Південний економичний район (на прикладі машинобудівельного та паливно-енергетичного комлексу), Детальна інформація

Південний економичний район (на прикладі машинобудівельного та паливно-енергетичного комлексу)
Тип документу: Курсова
Сторінок: 11
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 55.8
Скачувань: 916
Республика Крим

Миколаівська 296 408,5 3,2 398 201,3 1,4

Одеська 761 434,7 3,4 1623 357,1 2,4

Херсонська 408 183,1 1.5 337 54,1 0,4

Висновки.

Південний економічний район славиться в першу чергу прецизійним, високоточним устаткуванням, яке призначається для використання в нових технологіях, передусім в автомобілебудуванні і сільськогосподарському машинобудуванні. Одеськими верстатами і автоматичними лініями, в яких вбудовані 10 – 15 верстатів, укомплектовані практично всі найбільші автозаводи СНД. Він також спеціализується суднобудуванням (на його території находяться такі відомі заводи, як “Лиман” і “Океан” в Миколаїві, “Затока” в Керчі, “Персей” в Севастополі; а також добре представлене сільськогосподарське машинобудування, кранобудування та галузь енергетичного й електричного устаткування.

В даній роботі наведені наші успіхи у сфері машинобудування не для того, щоб відрапортувати, а звичайно, хотілося щоб позитиву було більше. Головне, вже знайдено, реальні шляхи для відродження виробництва: передовні машинобудівні підприємства впевнено формують новий технологічний імідж України XXI століття. Міністерство промислової політики на сучасному етапі реформування економіки України виконує своє основне завдання – створює економічно-правове середовище, в якому успішно функціонуватимуть вітчизняні промислові підприємства. З такою роботою при міцній підтримці трудових колективів машинобудівників ми сьогодні успішно справляємося.

Південний економічний район має велике значення у вирішенні проблеми нафти в Україні. Опрацьовуються кілька варіантів транспортування нафти. Найоптимальнішими є доставка у порти Одеси танкерним флотом з країн Близького Сходу й південного Середземномор’я перевантаження її в Одесі й перекачування нафтопроводами на нафтоперобні заводи Херсона, Кременчука, й Лисичанська. Частково нафта перероблятиметься на Одеському нафтопереробному заводі, для чого потрібна його реконструкція. Ця схема трансортування дозволяє забезпечити економічну незалежність України завдяки можливості закупівлі нафти в багатьох державах і транспортування її безпосередньо в Україну без транзиту через інші країни. Мережа нафтопроводів здатна транспортувати нафту з Одеси по Україні. Однак потрібно будувати другу нитку нафтопроводу, посилювати ряд нафтопроводів для великого обсягу нафти – Одеса – Снігурівка (з 19 до 45 млн т) і Снігурівка – Кременчук (з 26 до 37 млн т), а також переобладнувати польові станції для реверсу нафти.

Перспективним для результативного геологічного пошуку і геологічної розвідки є шельфи Чорного та Азовського морів, де, як свідчать попередні дослідження, зосереджені значні й доступні для промислового використання сировинні ресурси.

В Україні вперше серед країн створена і нова підгалузь – вітроенергетика (вітрові установки встановлені в Сакському районі - Автономна Республіка Крим -, які зможуть налагодити виробництво електроенергії і забезпечуть роботою мінімум 6 тис. працівників).

Література.

Розміщення продуктивних сил України. За ред. Є. П.

Качана. – К.: Вища шк., 1997. – 357с.

“Бизнес информ” № 1 – 2 (декабрь 1999 г.). А. Дейнека «Реструктуризация ТЭК Украины».

“Бизнес информ” № 23 – 24 (декабрь 1998 г.). В. Захарченко «Ещё не поздно . . .».

“Урядовий кур’єр” № 180 (25 вересня 1999 г.). В. Гуреєв «Машинобудівний комплекс – основа здорової економіки».

“Финансовая Украина” (18 февраля 1997 г.). Н. Воронцова «И сегодня в Італії на станки одесской «Радиалки» сохраняется устойчивій спрос».

“Фінанси України” № 3 (березень 2000 г.). Г. А. Оганян «Шляхи перетворення суднобудування на джерело доходів держави».

Економіка. Фінанси. Право, 2000 № 8-9

Регіональна економіка, 2000, №3

Фінансовий консультакт, 1999, №54-58

Діло, 1998, № 68

Симоненко В.К. Регіони Украіни .Проблеми розвитку,1998

Соціальна-економічна географія Украіни, 1995

http:// www.bspa.unibel.by

http://www.avias.com/analytics/base

http://ukrdzi.com.ua/www/otd_machine.shtml



PAGE

PAGE 2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes