Етикет ділового спілкування, Детальна інформація

Етикет ділового спілкування
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: Олексій
Розмір: 38.1
Скачувань: 5090
У питаннях загальногромадянського етикету не мале місце займає етикет ділового спілкування, а зокрема – етика прийому відвідувачів і підлеглих і бесіда з ними. Ділова етика складає не тільки репутацію самого керівника, але і репутацію фірми в очах ділових партнерів і потенційних клієнтів. До питань етики прийому відвідай безпосереднє відношення, має питання зовнішнього вигляду “хазяїна” і його кабінету. Поговоримо про це:

Зовнішня обстановка офісу і кабінету.

Перше, що зауважують люди приходячи на прийом, співбесіду, збори, ділову бесіду – це зовнішня обстановка приміщення, у якому має бути вирішувати якісь питання. Від того, як виглядає ваш офіс і кабінет від частини залежать результати вашої бесіди.

Побудова грамотного простору вимагає дотримання єдиного стилю в усьому: у планувальному рішенні, в обробці, декорі, меблях.

Відповідно до древнього китайського навчання керівник (власник) фірми повинний сидіти в офісі фірми обличчям до вхідних дверей і небагато навскоси від її – це по думці східних філософів, допомагає знайти вихід навіть з безвихідної ситуації. В основі цієї філософії – віра в те, що навколишні предмети і положення людини впливають на його справи. [Венедиктова В.И., Ділова репутація: особистість, культура, етика, імідж ділової людини., М.,1996 р., с.27] Але ця філософія не тільки марновірні думки древніх філософів, у ній закладений глибокий зміст, адже кабінет повинний бути зручний не тільки для роботи в ньому, але і для того щоб можна було приймати різного роду відвідувачів, улаштовувати ділові засідання.

Правильно і зі смаком спланований кабінет допомагає створити сприятливу обставину для бесіди, що сприяє встановленню плідного контакту. Відповідно до вищевикладених вимог у сучасному світі склалася визначена традиція в правилах планування кабінету керівника.

Як у древнім китайському навчанні, стіл повинний стояти так, щоб хазяїн кабінету сидів обличчям до дверей і міг бачити прихожих і гостей, що ідуть. Від столу керівника повинний відходити довгий стіл зі зручними стільцями – він служить для проведення дрібних засідань, прийому делегацій складаються з кількох людей. Стільці, що коштують біля столу, повинні бути м'якими і зручними, але не сприятливі той, щоб люди сиділи в них розваливши. Повинна бути шафа для збереження в ньому поточних документів і матеріалів.

У кабінеті керівника також звичайно є присутнім м'який куточок, що складається з м'яких крісел і журнального столика. Він використовується для довірчих бесід з партнерами і, у деяких випадках, з підлеглими, коли необхідно створити неформальну обстановку.

Обстановка й обробка кабінету не повинна бути гнітючої і гнітючої, тому що це знижує ефективність і результативність бесіди. Для цієї мети в кабінеті можуть знаходитися акваріум з рибками, зелені насадження, дзеркало.

Добре і зі смаком оформлений кабінет викликає симпатію до його власника, але вимагає, щоб його хазяїн виглядав відповідним чином.

Одяг і зовнішній вигляд

Хоча і говорять ,що проводжають по розуму, але приймають по одежинці – ці ж принципи діють і коли людина приходить до вас на прийом. І одяг одне з найголовніших умов того, наскільки гарне скластися в людини думка про вас. Рокфеллер почав свій бізнес з того, що купив собі на останні гроші дорогий костюм і став членом гольфа-клуба. [ ]

Я думаю, не варто говорити про те, що одяг повинний бути охайної, вичищеної і вигладжений. Але от кілька рад із приводу того, як і в яких випадках потрібно вдягатися.

Чоловікам можна надягати будь-які костюми не яскравих квітів.

В офіційній обстановці піджак повинний бути застебнуть. У застебнутому піджаці входять у кабінет, до знайомих, у ресторан, у глядачевий залу театру, сидять у чи президії виступають з доповіддю, але при цьому варто знати ,що нижній ґудзик піджака ніколи не защібають. Розстебнути ґудзика піджака можна на обіді, чи вечері сидячи в кріслі.

Колір чоловічих носків повинний бути в будь-якому випадку темніше, ніж костюм, що створює перехід від кольору костюма до кольору взуття. Лаковане взуття повинне надіватися тільки до смокінга.

Журнал "Models of the season" рекомендує дотримувати наступних правил:

піджак переважніше класичний "англійський" (із двома шліцами позаду). На відміну від "європейського" (без шліц) і "американського" (з однієї плицей) він дозволяє своєму власнику не тільки елегантно стояти, але й елегантно сидіти;

штани повинні бути такої довжини, щоб попереду ледве спускатися на взуття ,а позаду доходити до початку каблука.

сорочка під піджаком допускається тільки з довгими рукавами. Не слід надягати нейлонових і трикотажних сорочок.

комір повинний бути на сантиметр, півтора вище коміра піджака

жилет повинний бути не занадто короткий, ні сорочка, ні ремінь не повинні бути видні

ремінь природно виключає підтяжки і навпаки

носки до ділового і святкового костюма підбираються в тон,

ні в якому разі не білі і досить довгі. [Венедиктова В.И., Ділова репутація: особистість, культура, етика, імідж ділової людини., М.,1996 р., с.30-35]

Жінка користається значно більшою волею у виборі фасону одягу і тканини, чим чоловік. Основне правило, яке варто дотримувати при виборі одягу, - це відповідність часу й обстановці. Тому не прийнято приходити на роботу в офіс у розкішних платтях. Для таких випадків підійде елегантне плаття, чи костюм плаття-костюм.

Кольору в одязі

Якщо людина хоче підкреслити білизну свого обличчя, то йому варто надягати червоний одяг , у будь-яких інших сполученнях червоний колір одягу придушує природний колір обличчя. Жовтий колір білизні обличчя додає фіолетовий відтінок.

Звичайно колір одягу підбирають з таким розрахунком:

блондинкам більше всего підходить синій колір

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes