Про заходи щодо стабілізації та розвитку тваринництва і птахівництва на 2001-2004 роки (11.07.2001), Детальна інформація

Про заходи щодо стабілізації та розвитку тваринництва і птахівництва на 2001-2004 роки (11.07.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 38.4
Скачувань: 847
З метою подальшого розвитку галузі Інститутом тваринництва Української академії аграрних наук розробляються високоефективні породні технології та інтегрована система селекції в кролівництві.

Птахівництво

Птахівництво є найбільш динамічною скороспілою галуззю агропромислового комплексу, здатною у найближчі роки корінним чином поліпшити забезпечення населення високоякісними дієтичними продуктами харчування та зміцнити продовольчу безпеку держави.

Протягом 2001-2004 років поголів'я птиці в усіх категоріях господарств необхідно довести до 155 млн. голів, виробництво яєць

- до 9,5 млрд. штук, м'яса птиці - до 355 тис.тонн.

У розрахунку на душу населення споживання продукції зросте: яєць - до 195 штук, м'яса птиці - до 7,5 кілограма, що становитиме відповідно 87 і 50 відсотків до науково обгрунтованих норм.

Досягнення зазначених показників здійснюватиметься шляхом:

відновлення роботи більшості племінних заводів та репродукторів першого і другого порядку, розширення та поглиблення завдяки підтримці державою селекційно-племінної роботи з високопродуктивними кросами птиці, адаптованими до умов України;

створення державних контрольно-випробувальних станцій з птахівництва;

поступового відродження великих птахокомплексів з виробництва та переробки продукції;

забезпечення повноцінної годівлі птиці в усіх категоріях господарств за рахунок переорієнтації структури посівних площ, приєднання чи оренди птахівницькими господарствами додаткових площ сільгоспугідь, закупівлі, а в подальшому і налагодження вітчизняного виробництва достатньої кількості преміксів, у тому числі для власного кормовиробництва;

впровадження ресурсозберігаючих природоохоронних технологій виробництва і глибокої переробки продукції за рахунок термінового налагодження випуску вітчизняного сучасного технологічного обладнання і технічних комплексів;

залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, інтенсифікації інтеграційних процесів, у тому числі вертикальної зворотної інтеграції на переробних та комбікормових підприємствах, промислово-фінансових групах для виробництва конкурентоспроможних продуктів споживання повної готовності та довгострокового зберігання.

Переробка молока

Зношеність основних виробничих фондів підприємств молочної промисловості становить понад 60 відсотків, а інвестиції на їх оновлення не здійснюються. Обладнання має високо затратні показники споживання енергоресурсів. Для повного забезпечення населення конкурентоспроможними молочними продуктами та нарощування експортного потенціалу передбачається здійснити в галузі докорінну реконструкцію підприємств з введенням додаткових потужностей виробництва нових видів продукції.

В основу цієї роботи буде покладено застосування безвідхідних технологій, створення альтернативних та підсобних виробництв, використання систем оборотного водопостачання, енерго- і ресурсозберігаючих технологій. Передбачається задовольнити потреби виробників молока в оснащенні доїльними апаратами, простими експресаналізаторами контролю якості молока у польових умовах, молочним інвентарем, ємностями для охолодження молока.

Для цього потрібно виділити у 2001-2004 роках на технічне переоснащення та відновлення основних фондів підприємств молочної промисловості кошти у розмірі не менш як 10 відсотків їх нинішньої вартості (163 млн. гривень).

Через відсутність вітчизняного виробництва профілююче обладнання (понад 300 найменувань, або 40 відсотків загального виробництва), завозиться з-за кордону. Тому необхідно передбачити його закупівлю за імпортом.

Для налагодження вітчизняного виробництва основного технологічного обладнання, ліній і комплексів молочної промисловості необхідно спрямувати в 2001-2004 роках кошти в розмірі 1,5 млн. гривень.

Збільшення обсягів переробки молока передбачається досягти за рахунок підвищення питомої ваги його закупівлі в загальних обсягах ресурсів молока. Так, якщо в 2000 році вона становила 20,6 відсотка, то в 2004 році передбачається довести її до 45,3 відсотка.

У найближчі роки обсяги закупівлі молока підвищуватимуться за рахунок приватного сектору, а в перспективі передбачається створення великотоварних молочних ферм у межах територій великих промислових та адміністративних центрів.

Передбачається, що структура переробки молочних продуктів до 2004 року значно зміниться у напрямі повнішого використання молочного білка. Збільшиться виробництво сиру, сиркових кремів, молочних десертів, пудингів, продукції з незбираного молока з різноманітними фруктовими та овочевими наповнювачами. Конкурентоспроможна продукція витіснить з ринку імпортовану.

Розширення і вдосконалення асортименту молочної продукції, підвищення якості та споживчих властивостей молочних продуктів потребує щорічного фінансування.

Переробка худоби і птиці

У 2000 році підприємства м'ясної промисловості виробили 290 тис. тонн м'яса (включаючи субпродукти 1 категорії), що в 7,3 раза менше, ніж у 1990 році (2104 тис. тонн). При цьому, показник використання промислових потужностей з переробки худоби і птиці зменшився до 15 - 20 відсотків.

Цим підприємствам за рік продано 391,5 тис. тонн худоби і птиці, або лише 15 відсотків загальної реалізації (2605 тис. тонн). Більше половини м'ясної сировини надійшло від господарств населення, питома вага яких постійно збільшуватиметься.

Основною причиною зменшення виробництва м'ясної продукції є різке скорочення поголів'я всіх видів худоби і птиці.

У 2004 році виробництво м'яса зросте порівняно з 2000 роком на 10 відсотків у результаті збільшення обсягів закупівлі поголів'я тварин в населення, підвищення технічного рівня виробництва, оновлення асортименту, поліпшення якості продукції та її пакування.

Передбачається збільшення обсягів виробництва сирокопчених та сиров'ялених ковбас, продуктів із свинини і яловичини, консервів. На переробних підприємствах широко використовуватимуться енерго- і ресурсозберігаючі технології.

Внутрішній ринок основних видів продукції

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes