Концепції амортизації та їх вплив на облік та управління в сучасних умовах, Детальна інформація

Концепції амортизації та їх вплив на облік та управління в сучасних умовах
Тип документу: Курсова
Сторінок: 19
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 63.6
Скачувань: 1546
показник клітинки 8 Ж дорівнює сумі показників юітинок 7 Жі 8 Д, тобто 10686 грн. + 578 грн. = 11264 грн.; показник клітинки 9 Ж дорівнює сумі показників клітинок 8 Ж і 9 Д, тобто 11264 грн. + 736 грн. = 12000 грн.

** Показник клітинки 9 Д дорівнює різниці показників клітинок 8 3 і 9 3, тобто 1736 грн - 1000 грн. = 736 грн.

При цьому методі річна норма амортизації являє собою фіксовану (у відсотках) величину і застосовується до залишкової вартості об'єктів основних засобів. При цьому в перший рік експлуатації об'єкта основних засобів нараховується найбільша сума амортизації, потім вона зменшується щороку (графа Д таблиці 3).

Очікувана ліквідаційна вартість не враховується при розрахунку річної норми амортизації. Тому в останній рік експлуатації об'єкта річну суму амортизації слід розрахувати не за формулою, а як різницю між залишковою вартістю об'єкта на початок року (клітинка 9 В таблиці 3) і його ліквідаційною вартістю (клітинка 9 з таблиці 3).

Кумулятивний метод, який називають також методом суми чисел, хоча і є прискореним (регресивним), але належить до лінійних методів. При його використанні суми амортизації, що їх щорічно нараховують, також зменшуються, але зменшення відбувається рівномірно. Якщо термін корисного використання об'єкта становить 4 роки, то норма амортизації для першого року дорівнює 4/10 вартості, шо амортизується, другого — 3/10, третього — 2/10 і четвертого — 1/10. Тобто щороку сума амортизаційних відрахувань стає меншою на 1/10 вартості, що амортизується. Коли строк корисного використання об'єкта 5 років, то сума амортизаційних відрахувань кожного року зменшується на 1/15 вартості, що амортизується, і т.д.

Зазвичай прискорені методи застосовують у випадках, коли об'єкти основних засобів зазнають швидкого морального зносу, як, наприклад, персональні комп'ютери. Прискорені методи нарахування амортизації можна також використовувати з метою збереження відносної рівноваги між сумою витрат на ремонт об'єктів основних засобів і амортизацією, яку щороку нараховують протягом усього терміну їх корисного використання. Прикладом необоротних активів, у міру старіння яких значно зростають витрати на ремонт, технічне обслуговування та експлуатацію, можуть слугувати транспортні засоби.

Кумулятивний метод заснований на використанні кумулятивного коефіцієнта, який змінюється залежно від числа років, що залишилися до кінця передбачуваного терміну експлуатації об'єкта. Тому в наведеній нижче формулі знаменник — показник постійний, а чисельник змінюється щороку.

Після того як визначено кумулятивний коефіцієнт, необхідно визначити річну і щомісячну суми амортизації.

Приклад 4

Умови прикладу:

первісна вартість об'єкта — 5000 грн.;

ліквідаційна вартість об'єкта — 500 грн.;

очікуваний термін корисного використання — 4 роки.

Потрібно визначити:

кумулятивний коефіцієнт для кожного року експлуатації об'єкта;

річну суму амортизації для кожного року;

щомісячні суми амортизації.

Виконуємо розрахунок кумулятивного коефіцієнта, а потім (таблиця 4) й інші показники:

кумулятивний коефіцієнт для нарахування річної суми амортизації наприкінці 1-го року експлуатації об’єкта;

кумулятивний коефіцієнт для нарахування річної суми амортизації наприкінці 2-го року експлуатації об’єкта;

кумулятивний коефіцієнт для нарахування річної суми амортизації наприкінці 3-го року експлуатації об’єкта;

кумулятивний коефіцієнт для нарахування річної суми амортизації наприкінці 4-го року експлуатації об’єкта;

Таблиця 4. Розрахунок сум амортизації із застосуванням кумулятивного методу

№ з/п

Вартість Кумулятивний коефіцієнт Річна сума амортизації (гр.В х гр.Г), грн. Щомісячна сума амортизації (гр.Д: 12), грн. Сума зносу, накопичена з початку експлуатації об'єкта, грн. Залишкова вартість на кінець року, грн.



первісна, грн. що амортизується, грн.







The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes