Вдосконалення добування вугілля на українських шахтах, Детальна інформація

Вдосконалення добування вугілля на українських шахтах
Тип документу: Курсова
Сторінок: 11
Предмет: Економіка
Автор: Shaman молодший
Розмір: 40.6
Скачувань: 1853
При розробці виття вугільних пластів, що залягають у виді брахісинкліналі, на денній поверхні уздовж подовжньої осі складки формують конвеєрну галерею і комунікаційний коридор. Розкриття шахтоділянок роблять похилими стовбурами, причому центральні похилі стовбури (ухили) проходять уздовж подовжньої, а флангові уздовж поперечної осі брахісинкліналі, що на границі шахтоділянки збивають між собою й обладнають водовідлив.

Перевага

Реалізація пропозиції дозволить значно скоротити час і витрати на будівництво оздоблювальних шахтоділянок і в цілому вугледобувного комплексу.

2.1.4 Схема розкриття положистих вугільних пластів з поділом шахтового поля на блоки по якості вугілля.

Характеристика пласту.

Потужність пласту будь-яка. Кут падіння пластів до 18 град. .

Сутність способу розкриття

Шахтне поле розкривають квершлагом на границі виходів пластів під наноси, чи обладнають в хрест простягання наземну галерею, до яких примикають центральні похилі виробітки ( ухили). У місці сполучення центральних ухилів із квершлагом, пройденим під наносами, чи з наземною галереєю обладнають промислові площадки шахтоділянок. Вертикальні стовбури проходять до розкриття ряду шарів, що відносять до однієї групи по якості вугілля.

Перевага

Підвищується ефективність розкриття і підготовки шахтних полів за рахунок скорочення обсягів гірничо-капітальних робіт. Забезпечується роздільне транспортування і складування вугілля різної якості.

2.1.5 Технологія очисних робіт при розробці положистих пластів, що залягають у виді брахісинкліналі.

Характеристика пласту.

Потужність пласту 0,8 – 4,5 м. Кут падіння пласту: уздовж подовжньої осі складки – від 12 до 15 град., уздовж поперечної осі – до 25 град., система розробки – довгі стовпи по повстанню. Спосіб керування покрівлею – повне обвалення.

Сутність способу розробки

При розробці вугільних пластів, що залягають у виді брахісинкліналі з кутом падіння уздовж подовжньої осі не більш 12 – 15 град., стовбури проходять по пласту, що розкривається, похило уздовж подовжньої і поперечної осей брахісинкліналі, а підготовчі вироблення проводять на контакті пласту з наносами по периметру (мал.. а) брахінсинкліналі, чи центральні і флангові стовбури з єднають за допомогою бремсбергів з боку центральних стовбурів і виємочних штреків з боку флангових стовбурів (мал..б).

Перевага

Мінімальні капіталовкладення на будівництво шахтоділянок. Малі строки окупності капіталовкладення і висока їхня ефективність. Незначні непридатні витрати на устаткування промислових площадок за рахунок повторного використання ЛМК.

2.1.6 Технологія відкритої-підземної розробки положистих і похилих пожежонебезпечних вугільних пластів.

Характеристика пласту.

Потужність пласту 1,5 – 5 м. . Кут падіння пласту 5 – 25 град. . Схильність пласту до самозаймання – схильний.

Сутність відкритої – підземної розробки вугільних пластів.

При розробці родовищ корисних копалин відкритими – підземними роботами, верхню частину пластів, що виходять під насоси, відпрацьовують одночасно з веденням підземних робіт відкритим способом. При цьому на контакті кар єру з підземними розробками залишають підземну цілину вугілля шириною, рівну довжині очисного вироблення виємочних стовпів, що виймають по завершенню відпрацьовування суміжного з ним виємочного стовпа і запасів кар єру.

Перевага

Забезпечується повнота виїмки корисної копалини. Підвищується продуктивність праці робітників. Збільшується термін експлуатації вугільного підприємства. Підвищується безпека ведення підземних робіт при розробці пожежонебезпечних вугільних пластів за рахунок формування бар єрної цілини.

2.1.7 Відкрита-підземна розробка круто падаючих пластів вугілля, схильного до самозаймання.

Характеристика пласту.

Потужність пласту 0,8 – 20 м . Кут падіння пласту 45 – 90 град. . Схильність вугілля до самозаймання – можлива.

Сутність відкрито – підземної розробки круто падаючих пластів

Пласти вихідні під наноси відпрацьовують відкритим способом. Пласти, розташовані нижче ґрунту кар єру відпрацьовують підземним способом. Для чого схильну ступінь поля поділяють на виємочні блоки. У кожнім блоці, починаючи з другого проводять із ґрунту кар єру похилі виробітки (ухили). Похилі виробітки проводять з перетинанням протипожежних цілин і сполучають на протилежних їхніх сторонах з пікетажними і поверховими штреками. Ізоляцію вироблених просторів кожного відпрацьованого блоку здійснюють шляхом заповнення частини похилих вироблень розміщенням протипожежних цілин сполучним матеріалом.

Перевага

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes