Автотранспортне страхування та його значення, Детальна інформація

Автотранспортне страхування та його значення
Тип документу: Курсова
Сторінок: 28
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 92.9
Скачувань: 5168
Як в НАСК “Оранта”, так і в СК “АСКА” не підлягають страхуванню ризики, пов`язані з:

Пошкодження транспортного засобу, викликане його транспортуванням (на платформі, в кузові іншого транспортного засобу, в контейнері і т.д.)

Загибеллю (пошкодженням) транспортного засобу, що сталась внаслідок всякого роду бойових дій та їх наслідків, а також внаслідок цивільної війни, народних заворушень та страйків, конфіскації, реквізиції чи арешту цих транспортних засобів за вимогою військових чи цивільних властей, а також у випадку прямого чи побічного впливу атомного вибуху, радіації, радіоактивного чи хімічного забруднення, пов`язаних з будь-яким застосуванням атомної енергії.

При встановленні страхових сум в різних страхових компаніях спостерігається різний підхід.

Так, в “Оранті” транспортний засіб може бути застрахований як в розмірі дійсної (ринкової) вартості, яка визначається на день укладання угоди з врахуванням спрацьованості, чи в розмірі будь-якої страхової суми в межах його дійсної вартості з встановленням пропорційної відповідальності, яка передбачає виплату страхового відшкодування в такому проценті від розміру збитків, який складає страхова сума відносно до дійсної вартості транспортного засобу на день укладання угоди.

В СК “АСКА” передбачається, що страхова сума щодо кожного із застрахованих об`єктів повинна відповідати тільки його дійсній вартості (тобто, страхування в долі тут не здійснюється). Але і в “Оранті”, і в “АСКА” для автомобілів, взятих в оренду (напрокат) страхова сума не може перевищувати тієї, за яку страхувальник несе відповідальність перед організацією, яка надала автомобіль в оренду.

В “Оранті” і в “АСКА” ідентичними є підходи до встановлення страхових сум щодо страхування багажу та додаткового обладнання: щодо страхування багажу страхова сума складає сумарну вартість багажу на момент укладання угоди. Щодо страхування додаткового обладнання, страхова сума складає комерційну вартість на момент укладання угоди.

Договір страхування заключається, як правило, терміном на 1 рік.

Розмір страхових виплат визначається за допомогою тарифних ставок, які залежать від варіанту страхування, типу транспортних засобів, терміну його експлуатації, терміну страхування та інших умов.

І в “АСКА”, і в НАСК “Оранта” у випадку страхування транспортних засобів та термін менше одного року, розмір страхової виплати визначається у відсотку від річної виплати.

Графік 1

Залежність страхового платежу від термінів страхування



Чому страхова премія при укладанні угоди терміном менше ніж на один рік обчислюється у відсотках від загальної премії за рік? Тому що період, в який страхова компанія несе відповідальність – коротше, і, відповідно, ризик нижче. Це визначає і величину страхового платежу, який теж знижується.

На графіку № 1 ми бачимо, як відрізняються платежі, які вносяться за страхування транспортних засобів на термін менше 1 року в НАСК “Оранта” та СК “АСКА”. В цих компаній різний підхід до оцінки ризику в залежності від терміну страхування. “Оранта” орієнтується на встановлення більш високих премій, ніж в “АСКА” за той же період часу. Але взагалі в цих компаній одна мета – стимулювати страхувальника до укладання договорів страхування на більш тривалий термін.

В НАСК “Оранта” застосовується кілька груп тарифів для різних варіантів страхування: окремо розроблені тарифи для страхування на випадок пошкодження чи втрати транспортного засобу внаслідок ДТП, окремо – на випадок страхування від угону чи спроби угону, викрадення його складових частин, приборів, обладнання, деталей.

Таблиця 1.

Тарифні ставки при страхуванні на випадок пошкодження чи втрати транспортного засобу внаслідок ДТП (в %) НАСК “Оранта”.

Водійський стаж власника автомобіля на день укладання угоди Легкові автомобілі з робочим об`ємом двигуна (см3) Вантажні автомобілі, автобуси.

До 1800 включно Більше 1800

До 2 років 3,0 4,0 3,5

Від 2 до 5 років 2,5 3,0 3,0

Більше 5 років 2,0 2,5 2,5



З цієї таблиці видно, як залежать тарифи по страхуванню транспортного засобу від пошкодження чи знищення внаслідок ДТП, від водійського стажу власника автомобіля (особи, що орендує автомобіль) – чим більший досвід у водія, тим менший ризик ДТП, тим меншим буде тариф. Також тариф залежить від об`єму двигуна автомобіля (чим більший об`єм двигуна, тим більшу швидкість розвиває автомобіль, тим більша ймовірність настання ДТП, тим вищий тариф), і окремо розраховуються тарифи для автобусів та вантажних автомобілів.

При страхуванні транспортного засобу з причепом наведені в таблиці тарифи збільшуються в 1,09 разів.

При страхуванні транспортних засобів, які експлуатуються страхувальником на правах прокату, оренди і для транспортних засобів малих, спільних та інших підприємств, посольств, представництв західних країн тарифи, наведені в таблиці №1, збільшуються в 1,25 разів.

Таблиця 2

Тарифні ставки при страхуванні на випадок угону чи пошкодження при спробі угону транспортного засобу, його складових частин, приладів, обладнання, деталей НАСК “Оранта”

(у %)

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes