Ранньофеодальна, станово-представницька та абсолютна монархія в країнах Західної Європи, Детальна інформація

Ранньофеодальна, станово-представницька та абсолютна монархія в країнах Західної Європи
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 61.5
Скачувань: 2642
влада імператора

курфюршество Бранденбург

Англія

Нормандське завоювання

Велика хартія вільності

Станово-представницька монархія в Англії

Тюдори і Стюарти

Італія

Папська держава

Флоренція

Венеція

Іспанія

Кордовський емірат

Кастилія

Арагонське королівство

конституції

Пилип II

Заключна частина

Список літератури

Предмет «Історія держави і права зарубіжних країн» («Загальна історія держави і права») вже багато років становить обов'язкову частину юридичної освіти. Загальновизнано, що саме цей предмет грає основну роль в ознайомленні майбутніх юристів з традиціями і досвідом світової політичної і правової культури юридичного значення.

По тому, що вивчає історія держави і права, на пізнання якого соціального об'єкта (а державна організація і право існують як соціальні явища, як форми людського суспільства) направлена її увага, вона може вважатися переважно історичною науковою дисципліною. По тому, якими методами і на основі яких взаємозв'язків вивчається цей об'єкт, як встановлюються закономірність і своєрідність функціонування цих явищ, історія держави і права - дисципліна переважно історична.

По суті визначення, загальна історія держави і права вивчає історичний розвиток держави і права. До такої простої і пояснюючої себе формулі зводяться будь-які хитро сплетені пояснення того, що ж складає предмет цієї наукової дисципліни, який приблизно з кінця ХIХ ст. є обов'язковим елементом університетської юридичної освіти в рамках європейської культури.

Історично держава і право розвиваються паралельно, кожна під впливом своїх соціальних чинників (хоч деякі з них, наприклад ідеологія, і співпадають). Однак в суспільній діяльності держава і право саме тісно переплетені і обумовлюють одне одного. Реалізація державної влади можлива тільки у вигляді примушень, заборон і дозволів - індивідуальних («з нагоди»), що перетворилися в традицію; це і є право. Для того щоб встановлення права були дійсними, щоб його вимогам підкорилися люди, в інтересах суспільства нерідко навіть проти своєї волі, необхідна особлива організація, що стоїть як би над суспільством, тобто держава. Стан державної організації її форми і принципи не можуть не знаходити відповідності в принципах права свого часу.

Головна задача історії держави і права: осмислити історичну, тобто минулу, зміну - робить її переважно теоретичною науковою дисципліною. Разом з тим особливі властивості її об'єктів вивчення - держава і права - зумовлюють значення історії і як невід'ємної частини загальної, практичної юриспруденції.

Матеріал, що пропонується, звичайно, не можна вважати достовірно загальною історією, що охоплює всі країни і народи у всі епохи. Необхідний відбір державних і правових традицій для освітлення теми визначився, по-перше, традицією, що склалася, по-друге, реальною важливістю політичного або правового досвіду країн, що пропонуються, по-третє, цей відбір не може не бути до відомої міри суб'єктивним. У тому числі пов'язаним з мірою знання державної або правової історії того або іншого народу. Закономірно, що в інших країнах на світову історію державних інститутів і права будуть дивитися трохи інакше. Представлена в даній роботі загальна історія - це історія, дивлячись з нашої країни і для неї, історія країн в найбільшій мірі що стикалася з державною і правовою історією України (Росії) і що найбільш вплинули на неї. Хоча і тут деякі обмеження були більш вимушеними, ніж викликаними науковою логікою предмета.

ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК ФЕОДАЛЬНОЇ

ДЕРЖАВИ І ПРАВА

Феодальна держава являє собою організацію класу феодальних власників, створену в інтересах експлуатації і придушення правового положення селян. У одних країнах світу воно виникло як безпосередній наступник рабовласницької держави (наприклад, Візантія, Китай, Індія), в інших воно утвориться як безпосередній результат виникнення і затвердження приватної власності, появи класів, обходячи рабовласницьку формацію (як, наприклад, у німецьких і слов'янських племен).

У основі виробничих відносин феодалізму лежить власність феодала на головний засіб виробництва - землю і встановлення прямої влади феодала над особистістю селянина. Саме поземельні відношення і власність на землю визначали в той час саме обличчя суспільства, характер його соціального і політичного устрою. Для феодальної земельної власності були характерні такі особливості:

її ієрархічний характер;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes