Особлтвості прийняття на роботу державних службовців України, Детальна інформація

Особлтвості прийняття на роботу державних службовців України
Тип документу: Курсова
Сторінок: 16
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 52.5
Скачувань: 1200
– виконання службових обов'язків неналежним чином;

– перевищення службових повноважень;

– зловживання такими повноваженнями.

Державно-службові відносини можуть бути припинені за двома обставинами:

а) у зв'язку із звільненням;

б) у зв'язку з відставкою.

Ці підстави характерні для більшості державних службовців і встановлені законодавством про працю і Законом України "Про державну службу", проте для певної категорії державних службовців ці питання регулюються окремими законами, положеннями, стандартами та іншими актами.

Такий вид припинення державної служби, як звільнення можливий за ініціативи власне самого державного службовця. В цьому разі відносини регулюватимуться нормами трудового права. Проте звільнення державною службовця може бути здійснене за ініціативою керівника державного органу на підставі статті ЗО Закону України "Про державну Службу". В ній, зокрема, говориться, що підставами припинення державної служби є:

1) порушення умов реалізації права на державну службу (ст. 4 Закону);

2) недотримання пов'язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених статтею 16 Закону;

3) досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби (ст. 23 Закону);

4) відставки державних службовців, які обіймають посади першої або другої категорії (ст. 31 Закону);

5) виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню державного службовця на державній службі (ст. 12 Закону);

6) відмови державного службовця від прийняття або порушення Присяги, передбаченої статтею 17 Закону;

7) неподання або подання державним службовцем неправдивих відомостей щодо його доходів, передбачених статтею 13 Закону.

Державна служба припиняється також з моменту вступу в силу звинувачувального вироку, який стосується державного службовця.

Відставка, як інший вид припинення державної служби, не означає, що має місце певне правопорушення.

Відповідно до статті 31 Закону України "Про державну службу" відставкою є припинення державної служби службовцем, який обіймає посаду першої або другої категорії, за його письмовою заявою.

Підставами для відставки є:

– принципова незгода з рішеннями державного органу чи посадової особи, а також стичні перешкоди для перебування на державній службі;

– примушування державного службовця до виконання рішення державного органу чи посадової особи, яке суперечить чинному законодавству, що може заподіяти значної матеріальної або моральної шкоди державі, підприємствам, установам, організаціям або об'єднанням громадян, громадянину;

– стан здоров'я, що перешкоджає виконанню службових повноважень (за наявності медичного висновку).

Державно-правові відносини припиняються виданням правомочним органом чи посадовою особою адміністративного акту про увільнення державного службовця від посади його відставку.

ВИСНОВКИ

Державна служба в Україні – це довгий еволюційний процес. Державна служба пройшла багато етапів розвитку від обов’язкової повинності до почесної праці. В наш час бути державним службовцем – почесне звання.

З прийняттям Конституції України гостро стає проблема вдосконалення, доповнення законодавства про працю та приведення його відповідно до Конституції України.

Актуальність висвітлення обґрунтованих обставин встановлення правового статусу державного службовця для певних категорій працівників зумовлена невпорядкованою нормотворчою практикою у цьому напрямі, що розпочалась з прийняттям Закону України “Про державну службу”. З того часу Кабінетом Міністрів України видані численні постанови та розпорядження про вибіркове віднесення посад працівників окремих установ до посад державних службовців: посад працівників місцевих рад та їх виконавчих комітетів (постанова № 0239 від 18.04.1994), посад працівників державної служби зайнятості (розпорядження № 0521 від 13.07.1994), посад працівників центрів по нарахуванню і виплаті пенсій та допомоги (розпорядження № 0521 від 13.07.1994), посад працівників апарату судів та арбітражних судів (розпорядження № 0131 від 03.03.1995), посад керівних працівників і спеціалістів апарату органів управління військових формувань, військових комісаріатів та військових прокуратур (розпорядження № 0301 від 29.05.1995), посад судових експертів державних спеціалізованих установ (розпорядження № 0558 від 31.08.1995), посад службовців Національного інституту Українсько-Російських відносин (розпорядження № 0028 від 19.01.1998) та інші.

Відсутність єдиного переліку посад державних службовців і можливість встановлення та скасування без об’єктивно визначених на нормативному рівні підстав створює умови правової неврегульованості, а також нестабільності цієї категорії працівників.

Однак визначений у статті 25 Закону України “Про державну службу” перелік посад державних службовців не містить в повному обсязі найменування посад у складі всіх державних органів України.

Крім того окремими законами служба в інших державних установах визначається як державна. Так у Законі України від 16.06.1999 “Про загальний військовий обов’язок і державну службу” визначено що військова служба є державною службою особливого характеру. Закон України від 20.12.1991 “Про міліцію” визначає міліцію в Україні як державний озброєний орган виконавчої влади (стаття 1 цього Закону). У Законі України від 25.03.1992 “Про Службу безпеки України” записано, що Служба безпеки України - державний правоохоронний орган спеціального призначення (стаття 1 цього закону ).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes