Інвестиційний клімат в Україні, Детальна інформація

Інвестиційний клімат в Україні
Тип документу: Реферат
Сторінок: 41
Предмет: Менеджмент
Автор: фелікс
Розмір: 158.6
Скачувань: 3061
Галузеві пріоритети бюджетних інвестицій - вугільна промисловість, окремі підгалузі машинобудування (літакобудування, ракетно-космічний комплекс, суднобудування), енергетика, сільське господарство. Причому левова частка припадає на вугільну промисловість і відповідає не економічним, а соціальним потребам, зокрема, забезпечення шахтарів робочими місцями.

5.Фондові інвестиції

Обсяги ринку корпоративних цінних паперів незначні. За 1998-1999рр. обсяги торгів в Позабіржовій фондовій торговельній системі (ПФТС) - найбільшому в Україні організованому фондовому майданчику - коливалися в межах 3 - 40 млн. грн. на місяць.

Обсяги продажів не перевищували 2,3% від середньомісячного обсягу валових інвестицій та 4,2% від середньомісячного обсягу всіх інвестицій (капітальних вкладень) в основний капітал.

За січень-вересень 1999р. обсяг чистого розміщення корпоративних цінних паперів серед іноземних інвесторів більш ніж втричі меншим, ніж обсяг їх чистого розміщення за відповідний період минулого року.

6.Прямі іноземні інвестиції (ПІІ)

Абсолютні накопичення ПІІ в Україні за період з 1991р. по 1999р. - 2935 млн. дол. Їх надходження за 1998р. (922,4 млн. USD) перевищували надходження 1997р. на 21%. За 3 квартали 1999р. чисте збільшення капіталу нерезидентів (312,3 млн.дол.) майже в 1,8 рази менше відповідного періоду 1998р.

Припинилося зростання кількості нових підприємств, що створюються за рахунок ПІІ: в 1997р. їх кількість зросла на 1272 одиниці, за 1998-99рр. - на 487.

На 1 липня 1999р. середній розмір вкладу прямих іноземних інвестицій в одне підприємство - 418 тис. USD. Лише в паливній промисловості середній розмір інвестицій перевищував 2 млн. USD.

У 1998-1999р. галузева структура ПІІ зазнала кардинальних змін. Скоротилася частка фінансової сфери. Зросла частка машинобудування за рахунок 180 млн. дол., що надійшли до СП "АвтоЗАЗ- DAEWOO". Найбільше вкладено в харчову промисловість - 21.2% накопичених ПІІ.

Підприємства з іноземними інвестиціями в 1998р. мали пасивний баланс зовнішньої торгівлі: - 841,6 млн. USD. Зрозуміло, що в їх діяльності переважають операції з імпорту іноземних товарів в Україну.

7.Інновації в інвестиційному процесі

Інновації не стали суттєвою складовою інвестиційних вкладень. Загальний обсяг науково-технічних робіт зменшився в 1998р. порівняно з попереднім - на 12,2% в фактичних цінах та на 25% - в реальному обчисленні. В загальному обсязі валового нагромадження частка вкладень в запаси матеріальних оборотних коштів складає 6,0%, частка валового нагромадження основного капіталу - 93,2%, в тому числі інвестицій в устаткування, інструмент, інвентар - 26,5, капітальний ремонт - 28,4, будівельно-монтажні роботи - 33,0 та інші - 6,1%.

Щорічно зменшується кількість освоєних інновацій: в 1997р. було освоєно 591 нових видів машин, 1905 нових технологій, в 1998 - відповідно 449 і 1348 їх видів.

Дещо зросла частка фінансування наукових розробок і технологічних нововведень за рахунок власних коштів підприємств, кредитних засобів, комерційних надходжень і зменшилася частка фінансування з державного інофонду та бюджету.

Паралельно відбувається прискорене падіння загального обсягу інвестицій в основний капітал за рахунок державних централізованих джерел порівняно зі спадом фінансування науки та технологій з держбюджету.

8. Інвестиційні процеси як фактор економічного розвитку

Значне скорочення реальних обсягів інвестицій в 1998-1999рр. веде за собою скорочення внутрішнього попиту на інвестиційні товари та послуги, падіння обсягів виробництва в машинобудуванні, промисловості будівельних матеріалів та будівництві (падіння за 3 квартали 1999р. до аналогічного періоду 1998р. становило відповідно 4,5, 3,9% та 15,8%).

Таким чином, відбувається безпосередній вплив зменшення інвестиційної активності на падіння обсягів і зміну структури промисловості і всього ВВП України.

Існуюча ситуація веде до скорочення імпорту інвестиційних товарів (імпорт машин та обладнання в 1998р. скоротився порівняно з 1997р. на 17,7%, а весь імпорт товарів на 14,3%).

Головні завдання на 1999 р. щодо економічної стабілізації і стимулювання виробництва були уточнені Президентом України в. його позачерговому Посланні Верховній Раді України 19 листопада минулого року і відповідному Розпорядженні, а в травні 1999 р.— у Розпорядженні «Про додаткові заходи щодо стабілізації соціально-економічного становища в Україні».

Особлива увага в цих програмних документах приділяється мобілізації інвестиційних ресурсів і створенню сприятливого інвестиційного клімату в країні: переорієнтації кредитних ресурсів на довгострокове кредитування перспективного конкурентоспроможного виробництва, впровадженню ефективних механізмів стимулювання довгострокового кредитування комерційних банків через цільове рефінансування, участі банківського капіталу створенні промислово-фінансових груп і приватизаційних процесах, створенню кредитно-гарантійної організації для підтримки малого підприємництва, удосконаленню кредитного обслуговування сільського господарства, створенню засад іпотечного кредитування.

Змінені підходи до державної підтримки галузей: використання централізованих капітальних вкладень для фінансування цільових державних інвестиційних програм у вигляді пільгового довгострокового кредитування із залученням коштів Державного інноваційного фонду і надходжень від приватизації державного майна. На виконання цих завдань Фондом державного майна переглядаються нормативно-правові акти, які стримують залучення вітчизняних та-іноземних інвесторів до процесу приватизації.

Система взаємопов'язаних економічних, інформаційних та організаційних заходів, спрямованих на захист інвестицій, створення сприятливого інвестиційного клімату в державі і пожвавлення підприємницької активності, покладена в основу проекту Указу Президента України «Про основні напрями інвестиційної діяльності в Україні на 1999—2001 рр.», який буде найближчім часом підписано.

2.3. Аналіз сучасної інвестиційної діяльності в контексті

розвитку економіки в розрізі регіонів

“Потепління” інвестиційного клімату в Україні стало одним з факторів зростання реального валового внутрішнього продукту у січні-липні 2000 року порівняно з відповідним періодом попереднього року на 105,0 % (рис. 1).



Рис. 1. Зміни реального ВВП

(наростаючим підсумком у % до відповідного

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes