору, де обумовлені всі аспекти розрахунків згідно виставленому рахунку та оплата про прийняття електроенергії в мережі.

На основі рахунків та актів взаєморозрахунків, котрі проводяться кожні 5 днів ВАТ ЕК ”Житомиробленерго” розраховується з ДП “Енергоринок” грошима на їх розрахунковий рахунок.

Отриману електричну енергію ВАТ ЕК ”Житомиробленерго” передає своїм споживачам на основі договору на споживання електричної енергії та встановленої договірної величини споживання та потужності, керуючись Законом України “Про енергетику” від 22.06.2000 року та Постанови КМУ №441 від 24.03.1999 року.

Споживачам, на основі знятих показників лічильника, виписується рахунок на фактичне споживання електричної енергії та відображається в особовому рахунку споживача. Споживачі в свою чергу повинні розраховуватися з енергопостачальною компанією коштами в повному обсязі на спеціальні розподільчі рахунки, які відкриті в кожному районі електромереж, для подальшого просування коштів на розподільчий рахунок ВАТ ЕК ”Житомиробленерго”.

Розрахунки за електричну енергію з населенням проводяться на основі “самоз’єму” по розрахункових квитанціях, деякі райони електромереж та місто Житомир, в зв’язку з відміною касового метода нарахування ПДВ проводять знімання показників щомісячно з подальшою відміткою в особовому рахунку споживача.

При сплаті споживачами ми маємо платіжні доручення банку або розрахункову квитанцію ощадбанку.

Таким чином в первинному обліку при розрахунках зі споживачами основним документом є рахунок на поставлену електричну енергію.

Тарифи на електричну електроенергію

Відповідно до “Порядку визначення роздрібних тарифів на електричну енергію, тарифів на передачу електроенергії місцевими (локальними) електромережами та тарифів на постачання електричної енергії за регулювальним тарифом……”, затвердженого постановою НКРЕ України від 02.04.2001р. №309 із змінами, згідно з постановами НКРЕ України від 24.12.2001р. №1251 і №1252 та від 22.02.2002р. №185 на березень по ВАТ ЕК ”Житомиробленерго” діють такі роздрібні тарифи:

Тарифи для споживачів за класами напруги розраховані без врахування податку на додану вартість:

коп. за 1 кВт.год

1 клас 35 кВ і вище 2 клас до 35 кВ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes