Про затвердження Положення про порядок реєстрації та переміщення через митний кордон України товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності (28.04.2001), Детальна інформація

Про затвердження Положення про порядок реєстрації та переміщення через митний кордон України товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності (28.04.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 15.5
Скачувань: 723
контрафактні товари - об'єкти інтелектуальної власності, переміщення яких через митний кордон України призводить до порушення прав правовласника, що захищаються відповідно до законодавства та міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України;

реєстр об'єктів інтелектуальної власності (далі - реєстр) - перелік об'єктів інтелектуальної власності, який складається Держмитслужбою для митного контролю на основі заяв правовласників або їх представників і містить інформацію, що дає змогу митним органам запобігати переміщенню товарів через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності;

зупинення митного оформлення товарів - зупинення процесу митного оформлення товарів до прийняття відповідного рішення суду чи відкликання клопотання правовласником або його представником.

Реєстрація об'єктів інтелектуальної власності

та ведення реєстру

6. З метою запобігання порушенню прав інтелектуальної власності під час імпорту або експорту об'єктів інтелектуальної власності правовласник або його представник має право звернутися до Держмитслужби з клопотанням про запровадження контролю за переміщенням через митний кордон України об'єктів інтелектуальної власності. Для цього правовласник або його представник подає до Держмитслужби заяву про внесення об'єкта інтелектуальної власності до реєстру за формою згідно з додатком.

До заяви додаються:

витяг з відповідного реєстру державного органу, що видав охоронний документ про реєстрацію в Україні права інтелектуальної власності, який засвідчує дійсність акта про реєстрацію на момент подання заяви;

докладний опис об'єкта інтелектуальної власності, який дає змогу митному органу ідентифікувати його, код згідно з ТН ЗЕД;

зразки об'єкта інтелектуальної власності або їх фотографічне зображення;

інші відомості про об'єкти інтелектуальної власності, які дають змогу його ідентифікувати;

інформація про країни, виробників та способи транспортування контрафактних товарів у разі її наявності;

гарантійний лист (зобов'язання) про відшкодування витрат на зберігання, експертизу об'єкта інтелектуальної власності та інших витрат митних органів, а також відшкодування збитків власникові товару в разі непідтвердження порушень.

7. Держмитслужба протягом 30 календарних днів письмово повідомляє заявника про прийняте рішення.

Якщо Держмитслужба прийме рішення про відмову у включенні об'єкта інтелектуальної власності до реєстру, у повідомленні зазначаються причини відмови.

Держмитслужба може відмовити у включенні об'єкта інтелектуальної власності до реєстру в разі відсутності:

документів, передбачених пунктом 6 цього Положення;

підстав для захисту прав інтелектуальної власності в Україні, передбачених законодавством;

характерних ознак, які можуть бути проконтрольовані митними органами під час ідентифікації відповідного об'єкта інтелектуальної власності при переміщенні його через митний кордон України.

8. Правовласник або його представник після отримання повідомлення Держмитслужби про прийняття рішення щодо включення об'єкта інтелектуальної власності до реєстру повинен у десятиденний термін сплатити митний збір, передбачений пунктом 4 цього Положення, а копію документа про сплату цього збору надіслати на адресу Держмитслужби.

9. Правовласник або його представник повинен у триденний термін інформувати Держмитслужбу про зміни у відомостях, поданих для реєстрації об'єкта інтелектуальної власності.

10. Держмитслужба після отримання копії документа про сплату правовласником або його представником митного збору та за умови фактичного надходження цього збору на рахунок Держмитслужби в десятиденний термін проводить реєстрацію об'єкта інтелектуальної власності шляхом занесення відповідних даних про нього та його правовласника до комп'ютерної бази даних Держмитслужби, а також видає правовласнику або його представнику довідку встановленого зразка (додаток 2) про реєстрацію об'єкта інтелектуальної власності, в якій зазначаються дата реєстрації, номер у реєстрі та термін, на який здійснено реєстрацію.

11. У триденний термін інформація про реєстрацію, а також відомості про об'єкти інтелектуальної власності та правовласника передаються засобами електронного зв'язку Держмитслужби та/або фельд'єгерського зв'язку всім митним органам, у тому числі регіональним.

Інформація про реєстрацію об'єкта інтелектуальної власності та відомості про правовласника заносяться до центральної бази даних Держмитслужби.

12. За заявою правовласника або його представника реєстрація проводиться на шість місяців або один рік. Початком терміну реєстрації вважається день реєстрації об'єкта інтелектуальної власності, зазначений у довідці про включення об'єкта до реєстру.

Термін реєстрації об'єкта інтелектуальної власності може бути продовжений на шість місяців або на один рік на підставі письмової заяви правовласника або його представника та за умови сплати відповідного збору за місяць до закінчення терміну попередньої реєстрації.

13. У разі неотримання Держмитслужбою в установлений термін заяви від правовласника або його представника про продовження терміну реєстрації об'єкта інтелектуальної власності та/або несплати митного збору реєстрація анулюється. Повторно об'єкт інтелектуальної власності може бути включений до реєстру згідно з порядком, визначеним у пунктах 6-10 цього Положення.

14. У разі включення об'єкта інтелектуальної власності до реєстру правовласник або його представник має право протягом терміну реєстрації звернутися до будь-якого митного органу з мотивованим клопотанням про зупинення митного оформлення об'єкта інтелектуальної власності, стосовно якого є достатні підстави вважати, що він переміщується через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності цього правовласника.

У клопотанні повинні міститися:

докладний опис об'єкта інтелектуальної власності, що імпортується чи експортується з порушенням прав інтелектуальної власності правовласника і дає змогу митному органу ідентифікувати цей об'єкт із зазначеним у реєстрі (у разі можливості надається зразок цього об'єкта або його фотографічне зображення);

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes