Відповіді на питання до державного іспиту “Контроль і ревізія”, Детальна інформація

Відповіді на питання до державного іспиту “Контроль і ревізія”
Тип документу: Реферат
Сторінок: 45
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 109.7
Скачувань: 2746
Функції по здійсненню постійного контролю за використанням коштів державного бюджету, Верховна Рада регламентувала Рахунковій палаті Міністерства фінансів, яке в свою чергу, делегувало функції з контролю за використанням коштів державних і місцевих бюджетів, а також позабюджетних фондів ДКРС України, а питання з оперативно-управлінськими видатками державного бюджету – державному казначейству.

Функції по здійсненню фінансового контролю за діями платників податків і забезпечення дохідної частини державного бюджету службою держави покладено на Державну податкову службу України.

ДКРС України є органом відомчого контролю в системі міністерства фінансів, яке здійснює перевірку з питань складання і виконання бюджету, крім того вона є органом державного контролю за ефективним і цільовим використанням бюджетних асигнувань безпосередньо у розпорядників бюджетних коштів.

Державне казначейство створюється з метою забезпечення повного і своєчасного виконання державного бюджету.

Державна податкова організація створена також була у складі міністерства фінансів, а з 1996 року перетворена була у самостійний фінансовий орган.

Основні її завдання: реалізація податкової політики держави, а саме розробка проектів податкового законодавства, облік платників податків та надходження податків до бюджету, контроль за правильністю і своєчасністю сплати податків, накладення штрафних санкцій на порушників податкового законодавства.

Рахункова палата ВР України створена в травні 1997р. З метою здійснення позавідомчого контролю за складанням і виконанням державного бюджету, вироблення та аналізу бюджетної політики держави, контролю в сфері державного кредиту і грошово-кредитної політики. Рахункова палата – єдиний конституційний орган в Україні, що здійснює контроль за законами і ефективним та цільовим використанням державних коштів.

Принципами державного фінансового контролю є : незалежність, гласність, дієвість, регулярність, об‘єктивність, всеохоплюючий характер.

Важливий напрям фінансового контролю - своєчасне і повне виконання фінансових зобов’язань юридичними і фізичними особами перед бюджетом, дотримання податкового законодавства.

№ _8_ Види та планування податкових перевірок.

Перевірка – це обстеження і вивчення окремих ділянок фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації або її підрозділів.

Перевірки можуть бути: виїзні перевірки: планові; позапланові; зустрічні перевірки.

Виїзна податкова перевірка проводиться органами податкової служби на підставі письмового звернення до інших податкових органів, які взяли суб’єкт підприємницької діяльності на облік.

Плановою виїзною перевіркою вважається перевірка фінансово-господарської діяльності, яка передбачена у плані роботи контролюючого органу і проводиться за місцем знаходження такого суб’єкта чи за місцем розташування об’єкта власності, стосовно якого проводиться така перевірка. Планова перевірка проводиться не частіше одного разу на календарний рік за письмовим рішенням керівника державної податкової інспекції, голови державної адміністрації з обов’язковим письмовим попередженням суб’єкта підприємницької діяльності за 10 днів до її проведення.

Позапланова перевірка – це непередбачена жодними планами податкова перевірка. Позапланова виїзна перевірка може здійснюватися і на підставі рішення Кабінету Міністрів України.

Планові перевірки:

проводяться комплексно і за всіма видами податків, зборів і обов’язкових платежів один раз на рік з письмового дозволу керівника податкової інспекції;

суб’єкт підприємницької діяльності письмово повідомляється про дату проведення такої перевірки не пізніше 10 днів до її проведення;

не можуть проводитися з окремими видами зобов’язань перед бюджетом (крім зобов’язань з позик та кредитів, які гарантовані державними коштами).

Позапланові перевірки проводяться в разі:

встановлення фактів порушення суб’єктом підприємницької діяльності норм законодавства в результаті проведення зустрічних перевірок;

неподання суб’єктом підприємницької діяльності у встановлений строк документів обов’язкової звітності;

встановлення недостовірності даних в документах обов’язкової звітності;

неподання суб’єктом підприємницької діяльності пояснень та їх документальних підтверджень на обов’язковий письмовий запит податкових органів протягом трьох днів з дня отримання запиту;

реорганізації (ліквідації) підприємства;

Зустрічні перевірки:

здійснюються на підставі письмового звернення податкових органів, які ведуть перевірку до податкових органів, які взяли на облік суб’єкт підприємницької діяльності;

проводяться протягом 10 днів з дня видачі завдання про проведення зустрічної перевірки.

Послідовність планової перевірки звітності ПДВ наступна:

перевіряються суб’єкти, в деклараціях яких різниця між податковим зобов’язанням та податковим кредитом має від’ємне значення;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes