Інвестиційний клімат в Україні, Детальна інформація

Інвестиційний клімат в Україні
Тип документу: Реферат
Сторінок: 41
Предмет: Менеджмент
Автор: фелікс
Розмір: 158.6
Скачувань: 3061
періоду попереднього року)

Номінальний валовий внутрішній продукт за орієнтовною оцінкою склав за січень-липень 87441 млн.грн., за липень - 16104 млн. гривень.

Реальний ВВП у липні п.р. порівняно з відповідним місяцем попереднього року становив 104,7 %.

Зростання валової доданої вартості у промисловості на 11,9%, торгівлі та громадському харчуванні на 6,0%, будівництві на 3,7%, транспорті та зв’язку на 1,8% сприяло приросту виробництва товарів і послуг у січні-липні п.р. порівняно з відповідним періодом попереднього року на 4,7 %.

У липні п.р. спостерігалось подальше нарощування обсягів промислового виробництва. Порівняно з попереднім місяцем випуск продукції зріс на 4,2%, а з липнем минулого року - на 16,1 %.

Збільшили виробництво продукції порівняно з червнем 47,6% підприємств, скоротили - 37,6%, а зовсім не працювали - 14,8 %.

За січень-липень 2000р. приріст виробництва в галузі становив 11,7%, тоді як за відповідний період 1999р. падіння складало 0,8 %.

Інвестиційна діяльність сприяла покращанню роботи промисловості не тільки в цілому по україні, але і в розрізі більшості регіонів. Так, у липні порівняно з червнем п.р. обсяги виробництва зросли у промисловості більшості регіонів. За період з початку п.р. виробництво продукції збільшилось у промисловості 24 регіонів, тоді як у січні - липні 1999р. таких регіонів було 13 [84].

Найвищий приріст промислового виробництва одержано в Закарпатській (42,2%), Волинській (36,7%), Кіровоградській (28,5%), Херсонській (25,4%) областях, містах Києві (28,6%) та Севастополі (32,2%).

Водночас у промисловості 3 областей спостерігається спад виробництва: Одеській (на 24,2%), Полтавській (14,1%) та Рівненській (на 4,1%).

Загальний обсяг промислового виробництва в Донецькій області проти рівня січня-липня 1999 року зріс на 14,6 %. Обсяг продукції в діючих оптових цінах склав 14,8 млрд.грн. Це в значній мірі було зумовлене інтенсифікацією інвестиційної діяльності в межах цієї області. Радою з питань спеціальних економічних зон та спеціального режиму інвестиційної діяльності в Донецькій області за станом на 01.07.2000 схвалено до реалізації 91 інвестиційний проект на загальну суму 678,1 млн.дол. США, в тому числі за участю іноземних інвесторів - 52 проекти на суму 347,7 млн.дол.США. Реалізацією інвестиційних проектів передбачається створення 9,3 тис. нових і збереження 18,3 тис. діючих робочих місць. Основна частка проектів - 45 на суму 379,2 млн.дол. США реалізовуватиметься в металургійній, вугільній, хімічній промисловості, машинобудуванні, промисловості будівельних матеріалів; в легкій і харчовій промисловості - 20 проектів на 155,3 млн.дол.США; в агропромисловому комплексі - 9 проектів на 19 млн.дол.США; на транспорті і в зв’язку - 13 проектів на 95,9 млн.дол.США., в комунальному господарстві - 4 проекти на 28,7 млн.дол.США. У стадії реалізації за станом на 01.07.2000 знаходилось 66 інвестиційних проектів на суму 446,8 млн.дол.США (66,0 %). Фактично по цих проектах надійшло інвестицій 235,7 млн.дол.США (52,7 % від запланованої суми). Виконані будівельно-монтажні роботи, завезено устаткування.

На 29 підприємствах, що реалізують 38 інвестиційних проектів, розпочато виробництво продукції. Ними додатково вироблено продукції на суму 807 млн.грн. Надходження від реалізації товарів і послуг склали 783,2 млн.грн., в тому числі від експорту - 205,3 млн.грн., або 26,2 %. Створено 3,0 тис. нових і збережено 5,5 тис. діючих робочих місць.

Виробнича активність промислових підприємств Житомирської області продовжувала зростати. Випуск продукції до попереднього місяця збільшився на 4,8%, а до липня минулого року – на 19,2%. З приростом до червня спрацювали хімічна, машинобудівна і металообробна, деревообробна і целюлозно-паперова, легка, борошномельно-круп’яна, паливна галузі.

В промисловості Закарпатської області продовжилось зростання обсягів товарної промислової продукції і становило 42,2 % до відповідного періоду минулого року та 3,3 % до попереднього місяця. Нарощують випуск продукції всі галузі промисловості, за винятком елекроенергетики. Із провідних галузей промисловості найвищі темпи виробництва в деревообробній та целюлозно-паперовій промисловості (у 2,0 р.б.), легкій (151,1 %), машинобудівній (139,3 %), промисловості будівельних матеріалів (1,6 р.б.). Такі показники досягнуто, насамперед, завдяки залученню іноземних та вітчизняних інвестицій в пріоритетні для економіки області галузі та підприємства, які були направлені на реконструкцію, техпереозброєння діючих та створення нових виробництв, освоєння конкурентоспроможної продукції. Більше третини виробленої промислової продукції області дає деревообробна та целюлозно-паперова промисловість. Зростання в галузі досягнуто за рахунок підприємств АФ “Яворник” (виробництво фанери клеєної), ТОВ “Ено-Ужгород” (виробництво шпону), ТОВ “Ено”, м.Мукачево (меблів), фірми “Фішер-Мукачево” (лиж), ТОВ “Карпати”, ТОВ “Ено-Довге”, ТОВ “Стен”, ТОВ “СІО-К” та інших. На умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності в деревообробній галузі реалізуються 16 інвестиційних проектів загальною вартістю 16,1 млн.дол.США, що дозволить створити біля 3,4 тис. робочих місць.

Стабільною залишається ситуація в легкій промисловості. За обсягами та темпами виробництва, чисельністю працюючих провідне місце займають підприємства швейної підгалузі, серед них ЗАТ “Ужгородська швейна фабрика”, ВАТ “Мукачівська трикотажна фабрика “Мрія” та ряд інших. На підприємствах машинобудівного комплексу триває освоєння нової конкурентоспроможної продукції: газових конвекторів (ВАТ “Закарпатський завод “Електроавтоматика”, смт Буштино Тячівського району та завод “Конвектор” спільно із Дослідним конструкторським бюро машинобудування, м.Ужгород), газових лічильників (для квартир з газовою плитою і водонагрівною колонкою та квартир обладнаних тільки газовою плитою) на ВАТ “Мукачівприлад”; антен космічного зв’язку з діаметром дзеркал 3-5 м на Закарпатському вертолітному виробничому об’єднанні (смт Дубове); розширюється виробництво електроджгутів легкових автомобілів іномарок (ТОВ “Матяш і Матяш”, м. Ужгород). Підприємствами СКБ ЗАТ, МП “СМОГ”, ВАТ “Закарпатгаз“ освоєно виробництво промислових газових лічильників (турбінних) типу TRZ-2-U. Продукція сертифікована в країнах Росії, Казахстані, Туркменистані, Білорусі, Литві і є експортноспроможною. Фермерськими господарствами розроблені інвестиційні проекти, які реалізуються на умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності, зокрема 2 проекти на 176 тис.дол.США по вирощуванню овочів закритого грунту та проект по вирощуванню картоплі і організації виробництва продуктів з неї на 1,6 млн німецьких марок, інші.

В Івано-Франківській області збільшили випуск продукції проти відповідного періоду минулого року 57,3% підприємств, скоротили – 37,2%, зовсім не працювали –5,5%. Значну роль в роботі промисловості області відіграють Бурштинська ТЕС та ВАТ “Оріана” (включаючи дочірні підприємства), частка виробництва яких в загальнообласному випуску продукції складає понад 33,9%. Без врахування обсягів виробництва цих підприємств, приріст випуску продукції за січень-липень поточного року в цілому по області складає 10,6%. З випереджаючими темпами працюють ДП завод “Нафтомаш” ВАТ ”Карпатнафтомаш” (на 58,8%), ВАТ “Калуський завод будівельних машин” (на 31,6%), ДП завод “Техмаш” ВАТ “Оріана” (на 12,5%), ВАТ “Промприлад” (на 1,9%).

В Кіровоградській області мають місце спад обсягів виробництва у деревообробній промисловості та електроенергетиці відповідно на 5,0 та 1,9 %. Скорочено виробництво у паливній промисловості та у промисловості будівельних матеріалів на 17,7 та 21,9 %.

Основні причини скорочення обсягів виробництва: у електроенергетиці- спрацювання запасів води у Кременчуцькому водосховищі, внаслідок чого випуск товарної продукції на Кременчуцькій ГЕС скоротився порівняно з відповідним періодом минулого року майже на 34,5%; у паливній промисловості - недофінансування запланованих робіт щодо введення у дію нових та реконструкції діючих потужностей державної холдингової компанії "Олександріявугілля" (із запланованих на 2000 рік 29,8 млн.грн. надійшло лише 2,4 млн.грн.); у промисловості будівельних матеріалів - внаслідок погіршення збуту продукції ЗАТ "Об"єднання "Дніпроенергобудпром", яке спеціалізується на виробництві та постачанні збірного залізобетону для будівництва та реконструкції об"єктів електроенергетики.

В Львівській області збільшили обсяги виробництва: державні ВАТ «Шахта №2 «Червоноградська» (в 3,9 р.), ДВАТ «Шахта «Червоноградська» (на 65,7%), шахти №6, 10, 3 «Великомостівська» (відповідно на 7,6%; на 64,3%; на 77,8%), ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» (на 37,1%), ВАТ "Миколаївцемент" (на 21,7%), АТ "Ензим" (на 39,8%), ЗАТ» Львівський жиркомбінат» (на 11,5%), СП "Галка-ЛТД" (на 33,7%), ТзОВ «Львівська парфумерно-косметична фабрика» (на 90,6%) і ТзОВ «Парфумерно-косметичний комбінат "РОСО" (на 35,1%), ВАТ «Хімічний завод» (на 11,3%), ТзОВ «Маст» (на 24,1%), Яворівське ДГХП «Сірка» (на 82,7%), ВАТ «Галичфарм» (на 43,9%), ЗАТ «Укр-Пак» (на 4,9%), ВАТ «Керамічний завод» (на 40,5%), Бродівський завод сухого знежиреного молока (на 66,9%), ВАТ «ЛАЗ» (у 3,4 раза), електроламповий завод АТ «Іскра» (на 79,6%), ВАТ «Кохавинська паперова фабрика» (на 63,2%), СП «Весна» (у 2,4 раза), ЗАТ «Світоч» (на 48,5%), Львівський державний ювелірний завод (на 36,5%), ВАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» (на 30,8%), ВАТ «Маяк» (на 33,4%), ВАТ «Львівська пивоварня» (на 31,4%), ВАТ «Фабрика паперово-білових виробів «Бібльос» (на 67,4%), ДП «Львівприлад» (на 8,0%), ВАТ «Меблевий комбінат «Стрий» (на 13,9%), Червоноградське ВАТ «Весна» (на 7,9%).

Водночас за січень-липень 2000 року знизили обсяги виробництва підприємства паливної промисловості (-20,6%), електроенергетики (-1,1%), скляної і фарфоро-фаянсової промисловості (-5,1%).

Залишаються значними темпи зниження обсягів виробництва продукції на таких промислових підприємствах, як: ВАТ «НПК «Галичина» (на 61,1%) в результаті невирішеного питання ритмічного забезпечення підприємства сировиною, Роздільське ДГХП "Сірка" (на 66,8%) за рахунок зменшення виробництва сірчаної кислоти та міндобрив, ПФ «Білаки» (на 30,6%) в результаті звуження сировинної бази, АТ «Явір» (на 37,8%), ВАТ «Львівмехсклозавод» (на 54,4%), ВАТ «Львівпокізол» (на 79,1%) за рахунок скорочення будівельних робіт, ВАТ «Дрогобицький долотний завод» (на 20,4%), ТзОВ «Коллаген» (на 48,5%), СП «Україна-Польстер Дизайн» (на 19,2%), ВАТ «Плодоконсервний завод «Галичина» (на 5,6%), ДП «Львівський комбінат хлібопродуктів» (на 21,7%), ДП «Стрийський комбінат хлібопродуктів № 2» (на 31,2%) через проблеми забезпечення підприємств хлібопекарної промисловості високоякісним зерном, ТзОВ «Торговий дім «Прем’єр-груп» (на 42,9%) та інших.

Основними проблемами розвитку промисловості області залишаються забезпечення прискоренної реструктуризації підприємств (особливо гірничо-хімічного комплексу), створення умов для підвищення конкурентоспроможності їх продукції через проведення заходів технічного переозброєння та захисту вітчизняного товаровиробника від недобросовісної конкуренції. Суттєвою проблемою також є низький рівень прогнозування ринків збуту на більшості підприємств.

В промисловому комплексі Луганської області триває тенденція зростання темпів виробництва товарної продукції. З початку року промисловими підприємствами вироблено продукції на суму 5327,6 млн. грн., в тому числі в липні - 784,9 млн. грн. (у порівняних цінах), що до попереднього місяця складає 94,5 %, до липня 1999 р. - 116,4 %, з початку року - 119,0 %. По темпам росту виробництва Луганська область випереджає такі промислово розвинені регіони України, як Харківська (103,2 %), Донецька (114,6 %), Дніпропетровська (114,7 %). В електроенергетиці досягнуто приріст за рахунок збільшення виробництва електроенергії на Луганської ТЄС, яка є основним її виробником в області. На станції здійснюється реконструкція енергоблоку № 12, що дозволить значно збільшити виробництво електроенергії як в поточному , так і в наступному роках.Переробка нафти на ВАТ "ЛиНОС" в липні склала 66,2 тис тон, а з початку року - 655,5 тис. т, що в 1,78 рази більше показника 1999 року. В другому півріччі передбачається переробити 1430 тис. т нафти. Автомобільного бензину з початку року вироблено 195,3 тис. т, що майже вдвічі (197,5 відс) перевищує аналогічний показник минулого року.

В вугільній галузі спостерігається зростання темпів виробництва як в липні до червня п.р. (105 %), так і до липня минулого року (109,0 %), а також 7 місяців п.р. до відповідного періоду 1999 р. (115,6 %). В липні видобуто 1718 тис. т вугілля, а з початку року - 12770,0 тис .т, що складає 108,9 відс . до показника минулого року. В тому числі збільшився видобуток вугілля для коксування в липні до липня минулого року в 1,64 рази і досяг 423 тис т, а за січень-липень видобуто 2711 тис. т, або в 1,72 рази більше, ніж за 7 місяців 1999 року.

В чорній металургії ріст обсягів виробництва як до попереднього місяця, так і з початку року обумовлено стабільною роботою ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" , ВАТ "Алчевський коксохімзавод", ВАТ "Стахановський феросплавний завод", Лутугинське об'єднання по виробництву прокатних валків. У кольоровій металургії незважаючи на збільшення обсягів до попереднього місяця на 10,7 %допущено спад темпів виробництва як до липня 1999 р. - на 8,2 %, так і за підсумками січня-липня - на 8,0 %. Це пов'язано із запланованим скороченням обсягів виробництва на СВ "Інтерсплав" із-за коливань попиту на продукцію на світовому ринку.

Підприємства хімії і нафтохімії забезпечують стабільний ріст виробництва продукції як за підсумками липня, так і з початку року. Приріст забезпечений в основному за рахунок СДПП "Об'єднання "Азот", де з червня почав роботу цех оцтової кислоти. Збільшився випуск продукції на Рубіжанському хімзаводі "Зоря", хімоб'єднанні ім. Петровського, ВАТ "Барвник", ВАТ "Склопластик" та інших. Але актуальними залишаються проблеми забезпечення сировиною, матеріалами, збуту готової продукції, відсутності обігових коштів.

Три чверті машинобудівних підприємств збільшили обсяги виробництва в липні, що дало можливість забезпечити темп до попереднього місяця 105,5 %, але за підсумками січня-липня допущене раніш скорочення не подолано, спад ще становить 9,8 %. Знизили обсяги ВАТ "Краснолучський машзавод", ВО"Луганський верстатобудівний завод", ХК "Луганськтепловоз", АТЗТ "Стахановмаш" та інші підприємства. Негативно впливають на роботу галузі перебої в забезпеченні сировиною, матеріалами, недостатність обігових коштів, відключення електроенергії і газу в зв'язку із заборгованістю, відсутність платоспроможних замовників продукції.

Спостерігається стабільний ріст обсягів виробництва в деревообробній та целюлозно-паперовій промисловості. Темп випуску продукції в липні до червня п.р. становив 104,8 %, до липня 1999 р. - 127,0 %, з початку року - 139,4 %. Головними підприємством галузі є Рубіжанський картонно-тарний комбінат, який постійно нарощує обсяги виробництва за рахунок реорганізації виробництва, упровадження прогресивних технологічних процесів.

Деякі позитивні зрушення намітились в промисловості будівельних матеріалів. Порівняно з попереднім місяцем в липні збільшився обсяг виробництва на 4,9 %. Але до липня минулого року та з початку поточного року спад, який становив відповідно 20,5 та 26,6 %, ще не подолано.



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes