Автотранспортне страхування та його значення, Детальна інформація

Автотранспортне страхування та його значення
Тип документу: Курсова
Сторінок: 28
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 92.9
Скачувань: 5162
розглянути питання автотранспортного страхування з точки зору комплексного підходу;

детально здійснити порівняльний аналіз умов страхування автотранспортних ризиків окремих страхових компаній;

проаналізувати основні показники, що характеризують розвиток автотранспортного страхування в м. Києві ;

виробити конкретні пропозиції, спрямовані на вдосконалення умов страхування автотранспортних засобів та інших видів автотранспортного страхування;

розглянути досвід зарубіжних країн у здійсненні автотранспортного страхування та можливості його використання в умовах українського страхового ринку;

визначити основні напрямки розвитку автотранспортного страхування в Україні.

Робота виконана на матеріалах НАСК “Оранта” по м. Києву за період з 1993 по 1996 рік включно, а також на матеріалах УСК “Гарант-авто” за період з 1994 по 1995 рік включно.

В процесі написання роботи були використані законодавчі акти, нормативні матеріали, монографії, статті періодичних видань, дані статистичних довідників, правила страхування окремих страхових компаній.

Робота складається з вступу, трьох глав, висновків, списку використаної літератури.

В першій главі висвітлюється сутність, необхідність автотранспортного страхування, його становлення, розвиток, а також обгрунтовується доцільність комплексного підходу в автотранспортному страхуванні.

У другій главі проводиться порівняльний аналіз діючих умов таких страхових компаній, як “АСКА”, “Оранта”, “СКІФ”, аналіз основних показників розвитку страхування засобів автотранспорту, що проводиться НАСК “Оранта” по м. Києву, а також УСК “Гарант-авто”.

У третій главі розглядається зарубіжний досвід страхування автотранспортних ризиків, основні проблеми автотранспортного страхування в Україні та перспективи його розвитку.

Також обгрунтовуються пропозиції з удосконалення практики автотранспортного страхування в нашій країні.

Практичний матеріал в роботі представлений даними 12 таблиць. Робота містить 3 схеми і 2 графіки.

Глава 1. Сутність автотранспортного страхування і його значення.

Економічна необхідність автотранспортного страхування і його зміст.

Швидке зростання парку автомобілів та інших видів механізованого транспорту зумовлює збільшення щільності транспортних потоків, завантаження існуючої дорожньо-транспортної мережі. Кількість автотранспортних засобів особистої власності громадян в 90-ті роки в колишньому СРСР склала 3/4 усіх автомобілів. З 70 по 90-й рік число автомобілів, що належать населенню, зросло у 8 разів. В перспективі очікується подальше зростання. До 2000 року загальний парк автомобілів повинен скласти не менше 40 млн., а кількість машин на 1000 міських жителів складе 150. Інтенсивність руху зросте на 40-50%. В результаті збільшиться і ймовірність ДТП.

Зараз в Україні близько 10 млн. одиниць транспорту, і щороку стається не менше 300 тисяч дорожньо-транспортних пригод. Так, в 1994 році за даними головного управління Державної автомобільної інспекції на дорогах України було скоєно 40759 ДТП, в яких загинуло 7462 чоловіки і було поранено 43453 чоловіки. При цьому 2447 ДТП скоєно водіями невстановленого транспорту, в яких загинуло 502 чоловіки і було поранено 2105 чоловік.

В 1995 році в Україні відбулось 42252 аварії, під час яких загинуло 7560 чоловік і було поранено 45881 чоловік. Середні збитки від кожного ДТП склали приблизно 1 тисячу доларів США.

Зростання автомобілізації та аварійності на дорогах України об`єктивно вимагає створення надійного страхового захисту автотранспортних засобів, життя і здоров`я людей. Страхування засобів автотранспорту, внаслідок цього, займає одне з ведучих місць серед інших видів добровільного страхування.

Об’єкти та суб’єкти страхування.

Об’єкти страхування:

автомобілі та причепи до них, які належать фізичним та юридичним особам та зареєстровані в Державтоінспекції ;

додаткове обладнення та приладдя автотранспортних засобів, які не входять до комплекту, згідно інструкції заводу виробника ;

багаж;

життя та здоров’я водія та пасажирів автотранспортних засобів ;

цівільна відповідальність власників автотранспортних засобів перед третіми особами за нанесення шкоди їх здоров”ю та життю в наслідок дорожньо-транспортної пригоди, а також нанесення шкоди майну третіх особ.

Страхувальниками можуть виступати дієздатні юридичні та фізичні особи, які використовують транспортний засіб на праві власності, на праві оперативного управління, за договором аренди, проката, по дорученню, на інших законних основах.

Додатковим обладненням признаються автомобільна телерадіоапаратура, додаткове обладнення салону, прибори, світлове сигнальне та інше обладнення, яке встановлено на транспортному засобі , але яке не входить у комплект.

На страхування не приймаються транспортні засоби які мають значні механічні та коррозіонні пошкодження кузова, в тому числі лакофарбованного покриття.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes