Відповіді на питання до державного іспиту “Контроль і ревізія”, Детальна інформація

Відповіді на питання до державного іспиту “Контроль і ревізія”
Тип документу: Реферат
Сторінок: 45
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 109.7
Скачувань: 2750
Вибіркова інвентаризація – це перевірка повної частини засобів або окремих гру і видів та матеріалів.

Обов’язковими є проведення інвентаризації в строки, встановлені нормативними документами про бухгалтерські звіти і баланси, в разі зміни матеріально-відповідальних осіб, встановлення фактів крадіжок або зловживань, псуванні цінностей після пожежі або стихійного лиха (повінь, землетрус, та інше), переоцінки основних засобів і товарно-матеріальних цінностей.

На підприємстві створюють центральні постійно діючі інвентаризаційні комісії у складі керівника підприємства або його заступника (голова комісії), головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів, представників громадськості.

Інвентаризацію проводять на місцях знаходження цінностей, а також за матеріально-відповідальним особами.

Інвентаризацію матеріалів, товарів і тари здійснюють перелічуванням, перемірюванням, переважуванням у порядку розташування цінностей послідовно за місцями зберігання.

Описи підписують усі члени інвентаризаційної комісії і матеріально-відповідальні особи .

Роботу інвентаризаційної комісії оформляють протоколом, у якому відображають результати інвентаризації, стан складського господарства, забезпечення збереження товарно-матеріальних цінностей. Порівняльну відомість складають у разі виявлення розбіжностей між фактичною наявністю матеріальних цінностей та даними бухгалтерського обліку.

Центральна постійно діюча інвентаризаційна комісія підприємства розглядає результати інвентаризації, їх оформлення і регулювання, починаючи з перевірки правильності оформлення порівняльних відомостей. Свої висновки і пропозиції щодо результатів інвентаризації вона викладає у протоколі. Тут же зазначають причини нестач, витрат і надлишків, визначають відповідальних осіб, дають пропозиції щодо регулювання розбіжностей фактичної наявності цінностей з даними бухгалтерського обліку.

Протокол засідання постійно діючої інвентаризаційної комісії затверджує керівник підприємства не пізніше ніж через 10 днів після закінчення інвентаризації. У цей самий строк вживають заходів щодо забезпечення збереження цінностей.

Результати інвентаризації відображають в обліку в той самий період у якому було звершено інвентаризацію.

Отже, інвентаризація як методичний прийом і форма поточного контролю забезпечує виявлення і запобігання нестачам і втратам матеріальних цінностей і коштів, я також сприяє збереженню їх.

№ _17_ Інвентаризаційна робота як об’єкт ревізійного дослідження.

Якщо планом ревізії проведення інвентаризації не передбачено, ревізор за будь-яких обставин повинен оцінити стан інвентаризаційної роботи та перевірити достовірність результатів раніше проведених інвентаризацій.

Перш за все, перевіряється наказ про облікову політику підприємства в якому повинні бути зазначені види об’єктів та кількість запланованих інвентаризацій. Крім цього в бухгалтерії одержується план проведення інвентаризацій за ревізуємий період.

Строки проведення інвентаризацій:

основні засоби – не менше одного разу на один рік перед складанням річної звітності, але не раніше 1 жовтня звітного року;

готова продукція на складах, сировина та інші матеріальні цінності – не менше одного разу на рік перед складанням річної бухгалтерської звітності але не раніше 1 жовтня звітного року;

малоцінні і швидкозношувані предмети – не менше двох разів на рік;

грошові кошти, грошові документи, цінності і бланки суворої звітності – не менше одного разу на квартал;

розрахунки по платежах в бюджет і позабюджетні фонди – не менше одного разу на квартал;

розрахунки з дебіторами і кредиторами – не менше два рази на рік.

Отже, сутність ревізійного дослідження стану інвентаризаційної роботи полягає в перевірці стану інвентаризаційної роботи і якості проведених інвентаризацій на підприємствах; виконання плану проведених інвентаризацій; правильності виведення результатів інвентаризацій та відображення їх в обліку; своєчасності та повноти прийнятих заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Так при ознайомленні з інвентаризаційними документами: наказами, інвентаризаційними описами (актами), порівняльними відомостями, поясненнями матеріально відповідальних осіб тощо, ревізором можуть бути виявлені наступні недоліки:

склад інвентаризаційної комісії не затверджений керівником.

в наказі про проведення інвентаризації не зазначені її строки.

у матеріально відповідальних осіб не взяті розписки про те, що всі прибуткові та видаткові документи здані до бухгалтерії.

проводиться порівняння даних бухгалтерського обліку з фактичною наявністю а не навпаки.

інвентаризаційний опис складений в одному примірнику.

помилки та виправлення не підписані та не завірені членами комісії.

інвентаризаційний опис після затвердження результатів містить незаповнені рядки, немає прокреслень.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes