Вдосконалення добування вугілля на українських шахтах, Детальна інформація

Вдосконалення добування вугілля на українських шахтах
Тип документу: Курсова
Сторінок: 11
Предмет: Економіка
Автор: Shaman молодший
Розмір: 40.6
Скачувань: 1853
\x6467\x6390

\x840F\x0474\x845E\x0474\x6467\x3DFC

\x840F\x0744\x845E\x0744\x6467\x6390

h

h

h6

Технологія очисних робіт при розробці вугільних пластів із сильно вираженим кліважем порід покрівлі.



Характеристики пласту.

Потужність пласту 0,8 – 4.5 м. Кут падіння пласту 0 – 35 град. Схема підготовки пласту – панельна. Система розробки – довгі стовпи по простяганню. Спосіб керування покрівлею – повне обвалення.

Сутність способу розробки пласту

Для підвищення ефективності і безпеки ведення очисних робіт на пластах із сильно вираженим кліважем, виїмку пласту здійснюють у напрямку падіння рівнобіжних поверхонь ковзання порід покрівлі на очисний вибій.

Перевага

Підвищується ефективність і безпека відпрацьовування положистих і похилих вугільних пластів із сильно вираженим кліважем порід покрівлі довгими стовпами по простяганню з переходом очисними вибоями панельних похилих вироблень.

2.1.9 Технологія очисних робіт при розробці вугільних пластів стовпами по простяганню з проведенням панельних похилих виробіток (ухилів) з поверхні.

Характеристика пласту.

Потужність пласту 0,8 – 4,5 м. Кут падіння пласту 0- 35 град. . Довжина виємочного поля (стовпа) – до 5 км. Довжина панелі по простяганні 600 – 1200 метрів.

Сутність способу розробки положистих пластів, що виходять під наноси.

При розробці вугільного пласту, що виходить під наноси, виємочне поле поділяють на панелі, границі яких з денної поверхні, спочатку на наносах, а потім по пласті вугілля під кутом до виємочних штреків проводять панельні похилі виробітки (ухили). Виємочні стовпи відпрацьовують на всьому протязі виємочного поля (до 5 км) без перемонтажів устаткування мехкомплексів, починаючи від нижньої границі поля з переходом очисними вибоями панельних похилих вироблень.

Перевага

Знижуються утрати вугілля за рахунок виїмки між панельних цілин. Скорочується обсяг вироблень, підготовлених на момент здачі шахти в експлуатацію.

2.1.10 Технологія очисних робіт при розробці вугільних пластів, ускладнених порушеннями.

Характеристика пласту.

Кут падіння пласту 6 – 35 град. Потужність пласту 0,8 – 4,5 м. Наявність геологічних порушень – можливо. Система розробки – довгі стовпи по простяганню. Спосіб керування – повне обвалення.

Порядок обробки виробленого простору

При відпрацьовуванні пожежонебезпечних вугільних пластів, ускладнених порушеннями, водяний розчин антипірену подають поперек руху витоків повітря з боку частини вентиляційного штреку, що зберігається, протягом пожежонебезпечної зони і зони геологічних порушень. При відпрацьовуванні порушень, розташованих у стовпі, що відпрацьовується, розчин, що подають з боку вентиляційного штреку, що зберігається, починаючи після переходу порушення очисним вибоєм, і ведуть до кінця відпрацьовування стовпа. При відпрацьовуванні порушень, розташованих у відпрацьованому суміжному стовпі, розчин подають з боку конвеєрного штреку, починаючи з початку відпрацьовування стовпа, і ведуть до моменту переходу порушення очисним вибоєм діючої лави.

Перевага

Реалізація способу дозволить значно підвищити безпеку ведення гірських робіт і навантаження на очисний вибій за рахунок сполучення робіт з видобутку вугілля, контролю і своєчасному гасінню можливих вогнищ пожеж у початковій їхній стадії.

2.1.11 Розкриття круто падаючих пластів з робочого горизонту діючої шахти.

Сутність способу розкриття крутих пластів

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes