Ранньофеодальна, станово-представницька та абсолютна монархія в країнах Західної Європи, Детальна інформація

Ранньофеодальна, станово-представницька та абсолютна монархія в країнах Західної Європи
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 61.5
Скачувань: 2642
Але зсуви у бік капіталізму повільно міняли характер французького суспільства. Феодальні виробничі відносини були як і раніше пануючими. У цей період відбуваються зміни частини селянської повинності на відповідні грошові платежі.

Багато буржуа купують посади в королівських судах або адміністративних органах, які передаються у спадщину. Деякі посади давали право носити дворянський титул. Уряд Франції йшов на це, оскільки постійно потребував коштів. Король передає значну частину податкових надходжень привілейованим станам у вигляді платні, субсидій, пенсій. Королівський фіск стає найважливішим інструментом експлуатації селянства. І дворянство, бажаючи збільшити прибутки, постійно вимагає від короля збільшення оподаткування.

На початок XVI ст. Франція стає єдиною державою. Формою цієї держави стає абсолютна монархія. Абсолютизм характерний, передусім, тим, що вся повнота законодавчої, виконавчої і судової влади концентрувалася в руках спадкоємця голови держави - короля. Йому був підлеглий весь централізований державний механізм: армія, поліція, адміністративний апарат, суд. Всі французи, включаючи і дворян, були підданими короля, зобов'язані беззаперечно коритися. При чому абсолютна монархія послідовно захищала класові інтереси дворянства.

Феодали також розуміли, що в умовах загострення класової боротьби придушення селянства можливе лише за допомогою жорсткого державного абсолютизму. У розквіт абсолютної монархії в країні затвердилася соціально-політична рівновага двох основних експлуатаційних класів - привілейованого, маючого державні пости дворянства, і набираючої сили буржуазії.

Значущу роль в становленні існуючого ладу у Франції за правління Людовіка XIII зіграв перший міністр - Рішельє. Він, маючи великий вплив на короля, практично правив країною. При цьому його політика захищала інтереси дворянства, в чому Рішельє бачив зміцнення абсолютизму.

За Людовіка XIV (друга половина XVII - початок XVIII ст.) французький абсолютизм досягає вищого рівня свого розвитку. Створюються легенди про божественність влади, її спадкоємність, йде становлення атрибутики монархічної влади. Людовік XIV говорив: “Держава - це Я".За обставин, що склалися, була потрібна величезна військова сила для підкорення суспільства, інститут державних секретарів, які здійснювали свою владу від імені короля. Секретар фінансів грав велику роль. З розвитком економічного, фінансового становища йде диференціація посад по галузях.

Формується постійна армія, на основі рекрутського набору. На місцях від імені короля правили суперінтенданти і інтенданти.

З XVI ст. по першу половину XVII ст. абсолютна монархія, безумовно, грала прогресивну роль в розвитку Французької держави, оскільки стримувала розкол країни, сприяла зростанню капіталістичної промисловості і торгівлі. У цей період заохочувалося будівництво нової мануфактури, встановлювалися високі митні збори на товари, що ввозилися, засновувалися колонії.

Але формування абсолютизму поступово позбавляло феодальної знаті країни впливу в королівській раді і в провінціях.

У XVIII ст. в промисловості остаточно затвердився, а в сільському господарстві посилився капіталістичний устрій. Феодально-абсолютистський лад став затрудняти подальший розвиток продуктивних сил. По мірі зміцнення буржуазії росла її опозиційність до абсолютної монархії.

Абсолютизм був останнім етапом в розвитку французької феодальної держави. В ході Великої французької революції 1789-1794 рр. феодалізм і його найважливіший інститут – монархія, припинив існування.

НІМЕЧЧИНА

Німецький абсолютизм - носив князівський характер. Його встановлення не привело до централізації. Влада імператора розповсюджувалася тільки на землі його домену. Не було єдиних загальноімперських законів в області права, не було єдиного війська, адміністрації і єдиної монети. Влада імператора була номінальною, князі мали політичну самостійність.

З розпадом імперії Каролінгів на історичних територіях німецьких племен утворилася самостійна Франкська держава. У королівство увійшли землі переважно з німецьким населенням, однак, державно-політичною єдністю вона не володіла. До початку X ст. Німеччина представляла сукупність герцогств, найбільшими з яких були Саксонія, Баварія, Швабія, Франконія, Тюрингія.

Існувала велика відмінність між герцогствами навіть по соціальному укладу: в західних областях переважав вотчинно-ленний феодалізм, практично без вільного селянства, виникали нові соціально-економічні центри - міста; в східних областях феодалізація суспільства була слабшою, соціальний уклад був зорієнтований на громадські зв'язки, збереглися території з побутом варварських часів, зароджувалися найпізніші з варварських правд.

З затвердженням на королівському престолі Саксонської династії (919-1024), міцніла єдність держави, були тимчасово вирішені міжусобні розбрати, зовнішніми війнами визначені території, що належать королівству, встановлене особливе політичне місце короля в феодальній ієрархії - коль.

Оттон I був коронований в Аахені. Становлення державності в Німеччині опиралося на церкву. Єдиними органами державного управління в королівстві були церковні інститути: монастирі, аббатства, єпіскопства. Тільки вони реально і були зацікавлені в створенні більш централізованої держави: Римська церква сподівалася знайти в новій державі хрещену матір ідеї християнської імперії. Монархи стали практикувати великі земельні дарування духовенству, щоб більше наблизити церкву до королівської влади. На початку XI в. почали навіть передавати в руки церкви цілі графства. Графи ставали єпіскопами і аббатами, яким надавалося право королівського бана на їх територіях.

На вищі церковні пости священників призначав сам король, з чого і починався священницький стаж вищих ієрархів. Служителі церкви несли дипломатичну, військову служби, іноді командували арміями, велику частину якої складали васали єпіскопів і аббатів, займалися політикою. Це була особлива імперська церква

Ці події державності мали неоднозначні наслідки. Вже до XIII ст. землі єпіскопів ставали відособленими і політично замкненими територіями з мінімальним підкоренням королеві. Німеччина була залучена до вікової зовнішньополітичної авантюри: боротьбу за підкорення Італії і перевагу над Римом і папством.

Позитивними результатами боротьби стали величезні політичні вигоди: Оттон I був коронований в Римі імператорською короною (962), утворилася Священна Римська імперія (Німеччина, Італія, частини Південної Франції, Центральної і Східної Європи). Після підписання Вормського конкордату (1122) вибори єпіскопів в Німеччині проводилися під наглядом імператора, який вручав йому світську інвеституру (владу), а в інших частинах, без участі імперської влади - символи духовної.

Німецька держава до X ст. по внутрішньополітичній організації виявляла собою типово ленну монархію, особливістю якою були значні ленні права церкви. Політично-правового виду ленна ієрархія набула до XII-XIII стст. Звичаї і права поділяли феодальне суспільство на т.н. «7 щитів». Перший належав королеві, другий - єпіскопам і аббатам, третій - незалежним князям, четвертий - сеньйорам і т.д. Вони мали і різні повноваження: судові права не даються нікому нижче за рівень п'ятого «щита», повновага карна юрисдикція, з правом винесення смертної кари - нижче четвертого… Суд в імперському лені вважався неподільним і не міг надаватися будь-кому без самого лену. Король розпоряджався леном власного домену, управління другим, третім і т.д. рівнями знаходилися поза його контролем і правами. Таким чином, значна частина населення була підвладна не імператорській адміністрації і суду, а владі єпіскопів, князів і сеньйорів, що ослабляло єдність імперії.

Політична ситуація в імперії грала велику роль відносно влади короля. Німецького короля обирали на імперському з'їзді герцоги і, пізніше, найбільш важливі архієпіскопи, і тільки власники німецьких земель. Монарх мав особливі привілеї: карбування монети і встановлення мита, а також верховну юрисдикцію, але видавати закони на власний розсуд, не мав права. У військових походах права монарха також були обмежені.

Управління королівським двором, який складали королівські васали - міністеріали, розповсюджувалося тільки на домен короля. Державним діловодством займалася канцелярія, управляючого двором - майордома, призначали із згоди знаті. Найближчі помічники короля звалися королівськими радниками. Посади складали почесні ранги, як би відмінні звання деяких вищих магнатів: почесний стольник, чашник, маршал, канцлер. Згодом ці чини закріпилися за окремими прізвищами спадково: герцог Саксонський вважався маршалом, пфальцграф Рейнський - імперським стольником.

Важливу роль в політичному житті імперії грали збори знаті (князі, правителі областей, архієпіскопи, в самій малій частині - королівські міністеріали), на яких вирішувалися питання військового характеру, судових справ, призначення на посаду єпіскопів і т.д. Проводилися ці збори кожний рік, а іноді і по два рази. На початку XII ст. ці збори стали вважатися необхідною частиною обнародування імператором законодавства.

Ополчення феодалів складали військову організацію імперії. Кінну службу несли ленники, інші, в т.ч. селяни, складали піхотні з'єднання. Існував і спеціальний податок на утримання війська.

Початок розквіту міського життя в Німеччині прийшовся на XII-XIII стст. Число міст зросло до 500, деякі стали політичними і економічними центрами своїх областей. У 1156 році з Баварії виділилося самостійне герцогство - Австрія. Приблизно в той же період сформувалося і герцогство Пруссії. Більшість герцогств перетворювалися в князівств, з яких 80 були духовними. Імператорська влада практично втратила до кінця XII ст. опору в широкому середовищі рицарства і підтримку власних міністеріалів (більшість яких перетворилися на вільних феодалів, що зберегли свій статус завдяки зв'язкам з декількома князями відразу).

Криза в Німеччині, яка настала після деякого злету в правлінні королів з династії Гогенштауфенів (1138-1254), практично закріпила реальну вже роздробленість імперії. Фрідріх II (1220-1250), продовжуючи авантюрну політику відносно Італії, закріпив ряд актів передачі частини імперських суверенних прав обласним магнатам: призначення єпіскопів, створення митних дворів і фінансові регалії, право ставити будь-кого поза законом. Після укладення Вормських привілеїв (1231-1232) між королем і станами, подібні права отримали і світські князі: чеканити свою монету, вилучалися від юрисдикції земських судів, набули законодавчих прав в своїх землях. Єдиним залишком державної централізації під владою монарха було тільки приєднане до імперії Сицилійське королівство. Загалом, з середини XIII ст. Священна Римська імперія німецької нації виглядала як своєрідна політична федерація самостійних німецьких і ненімецьких феодальних держав.

XIV-XV стст. продовжилося посилення державно-політичної самостійності окремих німецьких князівств. Швейцарський союз, що склався на початку XIV ст. започаткував боротьбу за незалежність і вихід його зі складу імперії.

\x0153

¦

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes