Україна в міжнародних науково - технічних зв'язках, Детальна інформація

Україна в міжнародних науково - технічних зв'язках
Тип документу: Курсова
Сторінок: 8
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 41.8
Скачувань: 2675
Таким чином, слід зазначити, що через недбале ставлення держави до наукових кадрів втрачається національний інтелектуальний потенціал, а разом з ним і надії щодо швидкого виходу України з економічної кризи та наближення до рівня розвитку промислово розвинених держав.

ВИСНОВКИ

Україна має всі складові для широкого залучення національного науково- технічного потенціалу до міжнародних науково-технічних звязків. Від СРСР Україна успадкувала потужну науково-технічну базу. Яка налічує 1388 науково дослідних установ які займаються НДДКР. В Україні досить розвинуті радіо електронна, ракетно-космічно, авіаційна, танкова, суднобудівна та інші підгалузі машинобудування. Високім науково-технологічним рівнем характеризуються порошкова металургія, виробництво надтвердих матеріалів, електрозварювальна галузь, хімічна промисловість. Одним із найперспективніших напрямків зовнішньоекономічної діяльності України є участь в великих міжнародних науково-технічних програмах.

Вона забезпечує:

Реалізацію потенційних можливостей вітчизняної науки і високих технологій.

Збереження набутого індустріального і технологічного базису економіки.

Відновлення і розширення перспектив для використання наявних виробничих потужностей, потенціалу проектно-конструкторських організацій і великих трудових колективів, зайнятості працездатного населення.

Призупинення руйнівних процесів деспеціалізації і розпаду коопераційних зв’язків, створює сприятливе середовище для формування більш вигідних економічних стосунків з ближнім та дальним зарубіжжям.

Виникнення конкретних матеріальних передумов для залучення високих зарубіжних технологій.

Приведення в дію принципово нових джерел спільного інвестування структурних перетворень та промислового розвитку на основі балансу інтересів зацікавлених країн.

Розвиток власної бази високотехнологічного виробництва та інформаційних послуг, зменшення технологічного відставання від розвинених країн, появу перспектив виграшу в економічному обміні, присвоєння прибутку, що належатиме технологічному лідеру.

Вже на сьогодні завдяки участі України в великих міжнародних науково-технічних програмах, вона стала повноправним членом міжнародних організацій – фахового Комітету ООН, його юридичного та науково – технічних підкомітетів, міжнародної організації супутникового зв’язку, Комітету з супутників спостереження Землі, Міжнародної астронавтичної федерації, форуму космічних агенств та інших авторитетних міжнародних організацій.

Але на даний момент, в період активного переходу до ринкових відносин, Україна гостро відчуває потребу не стільки в експорті своїх науково – технічних досягнень скільки в активній технологічній допомозі збоку розвинених країн. Досить складне питання науково-технічного переозброєння виробництва на сучасну технологічну базу може бути найшвидше вирішене за умови широкого залучення сучасних світових науково-технічних досягнень та інноваційних можливостей промислово розвинутих країн світу, та активної участі національного науково-технічного потенціалу в міжнародних науково-технічних зв’язках.

Для покращення рівня науково-технологічного потенціалу та швидкого інтегрування економіки України в світове співтовариство необхідно провести ряд заходів:

Створити сприятливий инвестиційний клімат для залучення ПІІ, адже при низькому рівні інвестування втрачаються потенсійні можливості інноваційного розвитку, навіть маючи відповідні наробки в науково – технічній сфері;

Створити вільні економічні зони (ВЕЗ), технопарки та технополіси для залучення Міжнародних виробництв та розробки і освоєння сучасних технологій, реалізації науково – технічного потенціалу;

Впровадити систему правових і економічних санкцій і стимулювань для подолання розбіжностей між короткостроковою зацікавленостю (отримання прибутків) та довгостроковою доцільністю (перебудови виробництва на підгрунті високих технологій, скорочення енерго- ,матеріало-, трудомісткості виробництва);

Створити сприятливі умови для наукової діяльності власних наукових кадрів та залучення науковців з-за кордону за допомогою зниження податкового тиску стосовно наукової діяльності, підвищити рівень фінансування наукової сфери економіки України:

Необхідно розвивати ті галузі наукового виробництва, які вже зараз можуть створювати принципово нові машини та технології виробничого рівня для швидшого виходу на світовий ринок та зайняття лідируючих позицій.

Отже Україна має визначити яке місце вона прагне посісти у світовому поділі праці:

Зайняття стратегічно важливого місця, пов’язаного з виробництвом ідей і технологій – найвищого місця в Міжнародній співпраці.

Місця високотехнологічного переробного центру, виробника науковомісткої продукції на світовому рівні якості.

Орієнтація та місце пов’язане з грубою переробкою сировини та використанням низькотехнологічних елементів виробництва продукції, високотехнологічна частина якого здійнюватиметься розвинутими країнами.

Місце сировинного придатку світової економіки.

Як показує аналіз розвитку світової економіки, на сучасному етапі НТП відбувається зменшення споживання багатьох видів сировини, заміна натуральних матеріалів штучними і як результат падіння попиту на дані види продукції. Тому найбільш перспективне місце у Міжнародному поділі праці пов’язане з виробництвом, що грунтується на впровадженні сучасних досягнень науково – технічної революції і новітніх технологій.

Література:

Закон України “Про національну програму інформатизації” від 04.02.98р.

Закон України “Про наукову і науково-технічну діяльність” від 15.09.92р.

Артемьев И.Е. Рынки технологий в мировом хозяйстве. – М.:Наука:,1992.

Бабанін О. Деякі проблеми розвитку зовнішньої торгівлі України // Зовнішня торгівля. – 2000. - № 1.с.120

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes