Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1447
Економічний коефіцієнт звітних понаднормативних технологічних витрат

2 клас

економічний коефіцієнт понаднормативних технологічних витрат

2 клас

5,26

4,13 Постанова НКРЕ №744 від 23.07.2001р.

Згідно розрахунку на підставі постанови НКРЕ №1062 від 23.10.2001р.

Тарифи на передачу електроенергії, грн./МВт-год

1 клас

2 клас

22,73

80,88 Постанова НКРЕ №1167 від 28.11.2001р.

Тариф на постачання електроенергії для всіх споживачів (крім населення), грн./МВт-год 2,45 Постанова НКРЕ №1167 від 28.11.2001р.



2.4 Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з постачальниками та покупцями електричної енергії.

Синтетичний облік – це облік кількості та змін сукупностей економічно однорідних господарських засобів і джерел їх перетворення в грошовому вимірнику. Узагальнюють синтетичний облік – синтетичні рахунки.

Для детальної характеристики об’єктів бухгалтерського обліку використовуються аналітичні рахунки, в яких крім вартісного (грошового) вимірника використовуються натуральні вимірники.

Таким чином, аналітичний облік, це облік кількості та змін окремих видів і об’єктів господарських засобів та джерел їх утворення з використанням різних вимірників.

Між синтетичними і аналітичними рахунками існує нерозривний зв’язок, тобто на аналітичних рахунках відображаються зміни, що й на синтетичних, але більш докладно. Значення дебету і кредиту кожного аналітичного рахунка те ж саме, що і синтетичного рахунка: сума сальдо, сума оборотів на дебеті, на кредиті всіх аналітичних рахунків відповідно дорівнюють сальдо оборотам синтетичного рахунка.

Облік розрахунків за куповану електричну енергію відображаються на рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками” (субрахунок 612).

На дебеті цього рахунка відображаються суми сплачених рахунків ДП “Енергоринок”, на кредиті цього рахунка обліковується сума рахунку за куповану електричну енергію від цього постачальника, що надійшла.

Аналітичний облік в розрізі цього постачальника – єдиного, створеного на підставі договору, постійно-діючого ринку, на якому здійснюється оптова торгівля електричною енергією – ведеться у відомості 3.3 та узагальнюється т/о п. 3.

Відвантажена електрична енергія відображається на синтетичному рахунку 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” (субрахунок 361).

На дебеті цього рахунка відображається вартість реалізованої електроенергії, яка включає податок на додану вартість.

На кредиті – сума платежів, що надійшла на наші розподільчі рахунки від споживачів. сальдо рахунка відображає заборгованість споживачів за одержану електричну енергію.

Аналітичний облік розрахунків зі споживачами ведеться за кожним споживачем, за кожним представленим до сплати рахунком та узагальнюється в облікових регістрах бухгалтерського обліку, а саме: журналі-ордері №3, розділ І, та відомостях аналітичного обліку 3.1.

Відображення в обліку розрахунків за електричну енергію.

Дт Кт Зміст бухгалтерського запису

ІІ 361 701 Визначений дохід від відвантаження електроенергії.

701 641/4 Відображена сума податкових зобов’язань по ПДВ.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes