Екологічний аналіз, Детальна інформація

Екологічний аналіз
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Екологія
Автор: фелікс
Розмір: 18.1
Скачувань: 2059
Для оцінки впливу діянь на навколишнТ середовище необхідно розпізнавати, що фактори проекту можуть стримувати або посилювати один одного, мати короткотерміновий або довгостроковий вплив, стратегічний або локальний, первинний або вторинний, прямий або посередній.

Об"Тктивна і кількісна оцінка кожного впливу на навколишнТ середовище звичайно супроводжуТться оцінкою його відносної вартості (критерії вартості може включати розпорядження, стандарти, ступінь чутливості навколишнього середовища).

Необхідно розставити приорітетність для різних видів впливу особливо в тих випадках, коли характеристики навколишнього середовища і цілі проекту знаходяться в конфлікті один з одним. Різні наслідки проекту можуть бути оцінені відносно один одного за допомогою ранжування, виваження або систем нарахування балів. В ідеалі, грошова оцінка всіх дій проводиться для того, щоб облегшити діяння, що стосуються навколишнього середовища у фінансову і економічну оцінку витрат і прибутків. Однак, на практиці грошова оцінка впливу на навколишнТ середовище часто неможлива, тому ступінь вагомості тих або інших питань в кінцевому рішенні щодо проекту залежить від політичних факторів, приорітетів в суспільстві і установ, які мають право приймати рішення.

Основними потенційними мінливими факторами, що визначають розмір впливу, Т:

- природні ресурси, що споживаються (земля, ліс),

- тип технології, що використовуТться або виробничого процесу,

- фактори контролю забруднення навколишнього середовища, що закладені в проекті.

Однак, взагалі неможливо (або занадто дорого) виміряти всі ці вигоди та витрати. Інша проблема виміру пов"язана з інтегрованою оцінкою витрат і вигод (наприклад, від проекту очікуТться багато вигод, але при великому рівні витрат в майбутньому). Аналіз витрат і прибутків в більшості випадків не враховуТ майбутні витрати і вигоди внаслідок невеликого горизонту часу (15 або 30 років) і дисконтування майбутніх прибутків і витрат з метою проведення їх до базових показників (ставка дисконту може коливатися від 5 до 15 відсотків).

Хоча можливо, що майбутнТ покоління, якщо вони мають право голосу у виборі проекту, заплатять або переконають користувачів навколишнього середовища зберегти більшу її частину, тому що вони будуть відхиляти і схвалювати проекти з довгостроковими вигодами. Зрештою, аналіз витрат і прибутків не може належним чином оцінити незворотні наслідки для навколишнього середовища та/або позбавлення в майбутньому прав користування. Численні природні мешканці (тропічні ліси, коралові рифи, тощо) вважаються зараз такими, що практично не відновлюються, у всякому разі на протязі існування людської цивілізації. І в більшості випадків невідомо, яку цінність складають ці екосистеми в теперішній час і яку можливо, будуть мати в майбутньому.

іаблиця 1

_______________________________________

Методи виміру та визначення вартості (19).

_______________________________________

А. іі, що переважно використовуються.

1. Використовуються ринкові вартості безпосередньо пов"язаних товарів та послуг.

а) підхід на підставі визначення продуктивності

б) підхід на підставі принципу втраченої вигоди.

в) підхід на підставі можливих витрат.

2. Оцінюються безпосередні (прямі) витрачені вартості.

а) аналіз ефективності витрат.

б) превентивні витрати.

________________________________________

Й. іі, що потенційно можуть бути використані.

1. Використовуються такі ринкові вартості, що заміщають.

а) підхід на підставі оцінки вартості власності.

б) інші підходи щодо оцінки землі.

в) підхід диференціації з/п.

г) підхід визначення витрат на мандри.

2. ВикористовуТться величина потенційних витрат.

а) підхід розрахунку витрат на переміщення.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes