Автотранспортне страхування та його значення, Детальна інформація

Автотранспортне страхування та його значення
Тип документу: Курсова
Сторінок: 28
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 92.9
Скачувань: 5169
Цивільна відповідальність – відповідальність страхувальника (власника транспортного засобу чи уповноваженої особи) перед третіми особами у разі заподіяння шкоди їх життю, здоров`ю та майну внаслідок користування страхувальником застрахованим транспортним засобом в період дії страхового поліса.

Страхові тарифи для нарахування страхової премії на легкові автомобілі по ризику гражданська відповідальність становить 2 % від страхової суми, для нарахування страхової премії для вантажних автомобілів, автобусів – 5 % від страхової суми.

Страхові суми по страхуванню цивільної відповідальності визначаються за згодою сторін.

Виплати страхового відшкодування по ризику гражданська відповідальність: “АСКА” відшкодовує заподіяні страхувальникам збитки особистості та майну третіх осіб в межах страхової суми по даному виду ризику замість страхувальника. Підставою для виплати є письмова заяви страхувальника та документи з компетентних органів, які підтверджують факт та розмір збитків. За домовленістю з третьою особою розрахунок відшкодування збитків може бути складено експертом “АСКА”. Страхове відшкодування не виплачується, якщо страхувальник не повідомив “АСКА” про місце та час огляду пошкодженого майна.

Страхувальник не має права визнавати частково чи повністю вимоги, висунуті до нього в зв`язку зі страховим випадком, відшкодовувати заподіяні збитки, а також брати на себе які-небудь зобов`язання по урегулюванню таких вимог без згоди страховика.

На випадок, якщо у страхувальника є можливість вимагати припинення чи зменшення розміру позову, він зобов`язаний повідомити страховика та прийняти всі можливі міри по припиненню чи зменшенню його розмірів.

Обов`язкове страхування повинно було здійснюватися з 1 січня 1995 року у відповідності до постанови Кабінету міністрів України від 7 червня 1994 року №372 “Про порядок та умови обов`язкового страхування гражданської відповідальності власників транспортних засобів”. Але виникло багато непереборних труднощів, які зашкодили введенню в дію цього виду страхування. Мета проведення цього виду страхування – забезпечити відшкодування третім особам збитків, заподіяних внаслідок ДТП.

Вищевказаним положенням регулюються відношення, які виникають під час обов`язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів між:

1) страхувальниками-юридичними особами та дієздатними громадянами, які володіють транспортними засобами та експлуатують їх;

2) страховиками-юридичними особами, які отримали відповідну ліцензію на проведення цього виду страхування та є членами моторного (транспортного) страхового бюро;

3) потерпілими-третіми особами (юридичними та фізичними особами), яким заподіяно збитків транспортним засобом внаслідок ДТП;

4) моторним (транспортним) страховим бюро – об`єднанням страховиків, які здійснюють обов`язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Об`єктом обов`язкового страхування є цивільна відповідальність власників транспортних засобів за збитки, заподіяні потерпілим внаслідок ДТП, а саме: життю та здоров`ю громадян, їх майну та майну юридичних осіб.

Страхові платежі юридичних осіб по обов`язковому страхуванню відносяться на собівартість продукції (робіт, послуг), які здійснюються (виконуються, представляються) цими особами. Суми, виплачені страхувальникам-громадянам за умовами страхування, зменшують сукупний оподатковуваний прибуток громадян за поточний рік.

Страхувальник з моменту придбання транспортного засобу зобов`язаний укласти договір обов`язкового страхування. Розміри страхових платежів по договорам обов`язкового страхування прив`язуються до мінімальної заробітної платні і залежить від типу транспортного засобу, які поділяються:

1) легкові автомобілі та автобуси з кількістю місць до 8 осіб включно:

– до 1200 см3;

– від 1200 до 1800 см3;

– вище 1800 см3;

причепи до легкових автомобілів;

3) автобуси :

– до 20 чол. включно;

– більше 20 чол.;

4) вантажні автомобілі:

– до 2 тонн включно;

– більше 2 тонн;

5) причепи до вантажних автомобілів;

6) спеціальні автомобілі;

7) мотоцикли.

Також розмір страхових платежів залежить від терміну страхування (від 15 днів до 1 року).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes