Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1448
:

$

\xE000\x1706

\xA000\x1706

\x0A00&\x460B

\x8460\x0296\x1300рукції про порядок використання коштів ОРЕ України (ІВКОР). Оплата коштами здійснюється ЕК зі свого розподільчого рахунку, відкритого відповідно до чинних нормативно-правових актів України, які регулюють порядок розрахунків за електроенергію. Погашення заборгованості ЕК перед НЕК також може здійснюватись з поточних розрахунків ЕК на розподільчий рахунок НЕК. Залишковий розрахунок за отриману ЕК у НЕК електроенергію здійснюється до 15 числа місяця, наступного за розрахунковим. У разі виникнення заборгованості за отриману електроенергію, зменшується обсяг перерахування коштів ЕК з розподільчого рахунку НЕК з урахуванням коефіцієнту, який враховує погашення зазначеної заборгованості.

ЕК здійснює розрахунки за куповану електричну енергію 100-відсотково.

В разі несплати за отриману електроенергію відповідно до встановлених термінів, з наступного дня після закінчення терміну сплати нараховується пеня у розмірі 0,2% від суми простроченого платежу (але не більше подвійної облікової ставки НБУ, яка діє на день розрахунку) за кожен день прострочення. З цього* питання Компанія зверталася з листом до Голови ради ОРЕУ з проханням передбачити в договорі сплату пені з обленерго не реальне, так як Постановою Верховної Ради України стягнення пені з населення заборонено, а заборгованість населення велика. Крім того фактично не можливо стягнути електричну енергію бюджетними організаціями, тому що прокуратура та судові органи захищають в першу чергу інтереси державного бюджету. Ще один переважний факт - необхідно рахувати, що Житомирщина найбільше постраждала від аварії на Чорнобильські АЕС та являється сільськогосподарською областю з ризикованими умовами землеробства, в зв'язку з чим визнана дотаційною.

Заборгованість ЕК перед ДП “Енергоринок” на 01.03.2002 року складає 62,1млн.грн. або 99 діб, на 01.05.2000 року - 42,9 млн.грн. це внаслідок того, що сплата за відпущену електроенергію споживачам проводиться не в повному обсязі.

Постачання електричної енергії від генеруючи компаній до енергопостачальних компаній проводить національна енергетична компанія НЕК “Укренерго”, яка експлуатує мережі напругою 220 кВ і вище.

Таким чином ОРЕ – головний обліковець і рахівник країни за вироблену поставлену та спожиту електроенергію.

ОРЕУ (оптовий ринок електричної енергії України) – єдиний, створений на підставі договору, постійно діючий ринок, на якому здійснюється оптова торгівля електричною енергією. Оптовий ринок електричної енергії представляє собою взаємовідносини між наступними учасниками

генерація: компанія “Енергоатом” (5 АЕС); 4 генеруючих компаній ТЕС (на базі теплових електростанцій “Дніпроенерго”, “Донбасенерго”, “Центренерго”, “Західенерго”); 2 генеруючі компанії (на базі гідроелектростанцій “Дніпрогідроенерго”, “Дністргідроенерго”), котрі продають електроенергію безпосередньо на енергоринок.

постачальники: 27 локальних енергопостачальних компаній, котрі займаються передачею та постачанням споживачам по регульованому тарифу електроенергії та незалежні постачальники котрі також поставляють електричну енергію по регульованому тарифу.

Існуюча схема взаєморозрахунків між суб’єктами виробництва, розподілу та споживання має такий вигляд:

2.2 Ціноутворення в енергетиці.

Ціноутворення являється важливим ключовим питанням. У зв’язку з тим, що ціна придає значення сукупної комбінації замінних маркетингу, які пропонується споживачам (такі як характеристика продукції, обслуговування споживачів та т.і.) рішення про ціну повинні прийматися в сукупності з планами продукції, розподіленню, збуту і просуванню здійснення державної політики ціноутворення в електроенергетиці забезпечує Національна комісія по регулюванню електроенергетики (НКРЕ). Тарифна політика базується на принципах відшкодування обґрунтованих витрат на виробництво, передачу та постачання електричної енергії, має гарантувати підтримання відповідного технічного стану електроенергетики та відтворення потужностей, надійне забезпечення споживачів електроенергією нормованої якості.

З прийняттям Закону України “Про електроенергетику” та розмежування сфер діяльності з виробництва, передачі та постачання електроенергії відбулися зміни підходів до формування тарифів на електричну енергію для споживачів.

Згідно з Законом України “Про електроенергетику”, Умовами та Правилами здійснення підприємницької діяльності з постачання за регульованим тарифом та на виконання постанови КМУ від 18.04.98 р. №508 “Про затвердження плану фінансового оздоровлення електроенергетичної галузі України” енергопостачальні компанії почали формування тарифів для споживачів за формулою наведеною в ліцензії на постачання електричної енергії за регульованим тарифом самостійно.

Постановою був визначений поетапний перехід обласних енергопостачальних компаній під контролем НКРЕ до ринкового формування тарифів із забезпеченням при цьому однакового по всій території України тарифу для населення.

Ринкове формування роздрібних тарифів на електричну енергію було започатковано з жовтня 1998 року і в 1999 році всі енергопостачальні компанії перейшли на розрахунки тарифів за ринковою формулою, яка включає оптову ціну, тариф на передачу та постачання:

Цр=Цопт+Тпр+Тп.

Оптова ціна на електроенергію формується на Оптовому ринку електричної енергії як середньозважена ціна електроенергії, яка закуплена від всіх виробників електроенергії, витрат на утримання НЕК "Укренерго" (диспетчеризація та утримання магістральних мереж) та надбавок до оптової ціни:

Цопт = Цек + Пнек + Пмм + Пкомп

Де:

Цопт- оптова ціна на електричну енергію;

Цек - оптова ціна купівлі від виробників;

Пнек - платежі за диспетчеризацію (на і кВт.г);

Пмм - платежі на користування магістральними та міждержавними електромережами (на і кВт.г);

Пкомп - компенсація збитків постачальників за регульованим тарифом від здійснення постачання побутовим споживачам, громадянам, що згідно з законодавством мають пільги в оплаті спожитої електроенергії, для яких не визначені законодавче джерела фінансування, а також сільськогосподарським споживачам-виробникам (на 1 кВт.г).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes